Mit jelöl a gyógyszereknél a fekete háromszög?

Pénzcentrum
2013. szeptember 24. 09:33

A hónap elejétől fekete háromszöggel jelölik a gyógyszerek mellett lévő betegtájékoztatón azokat a szereket, amelyek használatáról még viszonylag kevés tapasztalat áll rendelkezésre, ezért a betegek észrevételeit is rendszeresen gyűjtenék - írja a Népszabadság.

A fekete háromszöggel jelölt készítményekre a gyógyszerészek külön is figyelmeztetik majd a patikában a betegeiket - tájékoztatta a lapot Sándor Csaba, a Magyar Gyógyszerész Kamara alelnöke.

Egyelőre 119 gyógyszert jelölnek így meg. Közülük a legtöbb onkológiai és biológiai terápiás készítmény, általában olyan szerek, amelyek 2011. január elseje után kerültek forgalomba az Európai Unió területén, és még nincs kellő tapasztalat a hosszú távú alkalmazásukban.

A hatóság szerint ezeket a készítményeket korrekten bevizsgálták, átestek a szigorú ellenőrzési és engedélyeztetési eljáráson, minőségükhöz, biztonságosságukhoz nem férhet kétség, de hosszabb távon felmerülhetnek a termékismertetőben nem szereplő mellékhatások. A hazai gyógyszerügyi hatóság arra biztatja a betegeket és az egészségügyi szakembereket is, jelentsék a megjelölt gyógyszerekkel kapcsolatban a nem várt hatásokat. A célra a hatóság weblapján űrlapokat töltöttek fel külön a betegeknek, külön az orvosoknak, illetve a gyógyszerészeknek szólót.

NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 2. vasárnap
Petra
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?