Electric car,car Electric

Már szállítják is a Xiaomi olcsó elektromos autóit a vevőknek: retteghet a Tesla, BYD?

2024. április 3. 12:44

A Xiaomi több mint 100 ezer megrendelést kapott az első, SU7 névre keresztelt elektromos járművére, amelynek kiszállítása most kezdődött meg. A vállalat Tesla-szerű sikereket céloz meg Kínában - közölte a Reuters.

A Xiaomi, a kínai okostelefon-gyártó vállalat bejelentette, hogy első elektromos járműve, az SU7 iránt több mint 100 ezer megrendelés érkezett. Ez a jármű már a kiszállítások kezdetén nagy érdeklődést váltott ki. Lei Jun, a Xiaomi vezérigazgatója és alapítója egy pekingi ünnepségen hangoztatta, hogy az okosautók forradalma elindult és Kínából egy nagyszerű új vállalat fog kinőni.

Az első szállítmány 5000 darabból állt, amelyet "Founder's Edition" néven már előzetesen legyártottak. Az autóvásárlóknak négy-hét hónapos várakozási idővel kell számolniuk, ami az erős keresletre is utal. A Xiaomi részvényei emiatt jelentős ingadozást mutattak; kedden 16%-kal is emelkedtek, szerda reggel viszont több mint 3%-os csökkenést könyveltek el.

A cég piaci értékelése kedden elérte az 55 milliárd dollárt, ami már magasabb a General Motors és a Ford piaci értékénél. Az SU7 ára 30 000 dollár (kevesebb mint 11 millió forint) alatti kezdőára figyelemfelkeltő, főleg azért, mert ez kevesebb, mint a Tesla Model 3-asa.

Elemzők szerint bár a kínai EV-piac zsúfolt és kihívásokkal teli, a Xiaomi pénzügyi ereje és okostelefon-piaci tapasztalata előnyt jelenthet. A vállalat bevételének jelentős része okostelefon-eladásokból származik. Lei Jun korábban bejelentette, hogy a Xiaomi 10 milliárd dolláros befektetést tervez ezen területen. Az SU7 bemutatása ezen ambíciók megvalósulását jelzi.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 30. kedd
Katalin, Kitti
18. hét
Április 30.
A katonazene napja
Április 30.
Jazz világnap
Április 30.
A méhek napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem