2021. január 21. csütörtök Ágnes
HR Centrum

Így tarolja le a vidéket az elbocsátási hullám: Budapesten ezt is megússzák


A Statisztikai Hivatal által frissen közzétett  2020. első negyedévének a lakosság foglalkoztatottságáról szóló adataiból kiderül, egészen pontosan hány munkanélküli volt az országban, mely csoportokat sújtotta leginkább az első elbocsátási hullám. És ez még csak a jéghegy csúcsa.

A január-márciusi időszakban a munkanélküliek létszáma 173 ezer főre emelkedett, így a munkanélküliségi ráta 3,7 százalék volt. Ez 0,2 százalékponttal magasabb, mint egy évvel korábban. A férfiakat alacsonyabb szintű munkanélküliség jellemezte, mint a nőket, és náluk a mutató stagnált, miközben a nőknél enyhe növekedés történt. A 15-74 éves férfiak körében a munkanélküliek száma 92 ezer, a munkanélküliségi ráta 0,1 százalékponttal magasabb, 3,6 százalékos volt. A nők esetében a munkanélküliek száma 81 ezer főre, a munkanélküliségi ráta 0,3 százalékponttal 3,9 százalékra emelkedett - áll a KSH Gyorstájékoztatójában.

A most közzétett első negyedéves adatokból komolyabb következtetéseket levonni azonban még nem érdemes. A veszélyhelyzetet itthon 2020. március 11-én jelentették be (12-én lépett életbe), és március 17-től korlátozták az üzletek, vendéglátóhelyek nyitvatartását, így aki ebben az időszakban veszítette el a munkáját, azok feltehetően a 30 napos felmondási idő miatt még nem jelentek meg munkájukat vesztettként márciusban a rendszerben. 

De a számok így is beszédesek, és előrevetítik, hogy mit láthatunk majd a következő havi, május 27-én megjelenő áprilisi adatokban. Sőt, már azt is tudjuk (az Innovációs -és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkárságától származó írásból), hogy az országosan a regisztrált álláskeresők száma a vizsgált időszakban (március 30.-április 12.) a 14. heti 308 664 főről 15. hétre 320 624 főre nőtt, azaz egy hét alatt 11 960 fővel növekedett.

Mi a különbség?
NFSZ-nél nyilvántartott álláskereső az a személy, aki a munkaviszony létesítéséhez szükséges feltételekkel rendelkezik, és oktatási intézmény nappali tagozatán nem folytat tanulmányokat, és öregségi nyugdíjra nem jogosult, valamint rehabilitációs járadékban nem részesül, és az alkalmi foglalkoztatásnak minősülő munkaviszony kivételével munkaviszonyban nem áll és egyéb kereső tevékenységet sem folytat, és elhelyezkedése érdekében az illetékes kirendeltséggel együttműködik, és akit az illetékes kirendeltség álláskeresőként nyilvántart. Munkanélküli az, aki a vonatkozási héten nem dolgozott, és nincs is olyan munkája, amelytől átmenetileg távol volt; a kikérdezést megelőző négy hét folyamán aktívan keresett munkát; két héten belül munkába tudna állni, ha találna megfelelő állást, illetve már talált munkát, ahol 90 napon (2002-ig 30 napon) belül dolgozni kezd.

Adatozzunk!

Érdekes adatokat azonban már a márciusi számok közt is találhatunk. Kiderül például, hogy a hivatalos, 173 ezer főnyi munkanélküli közül legfeljebb alapfokú végzettségű 58,3 ezer (számuk 2019 utolsó negyedévéhez képest 8 ezerrel nőtt), a középfokú végzettségű, de érettségi nélküli munkanélküliek száma 47,7 ezer (számuk 2019 utolsó negyedévéhez képest 9,6 ezerrel nőtt), a középfokú végzettséggel és érettségivel rendelkezők helyzete maradt a legstabilabb, körükben nem emelkedett amunkanélküliek szám, sőt a statisztikák alapján többen dolgoztak közülük az első negyedévben, mint tavaly az utolsóban: a korábbi 49,1 ezer helyett már "csak" 48 ezer volt körökben azoknak a száma, akik 3 hónapon belül veszítették el munkahelyüket. Végül a felsőfogú végzettségűek közül 1,3 ezerrel több regisztrált munkanélküli van.

A területi eloszlása is változott a munkanélkülieknek, hogy ez a következő grafikon is látszik:

Komoly területi különbségek mutatkoznak, mint azt megszokhattuk: a fővárosban például még csökkenni is tudott a munkanélküliek száma 25,3 ezerről 22,4 ezerre, az észak-alföldi régióban viszont látványosan megnőtt már az év első negyedévében is.

2019 végén 53 ezren nyilatkoztak úgy, hogy azért lettek munkanélküliek, mert elveszítették az állásukat, idén az első negyedévben már többen, 64,5 ezren. Közfoglalkoztatott munkanélküliek valamivel kevesebben vannak, 11,4 ezren, számuk csökken.

De azt is érdekes megvizsgálni, hogy az utolsó negyedévben és az elsőben hogyan alakult szektoronként a munkanélküliek száma. Az utolsó grafikán a két adatsor közti különbséget szemléltetjük. Jól látszik, hogy az iparban és a szolgáltatószektorban dolgozók veszítették el főleg a munkájukat, a mezőgazdaságban ehhez képest minimális különbség a két negyedév adatai között.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
perfekt
2021. 01. 20. 07:19
Ilyen lesz a mérlegképes képzés! Felmentési lehetőségek! - III. rész

A gazdaságtudományi képzési területen – természetesen elsősorban a pénzügy és számvitel...

vezetoi-coaching
2021. 01. 19. 07:50
Mi lenne, ha megnéznénk a szociopata viselkedést az önzetlen-önző skála szempontjából?

Mindennapi notion-jaink, beszélgetéseink/reagálásaink egyértelműen besorolják az önzést a rossz...

hrdoktor
2021. 01. 18. 04:16
Fejfájástípusok

Sajog, szorít, görcsöl vagy lüktet a homlok mögött, a halántékon vagy a tarkótájon? Az emberek...

legacykft
2021. 01. 15. 16:37
A csapat érzelmi intelligenciája – a jó csapatműködés egyik sikertényezője

Meglepő, hogy a csapatnak is van érzelmi intelligenciája, ugye? Pedig bizony van. De hogy pontosan...

coachco
2021. 01. 14. 18:09
A legfontosabb dolgok, amiket eddig megtanultam

Ha meg kellene röviden fogalmazni, mi a legfontosabb, amit megtanultam eddigi karrierem során (közgazdászi...

hrbonbon
2020. 12. 24. 00:05
Adventi ajándék egypercesek - 24. nap

2020-12-21 00:05 "„Ahogy a visszajelzéseknek, úgy az érdemek elismerésének is nagy szerepe van...

ajovomunkahelye
2020. 12. 18. 13:56
Globális Covid felmérés és Legjobb Munkahelyek Program a Liferaynél

2016-ban az egyik kereskedelmi tévé híradójában látta meg először a Liferay cég vezetése...

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked