13 °C Budapest

Milliárdokba kerül a rák az Európai Uniónak

MTI
2013. október 14. 13:32

A rák 126 milliárd euróba (37,3 ezer milliárd forintba) került 2009-ben az Európai Unió országainak - derült ki az Oxfordi Egyetem tanulmányából.

A brit elemzés elsőként mérte fel, mekkora gazdasági terhet ró az uniós tagállamokra a betegség. A felmérés nemcsak a kezelés és a gyógyszerek, hanem a beteg és az őt ápoló családtagok kiesett jövedelmét is a költségek közé számolta - tudósított a BBC hírszolgálata a Lancet Oncology című szaklapban megjelent tanulmányról.

Az Oxfordi Egyetem és a londoni King's College kutatócsoportja az unió 27 országának 2009-es adatait elemezte. Az összköltségek 126 milliárd euróra (37 ezer milliárd forint) rúgtak, ebből 51 milliárdot (15 ezer milliárd forintot) fordítottak az egészségügyi költségekre, vagyis gyógyszerekre és az orvos munkabérére.

A betegség miatt kiesett munkanapok és a korai halál miatt elmaradt munkavégzés értékét 52 milliárd euróra (15,5 ezer milliárd forint) becsülték, a beteget gondozó családtagokra összesen 23 milliárd (6,8 ezer milliárd forintot) eurót számoltak.

A legnagyobb terhet a tüdőrák rótta az országokra, az összköltségek több mint tizedét emésztette fel. A daganatnak ez a végzetes fajtája - a többi rákbetegséghez képest - egyre fiatalabb embereket érint, ezért a kiesett termelőerő is komoly tényezőt jelent a gazdasági terhek között.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A rák összes költsége azonban kisebb, mint a demencia és a szív- és érrendszeri betegségek terhei - derült ki ugyanennek a kutatócsoportnak 15 európai országot érintő felméréséből.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem