Mit jelöl a gyógyszereknél a fekete háromszög?

Pénzcentrum
2013. szeptember 24. 09:33

A hónap elejétől fekete háromszöggel jelölik a gyógyszerek mellett lévő betegtájékoztatón azokat a szereket, amelyek használatáról még viszonylag kevés tapasztalat áll rendelkezésre, ezért a betegek észrevételeit is rendszeresen gyűjtenék - írja a Népszabadság.

A fekete háromszöggel jelölt készítményekre a gyógyszerészek külön is figyelmeztetik majd a patikában a betegeiket - tájékoztatta a lapot Sándor Csaba, a Magyar Gyógyszerész Kamara alelnöke.

Egyelőre 119 gyógyszert jelölnek így meg. Közülük a legtöbb onkológiai és biológiai terápiás készítmény, általában olyan szerek, amelyek 2011. január elseje után kerültek forgalomba az Európai Unió területén, és még nincs kellő tapasztalat a hosszú távú alkalmazásukban.

A hatóság szerint ezeket a készítményeket korrekten bevizsgálták, átestek a szigorú ellenőrzési és engedélyeztetési eljáráson, minőségükhöz, biztonságosságukhoz nem férhet kétség, de hosszabb távon felmerülhetnek a termékismertetőben nem szereplő mellékhatások. A hazai gyógyszerügyi hatóság arra biztatja a betegeket és az egészségügyi szakembereket is, jelentsék a megjelölt gyógyszerekkel kapcsolatban a nem várt hatásokat. A célra a hatóság weblapján űrlapokat töltöttek fel külön a betegeknek, külön az orvosoknak, illetve a gyógyszerészeknek szólót.

NEKED AJÁNLJUK
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 25. vasárnap
Mátyás
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm