17 °C Budapest
Driver due to being subject to test for alcohol content with use of breathalyzer

Autósok, figyelem! Itt van a legtöbb részeg sofőr Magyarországon: mutatjuk a rendőrségi térképet

2022. január 20. 11:04

Több mint 14 ezer sofőrrel szemben intézkedtek a rendőrök 2020-ban, amiért ittasan, vagy bódultan ültek volán mögé. Kevesen tudják, de míg az italozás esetében enyhébb esetben megúszhatjuk szabálysértéssel, addig más szerek fogyasztása esetén egyből megindul a büntetőeljárás.

Több mint 14 ezer sofőrrel szemben intézkedtek a rendőrök 2020-ban, amiért ittasan, vagy bódultan ültek volán mögé. A Prevenciós Bűnözés-Statisztikai Adattár (PRE-STAT) legfrissebb összegzése szerint abban az évben 13 607 esetben intézkedtek a rendőrök ittas sofőrökkel szemben, 922-en pedig bódultan ültek a volán mögé.

A Btk. különbséget tesz a két tényállás között: mialatt ittas vezetés esetében az elfogyasztott ital mennyiségének függvényében vagy szabálysértésként, illetve közigazgatási bírsággal sújtandó szabályszegésként vagy bűncselekményként szankcionálnak,

addig bódultan vezetni minden esetben bűncselekmény.

Ez arra vezethető vissza, hogy az ittasság mértékének megállapításához rendelkeznek konkrét mérőszámokkal. Konkrétan akinek a szervezetében 0,50 gramm/liter véralkohol-, illetve 0,25 milligramm/liter levegőalkohol-koncentrációnál nagyobb érték mérnek, az már ittasnak számít, így vezetni már bűncselekménynek számít - attól teljesen függetlenül, hogy felszívódott-e a vérében az alkohol, vagy sem. Az ittasság mértékét (és azt, hogy büntetés, vagy szabálysértés történt) az alábbiak szerint állapítják meg:

Drogok, és egyéb bódítószerek esetében ez ilyen pontosan nem megállapítható, úgyhogy a jogalkotók minden esetben a legszigorúbb büntetést alkalmazzák. Mint a grafikonon látható, az ittas vezetések száma 2014 óta folyamatosan nőtt, a bódult állapotú sofőrök száma viszont csak 2017-től kezdett rohamosan nőni.

Ha valaki bódult állapotban vezet, a Btk. szerint legkevesebb két évig terjedő szabadságvesztéssel számolhat. A büntetés bűntett miatt

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

  • három évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény súlyos testi sértést,
  • egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást vagy tömegszerencsétlenséget,
  • két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény halált,
  • öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény kettőnél több ember halálát okozza, vagy halálos tömegszerencsétlenséget okoz.

Ittas vezetés esetén a szankció függ attól, hogy a mért alkoholszint alapján büntető- vagy szabálysértési eljárás indul (lásd fenti táblázat). A törvény alapesetben kétévi szabadságvesztés kiszabását is lehetővé teszi, gyakori büntetés az akár több százezres pénzbüntetés és járművezetéstől eltiltás, de emellett bűncselekmény miatt közlekedési büntetőpontokat is kap a jogsijába az elkövető. Ugyanakkor, ha az ittas személy balesetet okoz, akkor súlyos büntetésre számíthat:

  • három évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény súlyos testi sértést,
  • egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást vagy tömegszerencsétlenséget,
  • két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény halált,
  • öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény kettőnél több ember halálát okozza, vagy halálos tömegszerencsétlenséget okoz.

Itt kapták el a legtöbb ittas, bódult sofőrt

A megyei adatokat nézve nem meglepő, hogy az ország legnépesebb régiójában, Pest megyében és Budapesten volt a legtöbb ittas vezetés 2020-ban. Harmadik helyen a szintén elég nagy Bács-Kiskun megye áll.

A legkevesebb esetet Vasban, Nógrádban és Zalában regisztrálták. A bódult vezetés esetében bár Budapest vezet, de Pest megye csak aharmadik, a kéttő közé Győr-Moson-Sopron ékelődött be.

A legkevesebb eset Békés megyében történt, második helyen hármas holtversenyben Zala, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok áll, a képzeletbeli dobogó harmadik helyén Tolna megye áll.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?