18 °C Budapest

Szociális kártya: ahol be merik vállalni...

Pénzcentrum
2011. január 26. 05:22

Nyár elején elindítja a szlovák munkaügyi és szociális minisztérium új projektjét, az úgynevezett E-pay kártyát. Ennek lényege, hogy a szociális segélyt nem készpénzben kapják a rászorulók, hanem egy mágneskártyára, így azzal vásárolhatnának a rendszerre csatlakoztatott boltokban.

A projekt két évig tesztverzióban működik majd, így eleinte mintegy 600 embert érint majd. A kártyával ugyanakkor nem csak élelmiszert, tisztítószert és ruhát, hanem cigarettát és alkoholt is lehet majd vásárolni. A döntéshozók szerint ugyanis az élvezeti cikkek tiltása spekulációhoz vezetne.

Ugyanakkor ha a kártyahasználatot az elektronikus rendszeren keresztül felügyelő szociális hivatal azt tapasztalná, hogy az érintett három napon keresztül csak cigarettát vagy alkoholt vett a kártyával, élelmiszert nem, akkor e termékek vásárlását korlátoznák a kártyával, illetőleg annak is elejét vennék, hogy valaki 3-4 nap alatt elköltse az egész havi segélyt.

Lucia Nicholsonová államtitkár szerint azt ugyan nem várják, hogy az uzsorakölcsönnek a kártya révén véget vetnek, azonban abban bíznak, hogy alaposan megnehezítik az uzsorások életét.

Emlékezetes: Magyarországon is volt hasonló próbálkozás, a zempléni Monokon 2009 októberében hozták létre a szociális kártyát, a rendelet nagy vihart kavart. A döntés szerint ugyanis a segélyre jogosult emberek a kártyára kapták volna jövedelmük egy részét, azzal pedig csakis a kártya kibocsátójával szerződésben álló boltban vásárolhattak volna, és a megvehető árucikkek közül kivették például a dohányárut és az alkoholt.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Szakemberek akkor azt fogalmazták meg, hogy nem lehet beleszólni abba, mire is költik pénzüket a szociális juttatásokra jogosult emberek. A település később visszavonta a határozatot. Az indoklás szerint a szociális kártyáról szóló rendelet értelmét vesztette, mivel egyetlen ilyen kártyát nem kapott még senki a településen.

 

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18