12 °C Budapest

Dobd ki a pénzt az ablakon, vegyél olcsó biztosítást!

Pénzcentrum
2007. október 10. 12:00

Hajdanán szinte minden háztartásnak volt két biztosítása a CSÉB és a CSOB. Senkinek nem kellet sokáig azon gondolkozni, hogy milyen terméket vásároljon, illetve kinél kösse meg azt (ezt a terhet is levette az állam a vállunkról azzal, hogy csak egy biztosító volt "talpon"). Azonban teltek-múltak az évek és a helyzet megváltozott. A bőség sokakat megzavart, azért vettek biztosítást, mert régen is mindenki vett és ugyanebből az okból vettek legalább kettőt, meg azért is mert a betoppant közvetítő meggyőzte őket arról, hogy biztosítás nélkül ma már régen nem élet, az élet.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Nemrégiben kitértünk arra a kérdésre, hogy hogyan válasszunk magunknak életbiztosítást? (lMelyik a legjobb életbiztosítás? - Ne hagyd magad átverni!) Most ugyanezt a kérdést tesszük fel, csak a vagyonbiztosításokra vonatkozólag.

Vagyona ugyanis sokaknak van, még akkor is, ha sokan maguknak sem merik bevallani (ezen filozófia alapján kezdte el az APEH is a vagyonosodási vizsgálatokat). És nagyon sok esetben valamilyen külső tényező is rákényszerít minket arra (bank, törvények, stb.), hogy vásároljunk különböző biztosítási konstrukciókat.

Lakás

Valamilyen ingatlanbiztosítással sokan rendelkeznek (bár a fejlődésnek van még tere bőven). Ha hitelre vette, akkor azért mert a bank megkövetelte tőle, ha meg nincs megterhelve az ingatlan akkor pedig régen kötött egy szerződést és azt már megszokásból is fizeti.

Mivel sokan a biztosítást szükséges rossznak tartják, ezért mihamarabb szeretnének túlesni a vásárlás folyamatán és elfelejteni az egészet. És ez a legnagyobb hiba, amit ügyfélként elkövethetünk. Általában később ebből vannak a gondok, hogy egyáltalán nem-, vagy csak keveset fizet a biztosító.

A lakásbiztosítások különböző fajtájáról már korábban megemlékeztünk , most azonban nézzük meg, mire is figyeljünk oda!

Alapvető dolog, hogy azt biztosítsuk, amire valóban szükségünk van és akkora értéken amennyit valójában ér. Hiába biztosítjuk most a lakásunkat és a benne lévő ingóságot néhány millió forintra, az évek múlásával a szerződésünk is veszít az aktualitásából. Ugyanis, ha pár év múlva beüt a krach és ott állunk a porig égett házban, a biztosító csak azt az értéket veszi figyelembe, ami a szerződésben szerepel. Hogy miközben felújítottuk a lakást és kitapétáztuk plazmatévével már nehezen eladható.

Éppen ezért, a lakásbiztosítás megkötését ne egyszeri tortúrának fogjuk fel, hanem egy olyan szerződésnek, amit saját érdekünkben rendszeresen felül kell vizsgálni és az aktuális állapotnak megfelelően korrigálni. Ennél a fajta konstrukciónál különösen igaz, hogy nem a legolcsóbb a legjobb!

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Autó

A gépkocsik, és mindenféle motoros jármű esetében, két fajta biztosítás létezik: az amelyik kötelező és amelyik erősen ajánlott. Az egyik a kötelező felelősség biztosítás a másik pedig a casco.

Jó magyar szokáshoz híven sokan úgy gondolkoznak, hogy ami ajánlott az úgysem nekem szól, ami kötelező abból pedig a legolcsóbb is megfelel. Különösen igaz ez a kgfb esetében amikor még ráadásul nem is a szerződőnek térít a biztosító (hanem annak, akit sikeresen összetörünk közlekedés közben).

A casco biztosítások pedig gyakorlatilag csak akkor találnak gazdára, amikor valaki hitelből vásárolja meg álmai autóját.

Mivel a kötelező kampány kezdetéhez közeledünk és még számtalan cikk fog születni ebben a témában, ezét most nem is nagyon fejtjük ki a termékek részleteit.

Elöljáróban csak annyit, hogy az az aranyszabály itt is érvényesül, miszerint: alacsony díj= alacsony fedezet.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20