28 °C Budapest

Címke: zajszennyezés (15 cikk)

Pénzcentrum | 2012. május 16. 17:35

Jön a pesti dugódíj: milyen lesz?

Gyakorlatilag csak a megvalósítás időpontja, a beszedés módszere és a területi hatálya maradt nyitott kérdés a budapesti "dugódíjjal" kapcsolatban, a bevezetéséről már megszületett a döntés. A - fővárosi, vagy központi - költségvetés számára jelentős bevételt generáló intézkedés komoly forgalomszabályozási eszköz is, így kellő körültekintés és tervezés szükséges a végleges változat megszületése előtt. Kinek lehet hasznos és kinek csak teher a "dugódíj"?

Pénzcentrum | 2012. április 15. 12:24

Lebegő szélerőmű, "ingyenelem": ezt Verne Gyula is megirigyelné

A klímaváltozással kapcsolatos félelmek, a fosszilis energiahordozók árának növekedése, illetve a készletek apadása egyre több figyelmet irányítanak a megújuló energiaforrásokra. Az elmúlt bő tíz év során lezajlott technológia fejlesztéseknek köszönhetően a megújulók versenyképessége egyre javul. A többnyire hagyományos megoldásokat tökéletesítő jól látható piaci szereplők mellett sok kisebb társaság is végez kutatásokat a megújuló energiák hasznosítása terén, nem egy esetben teljesen új utat keresve a zöld energia termelés hatékonyságának javítására. Az elmúlt hetekben két nagyon érdekes innováció járta be a világot: egy amerikai társaság repülő szélerőmű fejlesztésével hajtott végre eredményes kísérletet, míg egy walesi cég a beltéri fény energetikai hasznosításában ért el sikert, igen kényelmetlen helyzetbe hozva ezzel az eldobható elemek gyártóit.

Pénzcentrum | 2011. június 7. 16:12

Jön a zajadó, épülhetnek az autópályák

Megszavazta az Európai Parlament, hogy a tagállamok a jövőben a nehézgépjárművektől ne csak az infrastruktúra igénybevételéért szedhessenek díjat, ahogyan ma teszik, hanem az általuk okozott levegő- és zajszennyezés költségeit is megfizettethessék velük.

Pénzcentrum | 2010. május 5. 13:02

A jövő autói: mindegyik máshogy prüttyög majd!

Aki úgy képzelte, hogy az elektromos autók korában elfelejthetjük az utcán a zajokat, nagyon téved. Az EU a biciklisekre, gyalogosokra, de főleg nagyothallókra gondolva mesterséges zaj kibocsátására kötelezné a gyártókat.

Pénzcentrum | 2009. október 29. 04:33

Szenvednek a pozsonyiak, de egész Európában nagy a gond

Egyre nagyobb gondot jelent Európában a folyamatosan növekvő közúti, vasúti és légi közlekedés által okozott zajszennyezés - derül ki az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) egy friss tanulmányából.

Pénzcentrum | 2009. augusztus 7. 06:02

Mire fizeted a sok reptéri illetéket? Most megtudod!

A fapados légitársaságok vírusszerű elterjedése óta egyre gyakrabban merül fel a kérdés, hogy jó-jó, párezer forint csak a jegy, de mennyi a repülőtéri illeték? És egyáltalán, mire fizetünk ki olyan sok pénzt a repülőtereknek? Igyekszünk elmagyarázni.

Pénzcentrum | 2007. június 15. 10:36

20 új pályázat - várják a véleményeket

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a mai napon társadalmi egyeztetésre bocsát 20, júliusban induló pályázati konstrukciót. Az uniós források felhasználását koordináló ügynökség elsősorban olyan szervezetek és intézmények véleményére számít, amelyek hitelesen képviselik az adott szakterületet, társadalmi csoportot, vagy területi egységet. Az Ügynökség a pályázatok összefoglalóit honlapján is közzé teszi minden érdeklődő számára. Az ott megadott címen bárki javaslattal élhet, vagy véleményt mondhat. A július közepén meghirdetésre kerülő pályázatok a gazdaságfejlesztést és a területi kiegyenlítődést hivatottak szolgálni.