Hogyan védhetjük meg üresen maradt nyaralónkat?

Pénzcentrum
2007. szeptember 10. 09:27

Miközben a nyári hónapokban sokszor a nyaralás miatt üressé váló lakások jelentenek könnyű célpontot a betörők számára, addig ősztől tavaszig a fokozatosan elnéptelenedő nyaralóházak válnak kedvelt betörési célponttá. Emellett az elemi csapások is veszélyeztetik a hétvégi házakat, éppúgy, mint a lakóépületeket. Hogyan csökkenthetők a nyaralókra leselkedő kockázatok?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Sok üdülőtulajdonos tapasztalja keserűen évről évre az első tavaszi szemle során, hogy hétvégi házában idegenek jártak. Időnként nem is az eltulajdonított értékek miatt éri kár őket, hanem a több-kevesebb ideig az épületben meghúzódó elemek rongálása, törése-zúzása jelent tetemes anyagi kárt.

A lakásbetörésekhez hasonlóan a nyaralókba is az ajtókon és az ablakokon keresztül jutnak be legtöbbször illetéktelenek, de a rendelkezésre álló idő miatt a tető- és falbontás sem ritka. Ezek az épületek ugyanis legtöbbször távol vannak a lakott területtől, így jóval védtelenebbek a betöréssel szemben. Emiatt aztán a betörés kockázatát lehetetlen kizárni, ám a kár sokféle módon kivédhető vagy csökkenthető.

A legfontosabb, hogy a téliesítés során lehetőleg távolítsunk el az épületből minden értékes ingóságot. Sem a házban, sem az udvarban nem érdemes szem előtt hagyni olyan tárgyakat, amelyek felkelthetik az érdeklődést. A nyílászárókra szerelt rácsok, illetve a jól láthatóan felszerelt riasztóberendezések is nagyobb eséllyel tartják távol a rossz szándékkal közeledőket.

Értelemszerűen tovább csökkenthető a kockázat, ha a nyaralási szezonon kívül is rendszeresen meglátogatjuk a nyaralót, illetve a szomszédokkal összefogva - akár szervezett formában is - odafigyelünk egymás értékeire.

A kár bekövetkezése azonban a legnagyobb odafigyelés esetén sem zárható ki teljesen. Egyre több üdülőtulajdonos ismeri ezt fel. Az őszi hónapokban érezhetően megnő azok száma, akik nyaralóbiztosítást kötnek. De mit kell tudni erről a biztosítási formáról?

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

"A nyaralóbiztosítás alapvetően egy lakásbiztosítás, amelynek van néhány sajátossága is. - ad tájékoztatást Buczolich Antónia, a CLB Független Biztosítási Alkusz ügyvezető igazgatója. 'Az állandó lakó hiányából, illetve a lakott területtől való távolságból adódó többletkockázat értelemszerűen a biztosítási díjban is jelentkezik: egy ugyanolyan adottságokkal rendelkező, állandóan lakott lakás biztosítási díjának akár két-háromszorosát is ki kell kifizetnünk. További eltérés, hogy limitált a biztosítható ingóságok értéke; az összeg biztosítónként változik. A kiemelt értékek (festmény, szobor, antik tárgyak, ékszerek) eleve ki vannak zárva a biztosítható tárgyak köréből. Emellett előfordulhat, hogy a biztosító egyes esetekben szemlekötelezettséget ír elő."

Ugyanakkor, mivel nem a nyaraló a lakóhelyünk, általában sokkal kevesebb kiegészítő biztosítás megkötését kell mérlegelnünk: a betöréses lopás és rablás mellett elsősorban az elemi csapások okozta károkat érdemes lefedezni: a vihar és hónyomás mellett a villámcsapás lehet még kockázati tényező, de kedvezőtlen fekvésű telek esetén még idegen jármű ütközése sem zárható ki.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?