Szociális kártya: ahol be merik vállalni...

Pénzcentrum
2011. január 26. 05:22

Nyár elején elindítja a szlovák munkaügyi és szociális minisztérium új projektjét, az úgynevezett E-pay kártyát. Ennek lényege, hogy a szociális segélyt nem készpénzben kapják a rászorulók, hanem egy mágneskártyára, így azzal vásárolhatnának a rendszerre csatlakoztatott boltokban.

A projekt két évig tesztverzióban működik majd, így eleinte mintegy 600 embert érint majd. A kártyával ugyanakkor nem csak élelmiszert, tisztítószert és ruhát, hanem cigarettát és alkoholt is lehet majd vásárolni. A döntéshozók szerint ugyanis az élvezeti cikkek tiltása spekulációhoz vezetne.

Ugyanakkor ha a kártyahasználatot az elektronikus rendszeren keresztül felügyelő szociális hivatal azt tapasztalná, hogy az érintett három napon keresztül csak cigarettát vagy alkoholt vett a kártyával, élelmiszert nem, akkor e termékek vásárlását korlátoznák a kártyával, illetőleg annak is elejét vennék, hogy valaki 3-4 nap alatt elköltse az egész havi segélyt.

Lucia Nicholsonová államtitkár szerint azt ugyan nem várják, hogy az uzsorakölcsönnek a kártya révén véget vetnek, azonban abban bíznak, hogy alaposan megnehezítik az uzsorások életét.

Emlékezetes: Magyarországon is volt hasonló próbálkozás, a zempléni Monokon 2009 októberében hozták létre a szociális kártyát, a rendelet nagy vihart kavart. A döntés szerint ugyanis a segélyre jogosult emberek a kártyára kapták volna jövedelmük egy részét, azzal pedig csakis a kártya kibocsátójával szerződésben álló boltban vásárolhattak volna, és a megvehető árucikkek közül kivették például a dohányárut és az alkoholt.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Szakemberek akkor azt fogalmazták meg, hogy nem lehet beleszólni abba, mire is költik pénzüket a szociális juttatásokra jogosult emberek. A település később visszavonta a határozatot. Az indoklás szerint a szociális kártyáról szóló rendelet értelmét vesztette, mivel egyetlen ilyen kártyát nem kapott még senki a településen.

 

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?