15 °C Budapest
Soft dark car epty trunk in electric drive vehicle

Leleplezték az autógyártók nagy csúsztatását: erről mindenki tudjon, aki mostanánban kocsit venne

2022. december 10. 16:02

Megnézték, hogy az autógyártók mennyire reálisan adják meg az egyes modellek csomadtereinek térfogatát. A német autóklub a mérései során sok esetben talált eltéréseket, pedig a legtöbb vásárló esetében az egyik legfontosabb szempont az, hogy mekkora a csomagtér. Mutatjuk, hogy melyik autók lettek a tesztek győztesei!

Az autóvásárlók számára gyakran a csomagtartó térfogata a legfontosabb szempont a választásnál. De valóban helyesek a prospektusokban szereplő értékek, amelyeket általában térfogatliterben adnak meg? A német autóklub (ADAC) most utánajárt a dolognak.

A vizsgálatok alapján általánosságban elmondható, hogy kicsi különbségek vannak az ADAC által mért értékek és a gyártói információk között az alacsonyabb árkategóriájú autómodellek esetében. Így például a Dacia a németek szerint elég reális értékeket közöl a csomagtér méretéről: a Jogger esetében 607 litert adtak meg, a szakemberek pedig összesen 635-öt mértek.

A nagyobb, magasabb árkategóriás szegmensben egészen más a helyzet: például a Skoda Kodiaq esetében ADAC mért értéke (460 liter) és a gyártó specifikációja (835 liter) között több mint 370 liter a különbség. Ez a szakemberek szerint az eltérő mérési módszerek miatt lehet, így ennek egységesítését is sürgetik.

Autót vennél? Nézz körül a Pénzcentrum autóhitel kalkulátorában!

De a mérések szerint ez összességében igaz a legtöbb SUV-re, ugyanakkor a szedánok esetében pedig a nem is egy olyan modell van, amely még a prospektusban megadott értékeknél is nagyobb csomagtérrel rendelkezik. Összességében a németek szerint a törzstérfogat mérés módszerei nem egységesen szabályozottak és nem kötelező érvényűek a gyártókra nézve.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egyes gyártók például a csomagtartó padlója alatti pótkerék-mélyedést is hozzászámolják a csomagtér térfogatához.

Az ADAC csomagtartópróbáján az öt legjobb SUV modell:

  • Hyundai Santa Fe (575 liter), 
  • Peugeot 5008 (570 liter), 
  • Toyota Highlander (560 liter), 
  • Honda CR-V (510 liter)
  • és Kia Sorrento (495 liter).

Ezek mellett szépen teljesített a Volvo CX90, amelynek a csomagtere a hátsó ülések lehajtásával 135 literre bővíthető.

A családi egyterűek között ezeknek volt a legnagyobb csomagtartója:

  •  Dacia Jogger (635 liter), 
  • Ford Galaxy (555 liter), 
  • Ford S-Max (550 liter), 
  • Renault Espace (500 liter), 
  • VW Touran (485 liter). 

Tetőig megpakolva a Dacia Jogger hátuljába 1050 liter, vagyis 20 zsugor víz fér be, a Ford Galaxyba csak 860 liter, de 21 rekesz víz, mert jobb a kiakítása.

A kombik között így alakult a verseny:

  • Skoda Octavia Combi (505 liter),
  • Seat Leon Sportstourer (495 liter),
  • Suzuki Swace (475 liter),
  • VW Passat (475 liter),
  • Opel Insignia , Toyota Corolla és VW Golf Variant (mindegyik 460 liter).

Ha az üléseket lehajtjuk, akkor viszont a Mercedes E-osztály kombija viszi a prímet 1585 literre, második a Skoda Superb kombi 1575 literrel. Az Octavia csomagtere 11 zsugor vizet nyel el, a Superb 12-t, az E-osztály viszont akár 14-et is.

A szedánok toplistája pedig:

  • Mazda 3 (460 liter)
  • 5-ös BMW (440 liter)
  • Mercedes E-osztály, Mercedes S-osztály ( mindkettő 430 liter)
  • Audi A3 (395 liter)
  • Mercedes C-osztály (390 liter).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm