20 °C Budapest

Első körben az átmeneti segély mehetne a szociális kártyára

Pénzcentrum
2009. október 9. 08:32

A monoki elképzelés szerint a készpénzfelvételre nem alkalmas, fényképes kártyával tilos lenne alkoholt és cigarettát vásárolni és megakadályozható lenne, hogy a közpénz uzsorásokhoz vagy a feketegazdaságba vándoroljon. Az ötlet ugyan személyiségi és önrendelkezési jogokba ütközhet, ugyanakkor a település legnagyobb érve, hogy a köz pénzét ellenőrzötten kell a rászorulóknak az életvitel fenntartására költeniük. Herényi Károly független országgyűlési képviselőnek annyira megtetszett a rendszer, hogy benyújtott egy határozati javaslatot, amely kötelezné a kormányt, hogy kezdje el a szociális kártya országos bevezetésének törvényi előkészítését - írja a Napi.

Eleinte a szociális kártya szeptemberi bevezetésről beszéltek, de ez még várat magára, részben azért mert a kártya hangos társadalmi vitát váltott ki. Az utóbbi napokban körvonalazódni látszanak a kártya bevezetésének feltételei és jogi korlátai, megkezdődhetett az érdemi előkészítés.

Szepessy Zsolt, Monok polgármestere szerint az önkormányzat megállapodott egy elektronikus utalványok forgalmazásával foglalkozó vállalkozással. Már a kártyákhoz szükséges fényképek készítése zajlik, ami nem nevezhető zökkenőmentesnek, mert nem sikerül minden potenciális rászorulóval egyeztetni. A hírek szerint a kártya nyomási és használati költségeit a kibocsátó Cafeteria Card Kft. állja.

Szepessy Zsolt a szociális kártya bemutatásakor

A hatályos jogszabályok szerint csak akkor adható a segély 60 %-a természetben - akár kártyára -, ha a jogosult családjánál élő gyermekeket védelembe vették. Szepessy szerint ilyenre több esetben is van példa a településen, első körben az évente kétszer igénybe vehető átmeneti önkormányzati segélyt utalnák ki kártyán.

Ezzel párhuzamosan zajlik a többi támogatási forma (pl.: a rendelkezésre állási támogatás és a rendszeres szociális segély) kártyára utalásával kapcsolatos rendelet módosítása. A polgármester szerint rövidesen sikerülhet áthidalni a jogi akadályokat, ugyanakkor nem kizárt, hogy alkotmánymódosítás vagy népszavazás lesz az ügyben.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 12. 16:01
Megnéztem azokat a cégeket az áprilisi Top10-ből, amiket még nem elemeztem, hála a roic.ai-s adatokn...
Bankmonitor  |  2024. április 12. 15:58
A Nemzetgazdasági Minisztérium és az Energiaügyi Minisztérium közleménye alapján kiderült, hogy mely...
MEDIA1  |  2024. április 12. 12:47
Hann Endre jó hírnévhez való jogának megsértése miatt perelte az ElkXrtuk című kurzusfilm gyártóját....
Holdblog  |  2024. április 12. 11:40
HOLD After Hours. Problémamegoldó podcastünk újabb fejezetében Szabó Dáviddal tárjuk fel a bitcoin,...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 12. péntek
Gyula
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem