13 °C Budapest

Veszélyes élelmiszerek a pesti aluljárókban: fordul a kocka

Pénzcentrum
2013. augusztus 4. 08:02

Úgy tűnik, hamarosan megoldódhat a budapesti aluljárók áldatlan állapota, eltűnhetnek a zsibvásárok, az illegális kofák. A fővárosi Közgyűlés ugyanis még augusztusban rendeletet fogadhat el a helyzet megszüntetésére.

Augusztus végén elfogadhatja a Fővárosi Közgyűlés azt az új rendeletet, amelynek alapján gyorsan megszüntethető lesz a főváros több pontján, különösen a fő csomópontokban, a kiemelt parkokban és az aluljárókban mindennapossá vált zsibvásár - mondta el nemrég a Magyar Nemzetnek Ughy Attila képviselő.

"A rendteremtés kulcsa a zugkereskedők illegális áruinak az elkobozhatósága. Hiába emeltük fel ugyanis még tavasszal a közterület-használati díjakat, amelyek meg nem fizetése sokszoros "büntetést" vonhat maga után, ha az a gyakorlatban behajthatatlan. A várható döntéssel megkezdhetjük a rendteremtést a fővárosi utcákon, de az Országgyűlésnek mielőbb új törvényt kell alkotni" - hangsúlyozta a politikus.

A fővárosi közterület-használati bizottság elnöke, városképvédelmi és városfejlesztési tanácsnok jelezte: a hivatal jogi szakemberei olyan megoldáson dolgoznak, amely törvényi felhatalmazás híján is hatékony eszközöket ad a hatóság kezébe. A rendteremtés kulcsának nevezte a zugkereskedők illegális áruinak elkobozhatóságát.

A főváros legkésőbb októberben léphet a szintén tarthatatlanná vált hajléktalanügyben is, ha a szabálysértési törvényt még az ősszel módosítja a parlament, és az önkormányzatoknak lehetőségük lesz tiltott területeket kijelölni, ahol senki nem lakhat életvitelszerűen.

Veszélyes élelmiszerek az aluljárókban

Idén már több cikkünkben is foglalkoztunk a budapesti aluljárók illegális kofáival, akik leginkább a reggeli és délutáni csúcsforgalomban jelennek meg a forgalmas csomópontokban, és árulják a zöldséget, a gyümölcsöt, az édességet (és a legkülönfélébb termékeket, élelmiszereket, háztartási cikkeket, ruhaneműket egyaránt).

Cikkeink apropóját az adta, hogy az árusokat nem csak a térfigyelő kamerák nem zavarták, hanem az sem, hogy néhány lépésnyire tőlük, a Nagyvárad-téren, a metró bejáratánál közterület-felügyelők, sőt, rendőrök dolgoztak.

Ab: alaptörvény-ellenes a hajléktalanok közterületen élésének tiltása
Az Alkotmánybíróság (Ab) novemberben meghozott határozatában alaptörvény-ellenesnek nyilvánította, és megsemmisítette a szabálysértési törvénynek azt a rendelkezését, amely szabálysértéssé minősítette a közterület életvitelszerű lakhatásra való használatát.

A testület megsemmisítette továbbá azokat a törvényi rendelkezéseket is, amelyek rendeletalkotási felhatalmazást adtak az önkormányzatoknak pénzbírsággal sújtható közösségellenes magatartások meghatározására, valamint a tulajdon elvonására lehetőséget adó elkobzás alkalmazására.

Az Ab megvizsgálta a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény azon rendelkezéseit, amelyek alapján a képviselő-testületek pénzbírsággal sújtható közösségellenes magatartásokat határozhatnak meg rendeletben.

A testület szerint a törvény rendkívül széles jogkört biztosít az önkormányzatoknak a tiltott magatartások meghatározására, a
jogalkotási hatáskörrel való visszaélés veszélyét növeli az is, hogy az önkormányzatoknak gazdasági érdekeltsége is van ebben a kérdésben, mert a beszedett bírságok a bevételeiket növelik.

Az ilyen árusokkal szemben a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) járhat el jogsértés esetén, attól függően, hogy milyen jellegű kereskedelmi tevékenységet végez az elárusító személy, nyugta/számla adási kötelezettségének eleget tesz vagy sem. Az Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal a termékek (elsősorban élelmiszerek) árueredetének igazolása hiánya esetén járhat el.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egy 2012-es Alkotmánybíróság-határozat (amely szerint alaptörvény-ellenes a hajléktalanok közterületen élésének tiltása) miatt sem a rendőr, sem a közterület-felügyelő nem tudott intézkedni a közterületet használati megállapodás nélkül - bármilyen célból igénybe vevő - személyekkel szemben, mivel intézkedésének nincs jogalapja.

Demetrovics Pál, a Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának élelmiszer-biztonsági igazgató-helyettese lapunknak elmondta, hogy a hatóságok is csak összehangolt, egyidejű fellépéssel tudják ideig-óráig megállítani az ilyen illegális tevékenységet. Az ellenőrzésekben az élelmiszer-biztonsági szakemberek mellett az adóhatóság, a közterület-felügyelet munkatársai és a rendőrség is részt szokott venni, a kiszabott bírság azonban ritkán jelent elrettentést. Az ellenőrök a rajtaütéseknél felveszik a jegyzőkönyvet, elkobozzák a termékeket, a kiszabott büntetést azonban az árusok a legtöbb esetben egyáltalán nem fizetik be, sőt, sok esetben személyazonosságuk igazolása sem könnyű.

Az élelmiszer-biztonsági szakember szerint az aluljárókban forgalmazott termékek eredete a legtöbb esetben ismeretlen: az édességeket, csokoládékat általában már a fogyasztási idő lejárta után értékesítik, a zöldség- és gyümölcsfélék származási helyét sem tudják igazolni. Sokszor maguk az alkalmi kofák tesznek arról, hogy az általuk kínált termékek beazonosíthatatlanok legyenek. Ezek a termékek súlyos megbetegedéseket okozhatnak, részben a lejárt szavatosság, az ismeretlen eredet miatt (például azt sem lehet tudni, milyen vegyi anyagokkal kezelték a gyümölcsöket), részben pedig az alapvető higiéniai előírásokat is nélkülöző tárolás, szállítás, árusítás miatt. Komoly fertőző betegségeket kockáztat az, aki az aluljárók kartondobozairól vásárol.

Fotó: Pénzcentrum.hu


Némileg változott a helyzet

Néhány hete ugyanakkor azt tapasztalhatták a fővárosi aluljárókban közlekedők, hogy - bár az árusok kitartóan dolgoznak, a térfigyelő kamerák miatt sem izgulnak különösebben - a közterület felügyelők mégis bírságolnak, megjelenésükre a kofák összepakolják a csemegekukoricát, a karfiolt, a paprikát. Mi például július közepén láttunk ilyen intézkedést - a korábban már említett Nagyvárad-téren - igaz, délutánra visszatértek az árusok jól megszokott helyeikre, azaz pont a térfigyelő kamerák alá.  

Mint azt a Pénzcentrum.hu a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóságátó (FÖRI) megtudta, jelenleg a közterület-felügyelő a többszörös (maximum tízszeres) közterület-használati díj megállapítását és kiszabását kezdeményezheti - a főváros esetében - a Közterület-hasznosítási Bizottságnál.

Mennyi a közterület-használati díj?
Fokozottan kiemelt övezetben - a Margitszigeten vagy a Városligetben - havi 9500 forint a négyzetméterára a 6 négyzetméternél kisebb pavilonoknak, míg kiemelt övezetekben - a hidaknál, a Gellérthegyen vagy a Tabánban - ugyanez 8000 forint.Ilyen övezetbe nem tartozó helyszínen 3800 forint a közterület-használati díj.
Fotó: Pénzcentrum.hu

A közterület-felügyelők járőrszolgálatuk során ezt az intézkedési formát alkalmazzák, így a Nagyvárad-téri intézkedés ilyen típusú volt. Eddig több mint 200 esetben kezdeményezték a többszörös közterület-használati díj.

Az illegális árusokkal szemben a rendészeti szervek bevonásával igyekeznek a FÖRI közterület-felügyelői közterületi rendet biztosítani, a közbiztonságot erősíteni. Azt azonban a FÖRI is elismeri, hogy ezen kívül jelenleg nincs hatékony jogszerű intézkedésre lehetőségük.

Fotó: Pénzcentrum.hu

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem