25 °C Budapest

A dohányzás halált okozhat: az utakon

2011. február 27. 19:02

A vendéglátóhelyek füstmentesítésének ötlete újra felmerült a kormány elképzelései között - számolt be a MTI. Ugyanezzel már próbálkoztak előző kormányok, de mindeddig sikertelen volt a kezdeményezés. Amennyiben sikerül megszavaznia az országgyűlésnek a törvényt érdemes lesz a jogalkotás során egy nemzetközi kutatást figyelembe venni, emberéletekbe kerülhet ugyanis egy rossz szabályozás!

A tanulmány tanulsága szerint a cigarettázás betiltása után több országban nőtt a halálos közúti balesetek száma. A függőségük miatt gyakran nagy áldozatokat hozó dohányosok hajlandóak több tíz kilométert vezetni, hogy egy kocsmát találjanak, ahol megengedett a káros füsteregetés. Az ilyen ittasan hazafelé tartó dohányosok viszont balesetet okozhatnak.

A Journal of Public Econonomics-ban megjelent "Drunk driving after the passage of smoking bans in bars" (Ittasan vezetnek a füsttilalom miatt ingázó dohányosok) tanulmány adatai komoly aggodalomra adhatnak okot: 13%-al több ittas vezetés okozta baleset. Ez egyenlő, 10 millió lakosra vetítve: 36 halálos balesettel és 88 halottal. A tanulmányban szereplő sokkoló számok nem biztos, hogy igazak lennének Magyarországon is, ahol kisebb ez egy lakosra jutó gépjárművek száma és szigorú az ittas vezetés elleni fellépés. Egy minisztériumi közlemény szerit csak a passzív dohányzásba 2500-an halnak meg évente. Így szükség lehet a kérdés tisztázására a friss levegőre vágyók védelmében. Elgondolkodni viszont érdemes, hogy minőségi, jó törvény szülessen: élet halál kérdése lehet!

Hogy kerülhető el a több baleset?

Ha betiltásra kerül a dohányzás, azt szigorúan be kell tartatni nemcsak a belvárosi szórakozó helyeken, éttermekben, hanem akár a város határain kívül vagy a külső kerületekben is - figyelmeztet a szerzőpáros. Ezt magas bírságokkal és gyakori ellenőrzésekkel lehetne elérni. Kérdés az, hogy erre lesz-e kapacitása a megbízott szerveknek, vagy, mint sok minden más, ez is elsikkad szomorú magyar szabályzói valóságban. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem