17 °C Budapest

Világvége a kertvárosban - képekkel

2009. október 11. 18:01

Apokaliptikus víziókban és csernobili beszámolókban lehet olyan vidékeket látni, ahol egy teremtett lélek sincs és mindent felver a gaz. Az alábbi vidék azonban Newcastle egy egészen jónal számító negyedében található.

A Lower Delaval épületegyüttes Newcastle középpontjától alig négy kilométerre található. A házat - több más környékbeli épülettel egyetemben - hét évvel ezelőtt lebontásra ítélte a település tanácsa, hogy aztán új házak segítségével regenerálják a környéket. A lakók mind egy szálig ki is költöztek - a házakhoz azonban senki sem nyúlt az elmúlt hét évben.

Fotó: North News & Pictures


Az elmaradt beruházásoknak köszönhetően Newcastle egyes utcái egy atomcsapás utáni világba kalauzolnak el bennünket. A gaz embermagasságú, a falakat graffitik borítják, az utcákon hegyekben áll a szemét.

Fotó: North News & Pictures


Jelenleg 130 épület áll üresen, melyek mindegyikét a városi megújulási program keretében jelülték ki lebontásra. Pedig némelyik egész jó állapotban volt, a Lower Delaval például 1984-ben lett teljesen felújítva.

Fotó: North News & Pictures


A munkálatok elkezdését azonban most már nem csak a pénz hiánya, hanem az is hátráltatja, hogy a volt lakók (köz)tartozásai miatt az épületegyüttes tulajdonosa nem egyezik bele a bontásba. Miközben a vita zajlik közte és a városi tanács között, egyre hangosabbak az aggódó hangok, akik szerint veszélyt jelent a város életére, ha üresen állnak a házak, hiszen a november 5-i Örömtüzek Éjszakáján semmi sem biztosítja azt, hogy ne a házakból csináljon valaki óriási máglyát, részeg örömében.

NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?