24 °C Budapest

Kötelező: a 132 milliárd forintos piac

Pénzcentrum
2007. december 4. 15:00

Múlt hét pénteken lezárult a 2007-es kampány felmondási időszaka. A rekordok és a villámrajtok hónapját élhettük át. Az előzetes becslések beigazolódni látszanak és 700 ezren újragondolták már meglévő szerződéseiket és felmondták azokat. A nagy népi vándorlásnak most is lettek vesztesei és nyertesei és új szereplők is tovább élezték a versenyt.

Hazánkban mintegy 3,9 millió gépjármű van biztosítva, az ágazat díjbevétele pedig 13 milliárd forintra rúg. Láthatjuk tehát, hogy nem kis üzletről van szó. Ezért is megéri beszállni a versenybe és természetesen a felépített ügyfélportfoliónak év közben ki lehet ajánlani más terméket is. Egyre többen ismerik fel ezt a lehetőséget, az idén már 13 társaság hirdette meg tarifáit.

A kiélezett árversenyben egyre tovább csökkent az egy szerződésre eső átlagdíj mértéke. A tarifastruktúrák egyre bonyolódnak, az ügyfelek számára kevésbé átláthatók, a kedvezményrendszerek mellett pedig új díjcsökkentő elemek jelentek meg.

Tavaly közel 500 ezren cserélték le a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításukat olcsóbbra, mintegy harmaduk választva az internetes biztosításközvetítőket. Az idei évben viszont, az előzetes adatközlések alapján, mintegy 700 ezren váltottak. Az online alkuszok térnyerése is évről-évre szembetűnőbb. 2007-ben már a teljes forgalom 40 százalékát közvetítették.

A Netrisk.hu megőrizte vezető helyét: 127 500 váltóról számolt be. A Biztosítás.hu 110 ezerrel a második, míg a Preventio 35 ezer ügyféllel feljött a harmadik helyre, megelőzve a 25 ezer váltót regisztráló CLB-t - az MTI adatai alapján.

Az idei kampány befutója, az online alkuszok adatközlése alapján, a Genertel volt. Az újonnan alakult biztosító a piac 10 százalékát szerezte meg és 70 ezer szerződést kötött. A második helyen a MÁV biztosító, míg harmadik helyen az Aegon található. A legtöbben az Allianztól pártoltak el ebben az évben, a második helyen ezen a listán az Uniqa Biztosító szerepel, míg a harmadik helyen a Posta Biztosító.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ha nettó pozíciókat nézzük, akkor ugyanezzel a sorrenddel találkozhatunk. Azonban, ha egy biztosító teljes állományára vetítjük az elpártoltak számát, akkor egy érdekesebb szituáció rajzolódik ki. Míg az Allianz elvesztett körülbelül 100 ezer ügyfelet, ez a 1,5 milliós teljes állományához képest egy nem túl jelentős rész. Azonban az Uniqa megközelítőleg 85 ezer elvesztett ügyfele a teljes portfoliójának mintegy 20 százaléka. Ez a tavalyi sikerei után valószínűleg azt jelenti, hogy míg tavaly a piacszerzés volt a társaság fő célkitűzése, addig az idén egy portfoliótisztítást hajtottak végre.

A kampányt teljes mértékben csak a jövő év elején tudjuk kiértékelni, de az már most látszik, hogy egyre inkább felfokozott érdeklődés és kiélezettebb verseny jellemzi a kampányt. Valamint az Internet terjedésével az online alkuszok térnyerése is egyre látványosabb.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. május 5. 09:35
Igazán szomorú eredmény, hogy a megkérdezettek bő 80 százaléka egyáltalán nem szándékszik hazatérni...
MEDIA1  |  2024. május 4. 21:24
A Media1 néhány nappal elsőként mutatta be, hogy milyen jogsértő módszerrel kampányolt több napon át...
Buxelliott  |  2024. május 4. 09:56
Az OTP elemzésben látható bullish kép a magyar tőzsdeindex képében is megmutatkozik, nyilvánvalóan n...
Bankmonitor  |  2024. május 3. 14:26
Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár elmondása szerint a 2019-ben Babaváró hitelt igényelt...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 5. vasárnap
Györgyi
18. hét
Május 5.
Anyák napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem