Drágább kosztot kaphatnak a magyar betegek

2013. augusztus 5. 08:34

A jelenlegi 500 forint helyett legalább 700 forintba kerül majd egy beteg egy napi élelmezése, ha hatályba lép az egészségesebb és jobb minőségű kórházi kosztot előíró közétkeztetési rendelet - írja a Világgazdaság.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) elnöke szerint a rendelet hatalmas lépést jelent az egészséges táplálkozás felé, hiszen a tervezet szerint tíz nap alatt legalább hatszor kellene húst, egyszer halat, tízszer teljes kiőrlésű gabona alapú élelmiszereket és minimum kétszer olajos magvakat kapniuk a kórházban fekvőknek. Jelenleg a legjobb esetben is a majdani előírások 60 százalékát tudják biztosítani az intézmények - mondta Kubányi Jolán.

Ma az egészségügyi intézmények átlagosan napi 500 forintot költenek egy beteg élelmezésére, de van, ahol a norma még a 400 forintot sem éri el, az MDOSZ számításai szerint ugyanakkor egy a készülő rendelet alapján összeállított normál napi étrend költsége eléri a 700 forintot.

A rendelettervezettel kapcsolatos egyeztetéseken felvetődött, hogy január elsejétől csak a bölcsődéknél és az óvodáknál szigorítanák az előírásokat. A halasztott hatálybaléptetést az is indokolhatja, hogy a kórházi élelmezés a kórházak költségvetésének öt százalékát is elérheti. Ez pedig egy átlagos, évi 1,5 milliárd forintból gazdálkodó kórházat alapul véve azt jelenti, hogy csak az egészségügyben összességében milliárdos nagyságrendű a rendelet többletforrásigénye - olvasható a lapban.

 

NEKED AJÁNLJUK
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16