17 °C Budapest

Első körben az átmeneti segély mehetne a szociális kártyára

Pénzcentrum
2009. október 9. 08:32

A monoki elképzelés szerint a készpénzfelvételre nem alkalmas, fényképes kártyával tilos lenne alkoholt és cigarettát vásárolni és megakadályozható lenne, hogy a közpénz uzsorásokhoz vagy a feketegazdaságba vándoroljon. Az ötlet ugyan személyiségi és önrendelkezési jogokba ütközhet, ugyanakkor a település legnagyobb érve, hogy a köz pénzét ellenőrzötten kell a rászorulóknak az életvitel fenntartására költeniük. Herényi Károly független országgyűlési képviselőnek annyira megtetszett a rendszer, hogy benyújtott egy határozati javaslatot, amely kötelezné a kormányt, hogy kezdje el a szociális kártya országos bevezetésének törvényi előkészítését - írja a Napi.

Eleinte a szociális kártya szeptemberi bevezetésről beszéltek, de ez még várat magára, részben azért mert a kártya hangos társadalmi vitát váltott ki. Az utóbbi napokban körvonalazódni látszanak a kártya bevezetésének feltételei és jogi korlátai, megkezdődhetett az érdemi előkészítés.

Szepessy Zsolt, Monok polgármestere szerint az önkormányzat megállapodott egy elektronikus utalványok forgalmazásával foglalkozó vállalkozással. Már a kártyákhoz szükséges fényképek készítése zajlik, ami nem nevezhető zökkenőmentesnek, mert nem sikerül minden potenciális rászorulóval egyeztetni. A hírek szerint a kártya nyomási és használati költségeit a kibocsátó Cafeteria Card Kft. állja.

Szepessy Zsolt a szociális kártya bemutatásakor

A hatályos jogszabályok szerint csak akkor adható a segély 60 %-a természetben - akár kártyára -, ha a jogosult családjánál élő gyermekeket védelembe vették. Szepessy szerint ilyenre több esetben is van példa a településen, első körben az évente kétszer igénybe vehető átmeneti önkormányzati segélyt utalnák ki kártyán.

Ezzel párhuzamosan zajlik a többi támogatási forma (pl.: a rendelkezésre állási támogatás és a rendszeres szociális segély) kártyára utalásával kapcsolatos rendelet módosítása. A polgármester szerint rövidesen sikerülhet áthidalni a jogi akadályokat, ugyanakkor nem kizárt, hogy alkotmánymódosítás vagy népszavazás lesz az ügyben.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. október 4. 14:37
Egy intézkedés következtében 6 településen válik elérhetetlenné a nemrég a 4iG által felvásárolt szo...
Bankmonitor  |  2022. október 4. 11:05
Ha mérsékelten is, de már látszik a hevesen emelked hitelkamatok hatása a hitelpiaci keresleten. Enn...
Kiszámoló  |  2022. október 4. 10:59
Ha rendelni akarsz valamit az Aliexpressrl és valamiért európai raktárból szeretnéd megvenni, példáu...
Holdblog  |  2022. október 4. 05:01
A geopolitikai fordulatok viharaiban szinte már megfeledkeztünk arról, hogy alig több mint egy éve m...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 4. kedd
Ferenc
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?