9 °C Budapest

Szenvednek a pozsonyiak, de egész Európában nagy a gond

2009. október 29. 04:33

Egyre nagyobb gondot jelent Európában a folyamatosan növekvő közúti, vasúti és légi közlekedés által okozott zajszennyezés - derül ki az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) egy friss tanulmányából.

Európa lakosságának legalább 40%-a szenved naponta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján 55 decibelt meghaladó zajtól. Az EEA legfrissebb kutatásai alapján pedig Európa 19 országának 250 ezer főnél nagyobb városaiban több mint 41 millió embert érint a közúti forgalom által generált, a WHO egészségügyi határértékét elérő, legalább 55 dB-es éjszakai zaj. Közülük is körülbelül 3,6 millióan alszanak éjszakánként fülsiketítő, 70 dB-nél zajosabb környezetben.


Az EEA tanulmányából kiderül, hogy az európai fővárosok közül Pozsony a legzajosabb: a szlovák fővárosban a lakosság mintegy 55%-a kénytelen kifejezetten zajos területen éjszakázni. Pozsonyt szorosan követi a régió egy másik fővárosa, Varsó, harmadikként Párizs következik a listán.

Azonban nem csak a közúti zajszennyezés jelent gondot Európa lakosságának. Mintegy 800 ezer európai polgár él a légiközlekedés által okozott 55-75 dB-es állandó zajszennyezéssel együtt, főként Hollandia, Németország és az Egyesült-Királyság repülőterei közelében.

Az EEA szakértői felhívják a figyelmet, hogy az állandóan zajos környezet nem csupán egy kisebb, városi léttel járó kellemetlenség, hanem komoly hatással lehet az egészségre is. A folyamatos zajterhelés elősegíti a szív és érrendszeri megbetegedések kialakulását, rombolja a mentális egészséget, és nem utolsó sorban a kialvatlanság miatt romlik az dolgozók munkahelyi -és a diákok iskolai- teljesítménye.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az állandó zajterhelésnek különösen azért lehet súlyos élettani következménye az emberekre nézve, mert ezt a hatást a legtöbb esetben felerősítik a nagyvárosok más környezetei ártalmai, így például a légszennyezés vagy az állandó stressz. Emellett az emberek sokszor ha még tehetik sem kerülik ki a feleslegesen hangos zajokat, gondoljunk csak a zenelejátszókra: Beszól az EU: Tekerd le a hangerőt!

A zajszennyezés az emberek mellett a vadállatok életére is komoly kihatással van. A vadak vándorlási útvonalát megváltoztató, az élelemszerzésiés szaporodási szokásaikat is módosító zajforrások hosszú távú hatásai is folyamatos kutatási témát nyújtanak az EEA munkatársainak.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. február 26. 18:45
Bankkártya nélkül nem érdemes bankszámláról beszélni, ez szükséges a kártyás vásárlásokhoz, illetve...
MEDIA1  |  2024. február 26. 16:09
Varga Zs. András, a Kúria elnöke feloldotta a Kúriai Döntések Bírósági Határozatok című folyóirat fe...
Holdblog  |  2024. február 26. 12:01
Az infláció jelentős aggodalom és vita tárgyát képezi mind közgazdasági, mind pénzügyi körökben (is)...
Buxelliott  |  2024. február 26. 08:41
Az elmúlt két évben óriási infláció volt Magyarországon. Sokan találkoztak azzal a helyzettel, hogy...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 26. hétfő
Géza
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem