28 °C Budapest

Világvége a kertvárosban - képekkel

2009. október 11. 18:01

Apokaliptikus víziókban és csernobili beszámolókban lehet olyan vidékeket látni, ahol egy teremtett lélek sincs és mindent felver a gaz. Az alábbi vidék azonban Newcastle egy egészen jónal számító negyedében található.

A Lower Delaval épületegyüttes Newcastle középpontjától alig négy kilométerre található. A házat - több más környékbeli épülettel egyetemben - hét évvel ezelőtt lebontásra ítélte a település tanácsa, hogy aztán új házak segítségével regenerálják a környéket. A lakók mind egy szálig ki is költöztek - a házakhoz azonban senki sem nyúlt az elmúlt hét évben.

Fotó: North News & Pictures


Az elmaradt beruházásoknak köszönhetően Newcastle egyes utcái egy atomcsapás utáni világba kalauzolnak el bennünket. A gaz embermagasságú, a falakat graffitik borítják, az utcákon hegyekben áll a szemét.

Fotó: North News & Pictures


Jelenleg 130 épület áll üresen, melyek mindegyikét a városi megújulási program keretében jelülték ki lebontásra. Pedig némelyik egész jó állapotban volt, a Lower Delaval például 1984-ben lett teljesen felújítva.

Fotó: North News & Pictures


A munkálatok elkezdését azonban most már nem csak a pénz hiánya, hanem az is hátráltatja, hogy a volt lakók (köz)tartozásai miatt az épületegyüttes tulajdonosa nem egyezik bele a bontásba. Miközben a vita zajlik közte és a városi tanács között, egyre hangosabbak az aggódó hangok, akik szerint veszélyt jelent a város életére, ha üresen állnak a házak, hiszen a november 5-i Örömtüzek Éjszakáján semmi sem biztosítja azt, hogy ne a házakból csináljon valaki óriási máglyát, részeg örömében.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit
37. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?