19 °C Budapest

Itt a Drive-in koronavírusteszt! Ki sem kell szállnod a kocsiból a vizsgálathoz

2020. április 29. 14:17

Érintésmentes, áthajtásos koronavírus tesztelőállomást létesített elsőként a budapesti Groupama Aréna felszíni parkolójában a DriveCell Systems Zrt. A magyar cég által kidolgozott megoldásnak köszönhetően online regisztrációt és visszaigazolást követően, bárki az autójában ülve elvégezheti a nukleinsav-alapú (PCR) koronavírus tesztet. A mintavétel az orr- és garat nyálkahártyából történik, az eredményeket pedig akár 24 órán belül megkaphatják a tesztelésen résztvevők.

Ázsia, Európa és Észak-Amerika több országában alkalmazzák már sikerrel az autós, áthajtásos koronavírus tesztelést, melynek nagy előnye, hogy a vizsgálaton résztvevő személy a mintavétel során végig autója biztonságos környezetében maradhat. Ezt a biztonságos és gyors mintavételi megoldást valósította meg a magyar cég az okos mobilitási megoldásokat fejlesztő Rollet együttműködésével elindítva a Tesztallomas.hu nevű érintésmentes, autós koronavírus tesztelési platformot.

A rendszer a hasonló nemzetközi megoldásoknál is biztonságosabb, hiszen a mintavételre csak előzetes online regisztráció után, időpontra való érkezést követően kerül sor. Így az adatfelvételhez sem szükséges papír alapú dokumentáció használata, a teljes adatkezelés digitálisan történik. Másrészt maga a mintavételi folyamat is rendkívül gyors, mindössze körülbelül 3-5 percet vesz igénybe

- hívta fel a figyelmet Erdős Gergely, a DriveCell Systems Zrt. alapítója. A fizetés egyelőre a tesztállomás helyszínén, bankkártyával oldható meg, de hamarosan elérhető lesz az online előrefizetési megoldás is. A vizsgálatra kizárólag személygépjárművel, vagy minibusszal érkezhetnek a résztvevők. Egy gépjárműben több, egyháztartásban élő, vizsgálatra érkező személy tartózkodhat, kísérő viszont nem.

A koronavírus járvány elleni védekezésben széleskörű szakértői vélemények szerint nagy szerepet játszik a tesztelés, a fertőzés meglétének laboratóriumi vizsgálata. Magyarországon elsőként a Tesztallomas.hu kínál teljesen érintésmentes autós tesztelési lehetőséget, amely elsősorban a koronavírus-gyanús esetek, betegek kiszűrését célozza. A megoldás magánszemélyek és cégek számára egyaránt elérhető

- fogalmazott Andy Zhang, a technológiai hátteret biztosító Rollet alapítója. A nukleinsav-alapú (PCR) koronavírus vizsgálat során a levett orr- és garatnyálkahártya mintákat speciálisan felszerelt laboratóriumban elemzik ki. A teszt alkalmas arra, hogy kimutassa a koronavírus jelenlétét a szervezet hámsejtjeiben, így a módszerrel az aktív fertőzöttség mutatható ki.

Napi 100 vizsgálat egyelőre

A Groupama Aréna felszíni parkolójában kialakított első mintavételi állomás megnyitásának köszönhetően, egyelőre napi 100 személy számára nyílik meg a lehetőség az áthajtásos koronavírus teszt elvégzésére, a teszt alapára pedig 26.900 Ft. A cég laboratóriumi szakmai partnere egy hazai, évtizedes tapasztalattal, illetve minden szükséges hatósági engedéllyel rendelkező mikrobiológiai laboratórium.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az első tesztállomást követően a közeljövőben további mintavételi pontok létrehozására kerülhet sor a fővárosban és vidéken is, cél az országos lefedettség biztosítása, így a napi tesztelési kapacitás is növekedni fog. A későbbiekben pedig a nukleinsav-alapú (PCR) koronavírus tesztek mellett újabb, orvosilag és hatósági vélemények szerint megbízható vizsgálati módszerek alkalmazására is sor kerülhet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem