15 °C Budapest

Percről percre: a legfontosabb hírek a koronavírus-járványról április 29-én

2020. április 29. 06:41

Ne maradj le a legfontosabb eseményekről, a Pénzcentrum percről percre közvetít a koronavírus-járvány elleni harc aktuális állásáról, és az egészségügyi válság gazdasági hatásairól.2020.04.29 22:32Így kereshetsz több pénzt ugyanazért a munkáért máshol: erre kell figyelniA világjárvány rávilágított arra, hogy máig sérülékenyek a dolgozók jogai, minden nap dolgoznunk kell azon, hogy a kivívott eredményeket megtartsuk - mondta Mészáros Melinda, a LIGA Szakszervezetek elnöke május elseje alkalmából.

Hétfőn nulla órától lesznek hatályosak az Orbán Viktor miniszterelnök által a koronavírus-járvány elleni védekezésben szerdán bejelentett változások - mondta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár az M1-en.

A szomszédos Horvátország után Szlovénia is fokozatosan enyhít a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére hozott korlátozásokon: szigorú intézkedések mellett szerdától kinyithattak a könyvtárak, múzeumok és galériák, hétfőtől a fodrász- és kozmetikai szalonok, valamint azok a vendéglátóhelyek, amelyek rendelkeznek terasszal - ismertette a kormány döntését Jelko Kacin kormányszóvivő a válságkabinet szerdai sajtótájékoztatóján.

A kormány múlt héten rendeleti szinten (140/2020. (IV. 21.)) szabályozta a bevallások későbbi beadásának lehetőségét. Szakértők szerint ez igazából egy adminisztrációs enyhítés, de akár még rosszabbul is járhatnak azok, akik élnek a felkínált lehetőséggel és a meghosszabbított határidőig adják le bevallásaikat.

Orbán Viktor a veszélyhelyzet 49. napján újra tájékoztatta az ország lakosságát, fokozatosan, szigorú menetrend mellett újraindíthatjuk az életet Magyarországon - mondta a magyar kormányfő.

A Kormány kedd éjjel benyújtotta a parlamentnek a kiskereskedelmi különadóról szóló törvényjavaslatot. Ez meghosszabbítja a különadóról két hete kihirdetett kormányrendelet alkalmazását. Így az adót nemcsak a koronavírus járvány miatti veszélyhelyzet végéig kell fizetni, hanem újabb állandó adóval bővül a magyar adórendszer.

A járvány miatt szinte teljesen leálló légiközlekedés Európa-szerte kezd éledezni; a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utasforgalma is - a Wizz Air keddi bejelentését, valamint további járatindítási előrejelzéseket követően - lassan és fokozatosan újraindul. A Budapest Airport folyamatos és fokozott intézkedésekkel biztosítja az utasok és a személyzet egészségének védelmét, egyúttal arra kéri az utasokat, hogy a biztonságos utazás érdekében az új repülőtéri protokoll és az általános előírások betartásával segítsék a saját és mások egészségének megőrzését.

2020. április 30-ától már bizonyos gyógyászati segédeszközök (GYSE) is rendelhetőek eRecepten, azonban kiváltásuk egyelőre csak a patikákban lehetséges. A veszélyhelyzetre tekintettel bevezetésre kerülő fejlesztés tovább csökkenti az orvos és beteg közötti személyes találkozások szükségességét.

2020.04.29 17:03
Nyílnak a múzeumok Bécsben

Lassan újraindul a kulturális élet Bécsben a koronavírus-járvány miatti korlátozások után, egyre több múzeum teszi közzé az újranyitás dátumát, néhány már pünkösdkor látogatható lesz. "A bécsi múzeumok a korlátozások kezdetétől tudták, hogy amint lehet, kinyitnak megint. A hosszú hetek után, amikor a művészetet csak digitálisan élvezhették, az emberek már nagyon vágynak analóg kultúrára, vitára, inspirációra" - mondta szerdán egy tévéműsorban Veronica Kaup-Hasler, a város kulturális tanácsosa.

Hozzátette, hogy a szövetségi kormány egyelőre nem hozott olyan rendeletet, amely alapján a múzeumok újranyithatnának. Ennek ellenére május 29-re tervezi a Wien Museums a kezelésében lévő MUSA múzeum, a Hermesvilla, a Kunsthalle és az Architekturzentrum építészeti kiállítóhely nyitását. A MUSA-ba integrált Bécs Múzeumban - amelynek egy része átépítés miatt zárva marad -, a Hermesvillában és a Kunsthalléban a nyitás hétvégéjén minden látogató annyit fizet, amennyit akar, nem lesz szabott árú belépőjegy.

További kiállítóhelyeik még nem fogadhatnak látogatókat, mert termeik túl kicsik ahhoz, hogy a jelenleg érvényes korlátozásokat be lehessen tartani. Két nappal későbbre, május 31-ére tervezi múzeumai nyitását a Wien-Holding: újra látogatható lesz a Mozart-ház, a Kunsthaus, a Zsidó Múzeum és a Haus der Musik. "Most, amikor még nincsenek a városban turisták, a bécsiek lehetőséget kapnak arra, hogy felfedezzék ezeket a gyöngyszemeket" - mondta a Wien-Holding vezetője, Kurt Gollowitzer. A ZOOM gyerekmúzeum előre láthatóan július 1-jén nyitja meg kapuit. A további múzeumok - 23 kerületi és hat kisebb intézmény - valószínűleg a nyár végéig zárva marad, csak szeptember elejére tervezhetik a nyitást. A múzeumlátogatóknak szájat és orrot takaró maszkot kell viselniük és egymástól legalább egyméteres távolságot kell tartaniuk. (MTI)

Több higiéniai szabálytalanságot tapasztaltak az ellenőrök a Pesti úti idősotthonba; egymilliós büntetést kapott az intézmény - közölte Budapest Főváros Kormányhivatala.

A válaszadók fele már a budapesti rendelet előtt is hordott maszkot, amikor emberek közé ment - derült ki a Pénzcentrum felméréséből, amelyre több mint 3200 olvasónk válaszolt. Kiderült ugyanakkor, hogy a kitöltők kétharmada elvárja a többiektől is, hogy használják a védőeszközöket a járvány idején. Az olvasók több mint negyede szerint viszont semmi értelme maszkor viselni, ha az ember tünetmentes.

A munkahelyvédelmi bértámogatás kapcsán a [munka.hu]munka.hu weboldalon 2020. április 29-től elérhető az új, módosított formanyomtatvány, amelynek segítségével még egyszerűbben kérvényezhető a támogatás.

Az online távoktatásra való gyors áttérés rávilágított arra, hogy a digitális kompetenciák, a hatalmas mennyiségű információ közötti lényeglátás képességének, a problémamegoldó készségek, illetve a logikus gondolkodásmód fejlesztése nem várathat tovább magára. A koronavírus-járvány után ezen a területen újratervezésre lesz szükség. Ha azt akarjuk, hogy a jövő nemzedéke magabiztosan használja a XXI. században alapvetőeknek számító képességeket, akkor ezek elsajátítását minél korábban a gyerekek edukációjának részévé kell tenni - hangsúlyozza az Együtt a Jövő Mérnökei Szövetség (EJMSZ).

Tízből kilenc céget érint a világjárvány okozta válság a magyar munkavállalók tapasztalatai szerint. A következő hat hónapban tízből öt munkavállaló a helyzet további romlására számít, három szerint nem fog tovább változni, míg egy bizonytalan a helyzetet illetően. Százból négy munkavállaló szerint fog javulni a cége helyzete a következő fél év során - derül ki egy friss, reprezentatív felméréséből.

Érintésmentes, áthajtásos koronavírus tesztelőállomást létesített elsőként a budapesti Groupama Aréna felszíni parkolójában a DriveCell Systems Zrt. A magyar cég által kidolgozott megoldásnak köszönhetően online regisztrációt és visszaigazolást követően, bárki az autójában ülve elvégezheti a nukleinsav-alapú (PCR) koronavírus tesztet. A mintavétel az orr- és garat nyálkahártyából történik, az eredményeket pedig akár 24 órán belül megkaphatják a tesztelésen résztvevők.

A gazdaságvédelmi akcióterv második fázisa öt fő területre, a munkahelymegőrzésre, a munkahelyteremtésre, a kiemelt ágazatok megerősítésére, a vállalkozások finanszírozására, a családok és nyugdíjasok védelmére koncentrál - hangsúlyozta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára szerdán a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) partnerségével szervezett Piac és Profit Cégmentő videókonferencián, Budapesten.

A korábbi stabilra módosította vissza a több mint két hónapja megadott, felminősítés lehetőségére utaló pozitívról a hosszú és rövid lejáratú, devizában és forintban fennálló magyar államadósság-kötelezettségek osztályzati kilátását a Standard & Poor's, mindenekelőtt az új koronavírus okozta járvány várható gazdasági hatásaival indokolva a lépést.

Jelentős változások történtek a magyar monetáris rendszerben az MNB elmúlt hetekben látott lépései alapján. Ezek egyértelmű célja, hogy továbbra is alacsony legyen a kamatkörnyezet, bővüljön a hitelezés. Az MNB igyekszik figyelni a lakáshitelesekre is - derül ki egy friss összefoglalóból, amely szerint a forint lassú leértékelődésre számíthat, igaz, ezen a téren szükség esetén készek azonnal lépni a jegybankárok.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Statisztikai Hivatal által frissen közzétett  2020. első negyedévének a lakosság foglalkoztatottságáról szóló adataiból kiderül, egészen pontosan hány munkanélküli volt az országban, mely csoportokat sújtotta leginkább az első elbocsátási hullám. És ez még csak a jéghegy csúcsa.

A járványhelyzet hatása szektoronként és az álláshirdetések tekintetében is eltérő mértékben mutatkozik meg, míg a HR területe és a munkavállalókkal folytatott kommunikáció minden eddiginél fontosabbá vált. A kékgalléros álláshirdetésekben erős Jófogás ezért megkérdezte stratégiai partnereit, a Tesco Magyarországot, a Unix-et, a Trenkwaldert és a JCDecaux-t arról, hogy miként alkalmazkodnak a fennálló körülményekhez és milyen döntéseket kellett meghozniuk.

Tekintettel a koronavírus-járvány miatt elszenvedett gazdasági károkra az Európai Bizottság enyhített az állami támogatásokra vonatkozó álláspontján, így a válsághelyzet miatt átmenetileg módosított a keretszabályokon. Szakértők ezért ezzel kapcsolatban összefoglalták a legfontosabb tudnivalókat, és azt, hogy a vállalkozások számára milyen lehetőségek állnak rendelkezésre az uniós előírások alapján.

Ma is tájékoztat az Operatív törzs. Azt már tudjduk, hogy május 4-én szinte bizots, hogy megkezdődnek az érettségik.

Az IKEA a magyarországi áruházakat 47 nap után megnyitja a vásárlók előtt. Az áruházak május 5. keddtől kezdődőden minden nap 9:00 és 15:00 óra között, a kormányzati előírásoknak megfelelően lesznek nyitva.

A Wizz Air május 1-jétől szigorított higiéniai előírásokat vezet be, mindezt azért, hogy gondoskodjon utasai és személyzete egészségéről.

2020 márciusában az ipari termelői árak összességében 4,3 százalékkal meghaladták az előző év azonos időszakit. Az áremelkedés ütemét a forint árfolyamváltozása, valamint a nyers- és alapanyagok árainak alakulása befolyásolta. Az energiaipar területén és az olajárak csökkenésében a koronavírus-járvány következtében megváltozott gazdasági folyamatok hatásai már érezhetőek voltak.

Lassan másfél hónapja tart a járványhelyzet, jelentősen le vagyunk korlátozva, de vannak olyanok, akiknek még ebben a nehéz időszakban is autóba kell ülniük. Alapjában nincs nagyobb veszélyben az, aki egyedül utazik a kocsiban, de azért egy-két dolgot érdemes betartani.

Egy egyelőre nem publikált francia tanulmány szerint, a tocilizumab nevű gyógyszer hatékonynak bizonyult a súlyos állapotban lévő koronavírus-fertőzöttek esetében.

A koronavírus-járvány következtében számos cég került igen nehéz helyzetbe. A nehéz helyzet áthidalásához nyújthat megoldást a Magyar Nemzeti Bank április elején bejelentett, a Növekedési Hitelprogram új szakaszának tekinthető NHP Hajrá program. A hazai bankoknál már elérhető az új típusú hitel, a HelloVidék pedig annak néztünk most utána, hogy milyen konstrukciókat kínálnak a magyar bankok azoknak a cégeknek, akik élnének a támogatással.

Első körben várhatóan a négyszáz négyzetméternél kisebb alapterületű, jelenleg zárva tartó boltok nyithatnak újra a májustól esedékes enyhítési folyamat során, míg a fokozatosság elve szerint a hónap közepéig a vendéglátóhelyek, nyitott teraszok következhetnek, pünkösdig pedig a szálláshelyeknek is lehet esélyük az újranyitásra az országban - írja egy lehetséges forgatókönyvet felvázolva a Magyar Nemzet.

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 2727 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 9 krónikus beteg.

Hogy pontosan hány magyar pár van ma Magyarországon, amelyik termékenységi problémákkal küzd, nem lehet tudni, de bizonyos statisztikák szerint nagyjából háromszázezren lehetnek. Sokan vannak, akik akár most, tavasszal szerettek volna orvoshoz fordulni a problémájukkal, azonban a koronavírus közbeszólt: a járvány miatt felfüggesztették minden halasztható vizsgálat elvégzését. Csüggedni azonban nem érdemes, a karantén ideje alatt is folynak a konzultációk. Dr. Tűű László endokrinológussal beszélgettünk arról, jelenleg hogyan folynak a vizsgálatok, milyen lehetőségei vannak a kisbabára vágyó pároknak.

 

Ne maradj le a legfontosabb eseményekről, a Pénzcentrum percről percre közvetít a koronavírus-járvány elleni harc aktuális állásáról, és az egészségügyi válság gazdasági hatásairól.

A világjárvány rávilágított arra, hogy máig sérülékenyek a dolgozók jogai, minden nap dolgoznunk kell azon, hogy a kivívott eredményeket megtartsuk - mondta Mészáros Melinda, a LIGA Szakszervezetek elnöke május elseje alkalmából.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem