Rengeteg autós feledkezik meg ezekről tél elején: mire észbekapnak, már kész a baj

2020. november 6. 05:55

Rengetegen azt hiszik, hogy az autó téli felkészítése abban ki is merül, hogy felrakatják a téligumikat. Ám ez még csak a jéghegy csúcsa, a Pénzcentrum most szakértő segítségével állította össze a csekklistát.

Közelednek a míuszok, az ingyenes parkolás miatt pedig egyre többen cserélik autóra a tömegközlekedést - a szerdai kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter is azzal indokolta az ingyenes parkolás bevezetését, hogy inkább a dugóban üljenek az emberek az autóikban, minthogy zsúfoltság legyen a tömegközlekedésben.

Ám sokan elfelejtik, mi mindent kell ellenőrizni autójukon, mielőtt bejönnek az igazán hidegek - ha beüt a baj, akkor pedig már késő bánat. A Pénzcentrum most egy szaki segítségével vette végig a téli csekklistát. Bár sokan azt hiszik, hogy az egész téli felkészítés le van tudva annyival, hogy fel kell tenni a téligumikat, valójában ez messze nem elég a biztonságos téli közlekedéshez.

A téli kerekek kapcsán György András autószerelő felhívta a figyelmet, hogy érdemes mindig leellenőrizni a DOT-számot, hogy megtudjuk, mikor gyártották a kereket - ezt jobb azelőtt megtenni, hogy bejelentkezünk a gumishoz, ne ott derüljön ki, hogy valami nem jó.

Én azt szoktam mondani, hogy a 6-7 éves gumiknál már érdemes meggondolni, hogy feltegyük-e őket mégegy szezonra. Ugyanez a helyzet a kopott abroncsokkal: bár a szabályok szerint egészen 1,6 milliméteres profilmélységig lehet velük közlekedni, de 2 milliméter alatt már el lehet gondolkodni, hogy kibírják-e a következő tavaszig

 - hívta fel a figyelmet. Ha kicseréltetjük a gumikat, a nyáriakat érdemes műanyag zsákban, száraz helyen tárolni, méghozzá fektetve, hogy a futófelület ne deformálódjon. De, mint írtuk, a kerékcsere csak az egyik eleme a listának: fontos még a fagyállófolyadék mennyiségének, fagyáspontjának ellenőrzése. A szakember legalább -30 fokig fagyállót javasol, ennél alacsonyabbnál már fennáll a veszély, hogy befagy a hűtő egy hideg téli éjszakán - ami mondanunk sem kell, költséges hibákhoz vezethet.

Ezek mellett György András az alábbiak beszerzését is javasolja télire az autónkba:

  • jégkaparó,
  • puha sörtéjű keve,
  • zárjégoldó,
  • meleg pokróc,
  • téli szélvédőmosó.

És furán hangzik, de az ablaktörlő lapátokat is ellenőrizni kell: hiszen gondolj csak bele, milyen zavaró, amikor a lapát csak elmaszatolja a latyakot, nem takarítja le rendesen a szélvédőt. Ez amellett, hogy idegesítő, még balesetveszélyes is, hiszen nem a legszerencsésebb, ha zavar minket a kilátásban a koszos szélvédő.

Ha már szélvédő: érdemes az ablakfűtést is ellenőrizni, ha a hátsóban nem melegítenek a szálak, akkor azonnal érdemes javíttatni, cserélni

- tette hozzá. A szélvédőket belülről is le kell monsni ablaktisztítóval, így csökkenthetjük a szembejövő forgalom fényének a vakítását - a tiszta üvegen kevésbé törik meg a fény ugyanis. Fontos, hogy mi se zavarjunk másokat, állítsuk be fényszórókat, hogy ne vakítsák a szembejövőket!

Ha a klíma szűrője eltömődött, gyorsabban párásodik az ablak, így ezt sem árt kitisztíttatni. Az ajtók befagyása is gond szokott lenni, ezt úgy lehet megelőzni, hogy szilikonnal kezeljük az ajtótömítőket. A zárakat gyakrabban olajozni kell a fagyás ellen - sorolta a szakember.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ez még nem minden!

És akkor még nincs vége: télen ugyanis az egyik leggyakoribb hibaforrás az akkumulátor. Ha kicsit nehezebben indul az autó, érdemes ellenőrizni a töltési szintet, és ha szükséges, rátölteni - rosszabb esetben kicserélni az akksit. A sarukat meg kell tisztítani, és valamilyen kenőanyaggal védeni a korróziótól.

Emellett György András azt javasolja, hogy ha ebben az időszakban esedékes az olajcsere, akkor érdemes jobb minőségűt venni télire. Fontos ügyelni az olajszintre is, ne centizzük ki, hiszen hidegben a motorolaj besűrűsödik - ameddig fel nem melegszik a motor. Tartsuk észben, milyen észben tartani, épp milyen fajta olaj van a tartályban. Ugyanis ha szintetikus motorolajat töltünk a félszintetikusra vagy ásványi alapúra, az javítja a minőséget, fordítva viszont lerontja.

Más lesz a benzin, a gázolaj is

Kevesen tudják, de nem ugyanolyan összetételű benzin, illetve gázolaj kerül a töltőállomásokra télen, mint nyáron - a jelenlegi szabályozás szerint május elsején és november 15-én változtatnak az üzemanyagok összetételein. A benzin esetében leginkább az úgynevezett gőznyomásérték a különbség a téli és a nyári keverék között. Télen a hideg miatt nagyobb gőznyomásértékre van szükség, nyáron azonban ugyanez erősebb párolgást okozna. Attól, hogy a téli benzin illékonyabb, elősegíti a biztos indítást.

A dízelmotors autók esetében különösen fontos a téli-nyári váltás: hidegben speciális üzemanyagra van szükség, hiszen itt a zavarodási pont és a hidegszűrhetőségi határhőmérséklet miatt fontos a váltás. Bizonyos hőmérséklet alatt ugyanis a gázolaj már nem szivattyúzható ugyanolyan hatékonyan, amitől levegőssé válhat a rendszer - ettől pedig végső soron leáll a motor, vagy be se indul. Nyáron a sztenderdek szerint +5 Celsius-fokig kell megőriznie a gázolajnak a tulajdonságait, ez télen -20 fok, de a prémium dízelek akár -40 Celsius-fokig is használhatóak.

Télen oda kell figyelni arra is, hogy ha a tankban kevés az üzemanyag, az hamarabb le tud hűlni.

Ez inkább a dízeleseknek okozhat kellemetlenségeket, így a nagy hidegben érdemes lehet a prémium üzemanyagokat tankolni!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem