11 °C Budapest

Szenvednek a pozsonyiak, de egész Európában nagy a gond

2009. október 29. 04:33

Egyre nagyobb gondot jelent Európában a folyamatosan növekvő közúti, vasúti és légi közlekedés által okozott zajszennyezés - derül ki az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) egy friss tanulmányából.

Európa lakosságának legalább 40%-a szenved naponta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján 55 decibelt meghaladó zajtól. Az EEA legfrissebb kutatásai alapján pedig Európa 19 országának 250 ezer főnél nagyobb városaiban több mint 41 millió embert érint a közúti forgalom által generált, a WHO egészségügyi határértékét elérő, legalább 55 dB-es éjszakai zaj. Közülük is körülbelül 3,6 millióan alszanak éjszakánként fülsiketítő, 70 dB-nél zajosabb környezetben.


Az EEA tanulmányából kiderül, hogy az európai fővárosok közül Pozsony a legzajosabb: a szlovák fővárosban a lakosság mintegy 55%-a kénytelen kifejezetten zajos területen éjszakázni. Pozsonyt szorosan követi a régió egy másik fővárosa, Varsó, harmadikként Párizs következik a listán.

Azonban nem csak a közúti zajszennyezés jelent gondot Európa lakosságának. Mintegy 800 ezer európai polgár él a légiközlekedés által okozott 55-75 dB-es állandó zajszennyezéssel együtt, főként Hollandia, Németország és az Egyesült-Királyság repülőterei közelében.

Az EEA szakértői felhívják a figyelmet, hogy az állandóan zajos környezet nem csupán egy kisebb, városi léttel járó kellemetlenség, hanem komoly hatással lehet az egészségre is. A folyamatos zajterhelés elősegíti a szív és érrendszeri megbetegedések kialakulását, rombolja a mentális egészséget, és nem utolsó sorban a kialvatlanság miatt romlik az dolgozók munkahelyi -és a diákok iskolai- teljesítménye.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Az állandó zajterhelésnek különösen azért lehet súlyos élettani következménye az emberekre nézve, mert ezt a hatást a legtöbb esetben felerősítik a nagyvárosok más környezetei ártalmai, így például a légszennyezés vagy az állandó stressz. Emellett az emberek sokszor ha még tehetik sem kerülik ki a feleslegesen hangos zajokat, gondoljunk csak a zenelejátszókra: Beszól az EU: Tekerd le a hangerőt!

A zajszennyezés az emberek mellett a vadállatok életére is komoly kihatással van. A vadak vándorlási útvonalát megváltoztató, az élelemszerzésiés szaporodási szokásaikat is módosító zajforrások hosszú távú hatásai is folyamatos kutatási témát nyújtanak az EEA munkatársainak.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?