21 °C Budapest

Rettegsz a biciklin? Tízmilliós kárt úszhatsz meg fillérekért

Pénzcentrum
2013. június 6. 05:32

Több konfliktust is okoz nap mint nap a gépkocsi és a kerékpáros közlekedés találkozása a forgalomban. Ennek egyik szélsőséges esete egy baleset, amikor a biciklis hibájából történik valamilyen személyi sérülés vagy keletkezik anyagi kár, ráadásul a hibás fél gyorsan el is viharzik a helyszínről. Pedig hasonló esetekben a legtöbb biztosító kifizetné a kárt, ha rendelkezünk lakásbiztosítással, de külön kerékpárosokra szabott felelősségbiztosítás is elérhető, ráadásul minden Kerékpárosklub tag is kap védelmet hasonló esetekre. A pénzcentrum.hu annak járt utána, mi a teendő, ha biciklivel okozunk balesetet és nem tudjuk kifizetni a sokszor milliós károkat.

Az autósok és a kerékpárosok viszonyát az utakon a rosszul tervezett biciklis utak, a mindkét oldalról hiányos  biciklis kultúra mellett az esetleges balesetek is nagymértékben befolyásolják. Míg két kocsi ütközésekor biztosak lehetnek a felek, hogy a hibás fél biztosítója rendezi a vétlen kárát a kötelező felelősségbiztosítás miatt, addig a kerékpárosok gyakran elmenekülnek a helyszínről cserbenhagyva a kárt szenvedett felet.

Annak ellenére teszik ezt, hogy lehet a biztosító fizetne. A legtöbb lakásbiztosítás ugyanis fedezi az ingatlan lakói által okozott kárt, akár kerékpáros balesetek esetén is. Léteznek külön felelősségbiztosítások is kerékpárosoknak, amelyek már 2 500 forinttól elérhetőek és élet és baleset biztosítást is tartalmaznak.

A lakásbiztosításokba épített megoldásokról érdeklődve a Generali szakértője elmondta, hogy a biciklisek által okozott kárt megtérítheti a biztosító a magánemberi felelősségbiztosítás alapján. Persze csak akkor, ha ezt tartalmazza a lakásbiztosítás. A Generali Házőrző lakásbiztosítások mindegyike tartalmaz magánemberi felelősségbiztosítást, mely kiterjed a biztosított által kerékpárral okozott károkra is. Már a legalacsonyabb, Mozaik csomag is 10 millió forintig téríti a kárt. Más lakásbiztosítással rendelkező kerékpárosoknak is érdemes utánajárni, hogy mit fizet a biztosítójuk, esetleg érdemes kérni hasonló kiegészítést, amennyiben az lehetséges.


A szakértő azt is elmondta a Pénzcentrum.hu kérdésére, hogy balesetek esetén jellemzően nagyobb összegű kifizetésre kerül sor. 2010-ben például egy esetben a biztosító egyik ügyfelének 11 éves gyermeke a forgalmas főút helyett a járdán kerékpározott, ahol elé hajtott szintén kerékpárral egy nyugdíjas hölgy. Az idős asszony a gyermek biciklijének a hátsó kerekébe ütközött, elesett, eltörött a csigolyája, melynek következtében maradandó egészségkárosodást szerzett. Mivel azóta is fájdalmai vannak, 10 millió forint feletti vagyoni és nem vagyoni kártérítési igénnyel állt elő. A családnak volt lakásbiztosítása, így nem kellett saját zsebből finanszírozni ezt az összeget.

Egy másik esetben szintén gyermek kerékpáros okozott balesetet, azonban itt pont azért szerzett a másik biciklis sérüléseket, mert az ütközést elkerülendő elrántotta a kormányt. A hölgy eltörte a karját, szalagszakadást szenvedett és emiatt fél évig nem tudott dolgozni vagy ellátni a ház körüli teendőit. 2,5 millió forintos kártérítési igényt nyújtott be, melyből 2 millió forintot térített a biztosító. Azért csak ennyit, mert a család nem kötötte újra már évek óta lakásbiztosítását, így abban még kisebb összeg szerepelt.

Fontos tipp! Lakásbiztosításunkat évente érdemes átnézni és nagyobb értéknövekedések esetén újrakötni azt!

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Emellett kifejezetten a biciklisek igényeinek megfelelően kialakított balesetbiztosítást is lehet kötni a Generalinál. A Milliós segítség nevű balesetbiztosítás Bringa csomagja magas térítési összegekkel segít a balesetet szenvedő kerékpárosoknak.

Vannak kifejezett kerékpáros felelősségbiztosítások is

A Magyar Kerékpárosklubnál is érdeklődtünk a biztosítási lehetőségek felől, ugyanis itt az éves tagsági díjban egy felelősségi biztosítás is benne lehet, aminek értéke 1 700 forint (így a teljes tagsági díj 6 ezer forint). Ez a biztosítás 2 millió forintig fizet, de baleset és életbiztosítást is tartalmaz. A biztosítási szerződést itt olvashatod.

A Kerékpárosklubbal szerződésben lévő Uniqa biztosítónak elérhető külön is a szolgáltatása, ami évi 2 500 forintért már 3 millió forintig kifizeti az általunk kerékpározás közben okozott károkat. De évi 12 500 forintért ez az összeg 10 millióig növelhető, ráadásul a szolgáltatás része ugyancsak az élet és balesetbiztosítás. valamint több extra, mint a poggyászbiztosítás.

Összegzésként elmondható, hogy kerékpárosként is tudunk megfelelő biztosítást kötni, amivel bátran tekerhetünk a forgalomban. Ráadásul nem is drága. Először a lakásbiztosításunkba épített személyhez kötött felelősségbiztosítás után érdeklődjünk, ha ilyen nincs, akkor érdemes külön szerződést kötni. A kerékpáros klub támogatása is fontos lehet, hiszen ők intézik el nekünk, hogy a kerékpárutak valóban biztonságosra épüljenek, ahol jó tekerni.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. október 7. 12:47
A Médiatanács arra jutott, hogy a TV2 Csoporthoz tartozó Prime csatorna jogsértést valósíthatott meg...
Bankmonitor  |  2022. október 7. 09:50
Megjelent a rendelet az energiaintenzív feldolgozóipari vállalkozásokat támogató program elindításár...
KonyhaKontrolling  |  2022. október 7. 07:48
Létfontosságú, hogy komoly mozgósítható vagyonod legyen! Mondom is, hogy miért. Korábban már beszélt...
Holdblog  |  2022. október 7. 05:59
HOLD After Hours. Ezúttal Zsiday Viktorral beszélünk az elmaradt (?) világvégérl, de lesz böszmeség...
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?