Minden eddiginél kíméletlenebb verseny várható a biztosítók között

Pénzcentrum
2007. október 25. 07:59

A CLB Független Biztosítási Alkusz piaci prognózisa szerint az idei évben meghaladja a tavalyi félmilliós szintet azok száma, akik kötelező gépjármű-felelősségbiztosításaikat (kgfb) a következő évre más biztosítónál szeretnék majd megkötni, mint idén. Az okok vizsgálatán túl az elemzés igyekszik előre jelezni az egyes biztosítóknak a kampány során követendő stratégiáit is.

Minden október legnagyobb talánya, hogy az adott évben sikerül-e túlszárnyalni azok számát, akik az előző kampányban váltottak biztosítót. A tavalyi félmilliós szám igen impozáns bázisnak tűnik, mégis könnyen lehet, hogy az idén ezt is sikerül túlszárnyalni. "Az ügyfelek 95 százaléka a díj alapján dönt: amelyik biztosító a legkedvezőbb díjat kínálja, azt választja." - mutatott rá Buczolich Antónia, a CLB Biztosítási Alkusz ügyvezető igazgatója. A biztosítók tudják ezt, és ennek megfelelően készülnek is. Emellett objektív tényezők is erősítik a váltási hajlandóságot. Vizsgáljuk meg, melyek ezek az okok.

1. Több internetező - több online-váltás

Az NRC Piackutató Kft. közelmúltban közzétett adatai szerint az internetes elérés Magyarországon négy év alatt 17 százalékról 40 százalékra emelkedett. Budapesten már 54 százalékos a penetráció, de a községekben is minden negyedik lakos rendelkezik internet-eléréssel. Nyilvánvaló, hogy az internet terjedésének bővülése a jövőben is egyre több ügyfelet terel majd az egyszerű díjszámítást lehetővé tévő online kalkulátorok, és az azokat üzemeltető online alkuszok felé.

2. Gazdasági helyzet

A megszorítások és az egyre növekvő kiadások várhatóan a korábbinál is többeket fognak takarékoskodásra sarkallni. A kgfb-n átlagosan megtakarítható évi 20-22 ezer forint a korábbinál is nagyobb ösztönző lehet.

3. Árverseny

Több piaci szereplő is szeretne minél több szegmensben a legolcsóbb lenni, így a kalkulált díjak között idén is elképzelhetőek háromszoros-négyszeres díjkülönbségek. Mivel a kötelező piacának 60-70 százaléka továbbra is a két legnagyobb biztosító (Allianz és Generali-Providencia) kezében van, más, kisebb biztosítók kedvezőbb ajánlatai sok ügyfelet mozgósíthatnak erről az oldalról. Buczolich Antónia szerint "várhatóan továbbra is érvényes lesz a korábbi évek igazsága, hogy a díjszámítást végző ügyfelek 70-75 százalékának érdemes váltania, mert a jelenlegi szerződésénél van olcsóbb ajánlat is."

4. Mindent elárasztó marketing

A biztosítók erőteljes versenye nem csupán az éles árversenyben fog megmutatkozni, hanem az előző évekhez képest jóval erősebb marketingtevékenységben is. Reklámok, számtalan akció és nyereményjátékok fogják ebben az időszakban bombázni és végső soron váltásra késztetni az autósok tömegét.

Ki lehet az idei kampány nyertese?

A továbbiakban egyenként megvizsgáljuk, milyen stratégiára számíthatunk az egyes biztosítók esetében. A BiztosításTipp.hu weboldal tavalyi átkötési adatait felhasználva, valamint a különböző piaci értesüléseket figyelembe véve Buczolich Antónia szerint a 14 tarifát hirdető biztosító közül öten is esélyesek arra, hogy a legtöbb új ügyfelet szerezzék meg. Ezek: az új szereplőként bemutatkozó GenerTel, a KÖBE, TIR, MÁV egyesületek, valamint a Posta Biztosító.

Az újonnan indult, magát is fapadosnak nevező Genertel biztosítónak legalább 50 ezer szerződést kell kötnie ahhoz, hogy elérje azt a kritikus üzemi szintet, amivel már biztonságosan vághat neki a 2008-as évnek. Mivel a nulláról indulnak, mindenképpen jó díjakat fognak meghirdetni számos szegmensben. Várhatóan a jó, rutinos vezetőket fogják jelentős kedvezményekkel csábítani.

A KÖBE az egyetlen olyan társaság, amely már október elején akciós díjat hirdetett. Tavaly a nagyvárosokban, és az agglomerációban élők számára kínáltak nagyon kedvező díjakat, várhatóan továbbra is ezt az ügyfélkört fogják megcélozni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A PSZÁF felfüggesztése miatt a TIR nem vehetett részt a tavalyi versenyben. Valószínűleg szeretnék behozni a lemaradást, amit kedvező díjakkal próbálnak elérni.

A MÁV Biztosító Egyesület sok autótulajdonos számára tavaly is a legolcsóbb ajánlatot adta, miközben ugyanazt a tarifát hirdették meg, mint két évvel ezelőtt. Sok változásra az idén sem kell számítani részükről.

A fenti körből a Posta Biztosító stratégiája a legkevésbé kiszámítható. Amennyiben előző évi kárhányaduk megfelelően alakult, több szegmensben akár díjat is csökkenthetnek.

Egy másik kategóriát jelentenek azok a biztosítók, amelyeknek elsődleges célja állományaik megtartása, jó esetben szerény növelése. Ebbe a körbe tartozhat az idén a K&H, a Groupama, az OTP-Garancia, az Aegon, az Union, illetve a Signal Biztosító.

Egy harmadik kategóriát azok a biztosítók képeznek, amelyeknél novemberben minden valószínűség szerint nagyságrendekkel több ügyfél mondja fel a kötelező biztosítást, mint ahány új szerződőre szert tudnak tenni. Ilyen veszteségekre elsősorban az Allianz, a Generali-Providencia és az Uniqa esetében lehet számítani.

Az Allianz jelenleg a legnagyobb piaci szereplő, a kgfb piac 40-45 százalékát birtokolja. Komoly infrastrukturális háttere, valamint a kapcsolódó jelentős marketingköltségek miatt számos szegmensben nem lesz képes versenyképes díjat kínálni.

A második legnagyobb (20-30 százalék közötti részesedéssel bíró) szereplő, a Generali-Providencia hasonló adottságokkal küzd. Számára némi gyógyír lehet, hogy az azonos tulajdonosi háttérrel bíró Genertel sok ügyfelet visszahoz majd a csoport számára

Az Uniqua várhatóan a tavalyi nagyon sikeres kampányának áldozata lehet. A nagyon kedvező tavalyi díjak sok új szerződőt hoztak, ám a jelentősen megugró kárhányad miatt ez a biztosító az idén valószínűleg nem tudja elkerülni a drasztikus díjemelést.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?