8 °C Budapest

Újabb szomszédos ország döntött az enyhítés mellett: itt vannak a részletek

MTI
2020. április 29. 21:02

A szomszédos Horvátország után Szlovénia is fokozatosan enyhít a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére hozott korlátozásokon: szigorú intézkedések mellett szerdától kinyithattak a könyvtárak, múzeumok és galériák, hétfőtől a fodrász- és kozmetikai szalonok, valamint azok a vendéglátóhelyek, amelyek rendelkeznek terasszal - ismertette a kormány döntését Jelko Kacin kormányszóvivő a válságkabinet szerdai sajtótájékoztatóján.

A kormányülésen kedd késő este elfogadott rendelet szerint szerdától megkezdhették működésüket a múzeumok, galériák és könyvtárak. Mindazonáltal a szlovén lapok szerint erről az említett intézmények a sajtóból értesültek, ezért egy éjszaka alatt nem tudtak felkészülni az újranyitásra. Szerdától dolgozhatnak a kéményseprők és ingatlanügynökségek is.

Május 4-től kinyithatnak azok a kávézók és éttermek, amelyek rendelkeznek terasszal vagy kerthelyiséggel, továbbá a kisiparosok, valamint a fodrász- és kozmetikai szalonok is. A szóvivő kiemelte, hogy továbbra is érvényben marad a lakhelyelhagyási tilalom, vagyis senki sem hagyhatja el azt a járást vagy várost, amelyben állandó vagy ideiglenes lakcímmel rendelkezik. Hozzátette ugyanakkor, hogy a kormány szerdán megvitatja a szabad mozgást korlátozó intézkedés feloldását.

Simona Kustec oktatási miniszter a sajtónak úgy nyilatkozott: megvizsgálják annak lehetőségét is, hogy május 11-től vagy egy későbbi időponttól az óvodák és általános iskolák is megkezdhessék működésüket. Ez azonban függ a járványügyi helyzettől és a szakemberek ajánlásaitól - hangsúlyozta.

A kormányszóvivő a keddi sajtótájékoztatón még arról beszélt, hogy Ljubljana a múlt hét elején indult átfogó szerológiai vizsgálat eredményéhez köti a járvány megfékezésére elfogadott korlátozások további enyhítését, leghamarabb május 12. után.

A legfrissebb adatok szerint Szlovéniában egy nap alatt tízzel - néggyel többel, mint egy nappal korábban -, 1418-ra emelkedett az ismert koronavírus-fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában három személy hunyt el a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 89-ra nőtt. A járvány megjelenése óta a kétmillió lakosú országban 51 607 koronavírus-tesztet végeztek, és a diagnosztizált betegek közül 25-öt ápolnak intenzív osztályon.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Horvátországban 24 óra alatt 15-tel - héttel többel, mint egy nappal korábban -, 2062-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt napban történt négy halálesettel 67-re nőtt a halálos áldozatok száma. A legtöbb fertőzést és három halálesetet is az egyik gócnak számító spliti idősotthonban regisztrálták. Az első fertőzés két hónappal ezelőtti megjelenése óta 1288 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Pillanatnyilag 19 beteg van lélegeztetőgépen.

Andrej Plenkovic kormányfő szerdán ismertette a kormány első gazdaságélénkítő csomagjának eredményét, amely a munkahelyek megtartását célozza. Mint mondta, az állam a márciusi hónapra 1,5 milliárd kuna (70,3 milliárd forint) támogatást utalt 84 ezer vállalatnak. Így 485 ezer dolgozónak fizette ki a minimálbér összegét, 3200 kunát (152 ezer forint). A mikro-, kis- és közepes vállalatok dolgozói, akik a válság miatt kiesnek a munkából, áprilisban és májusban 4000 kuna (190 ezer forint) havi fizetést kapnak az államtól. A támogatások feltétele, hogy a munkáltatók meghatározott ideig a járvány után sem bocsáthatják el az alkalmazottaikat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm