5 °C Budapest

Hogyan védhetjük meg üresen maradt nyaralónkat?

Pénzcentrum
2007. szeptember 10. 09:27

Miközben a nyári hónapokban sokszor a nyaralás miatt üressé váló lakások jelentenek könnyű célpontot a betörők számára, addig ősztől tavaszig a fokozatosan elnéptelenedő nyaralóházak válnak kedvelt betörési célponttá. Emellett az elemi csapások is veszélyeztetik a hétvégi házakat, éppúgy, mint a lakóépületeket. Hogyan csökkenthetők a nyaralókra leselkedő kockázatok?

Sok üdülőtulajdonos tapasztalja keserűen évről évre az első tavaszi szemle során, hogy hétvégi házában idegenek jártak. Időnként nem is az eltulajdonított értékek miatt éri kár őket, hanem a több-kevesebb ideig az épületben meghúzódó elemek rongálása, törése-zúzása jelent tetemes anyagi kárt.

A lakásbetörésekhez hasonlóan a nyaralókba is az ajtókon és az ablakokon keresztül jutnak be legtöbbször illetéktelenek, de a rendelkezésre álló idő miatt a tető- és falbontás sem ritka. Ezek az épületek ugyanis legtöbbször távol vannak a lakott területtől, így jóval védtelenebbek a betöréssel szemben. Emiatt aztán a betörés kockázatát lehetetlen kizárni, ám a kár sokféle módon kivédhető vagy csökkenthető.

A legfontosabb, hogy a téliesítés során lehetőleg távolítsunk el az épületből minden értékes ingóságot. Sem a házban, sem az udvarban nem érdemes szem előtt hagyni olyan tárgyakat, amelyek felkelthetik az érdeklődést. A nyílászárókra szerelt rácsok, illetve a jól láthatóan felszerelt riasztóberendezések is nagyobb eséllyel tartják távol a rossz szándékkal közeledőket.

Értelemszerűen tovább csökkenthető a kockázat, ha a nyaralási szezonon kívül is rendszeresen meglátogatjuk a nyaralót, illetve a szomszédokkal összefogva - akár szervezett formában is - odafigyelünk egymás értékeire.

A kár bekövetkezése azonban a legnagyobb odafigyelés esetén sem zárható ki teljesen. Egyre több üdülőtulajdonos ismeri ezt fel. Az őszi hónapokban érezhetően megnő azok száma, akik nyaralóbiztosítást kötnek. De mit kell tudni erről a biztosítási formáról?

"A nyaralóbiztosítás alapvetően egy lakásbiztosítás, amelynek van néhány sajátossága is. - ad tájékoztatást Buczolich Antónia, a CLB Független Biztosítási Alkusz ügyvezető igazgatója. 'Az állandó lakó hiányából, illetve a lakott területtől való távolságból adódó többletkockázat értelemszerűen a biztosítási díjban is jelentkezik: egy ugyanolyan adottságokkal rendelkező, állandóan lakott lakás biztosítási díjának akár két-háromszorosát is ki kell kifizetnünk. További eltérés, hogy limitált a biztosítható ingóságok értéke; az összeg biztosítónként változik. A kiemelt értékek (festmény, szobor, antik tárgyak, ékszerek) eleve ki vannak zárva a biztosítható tárgyak köréből. Emellett előfordulhat, hogy a biztosító egyes esetekben szemlekötelezettséget ír elő."

Ugyanakkor, mivel nem a nyaraló a lakóhelyünk, általában sokkal kevesebb kiegészítő biztosítás megkötését kell mérlegelnünk: a betöréses lopás és rablás mellett elsősorban az elemi csapások okozta károkat érdemes lefedezni: a vihar és hónyomás mellett a villámcsapás lehet még kockázati tényező, de kedvezőtlen fekvésű telek esetén még idegen jármű ütközése sem zárható ki.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. december 7. 07:38
Az elmúlt egy hónapban gyakorlatilag nem változtattak lakáshiteleik kamatszintjén a bankok, ám ez az...
Holdblog  |  2022. december 7. 06:03
A központi bankok idén újra ráéreztek az arany ízére: a jegybankok 2022 harmadik negyedévében globál...
MEDIA1  |  2022. december 6. 17:38
Az RTL több műsorában is szereplő Osváth Zsolt youtuber Zshowtime nevű csatornájának nyilatkozva egy...
Kasza Elliott-tal  |  2022. december 6. 14:36
A decemberi Top 10-es listám egyik cége. Az osztalékhozama még soha nem volt ilyen magas, 10% körül...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?