20 °C Budapest
Driver due to being subject to test for alcohol content with use of breathalyzer

Autósok, figyelem! Itt van a legtöbb részeg sofőr Magyarországon: mutatjuk a rendőrségi térképet

2022. január 20. 11:04

Több mint 14 ezer sofőrrel szemben intézkedtek a rendőrök 2020-ban, amiért ittasan, vagy bódultan ültek volán mögé. Kevesen tudják, de míg az italozás esetében enyhébb esetben megúszhatjuk szabálysértéssel, addig más szerek fogyasztása esetén egyből megindul a büntetőeljárás.

Több mint 14 ezer sofőrrel szemben intézkedtek a rendőrök 2020-ban, amiért ittasan, vagy bódultan ültek volán mögé. A Prevenciós Bűnözés-Statisztikai Adattár (PRE-STAT) legfrissebb összegzése szerint abban az évben 13 607 esetben intézkedtek a rendőrök ittas sofőrökkel szemben, 922-en pedig bódultan ültek a volán mögé.

A Btk. különbséget tesz a két tényállás között: mialatt ittas vezetés esetében az elfogyasztott ital mennyiségének függvényében vagy szabálysértésként, illetve közigazgatási bírsággal sújtandó szabályszegésként vagy bűncselekményként szankcionálnak,

addig bódultan vezetni minden esetben bűncselekmény.

Ez arra vezethető vissza, hogy az ittasság mértékének megállapításához rendelkeznek konkrét mérőszámokkal. Konkrétan akinek a szervezetében 0,50 gramm/liter véralkohol-, illetve 0,25 milligramm/liter levegőalkohol-koncentrációnál nagyobb érték mérnek, az már ittasnak számít, így vezetni már bűncselekménynek számít - attól teljesen függetlenül, hogy felszívódott-e a vérében az alkohol, vagy sem. Az ittasság mértékét (és azt, hogy büntetés, vagy szabálysértés történt) az alábbiak szerint állapítják meg:

Drogok, és egyéb bódítószerek esetében ez ilyen pontosan nem megállapítható, úgyhogy a jogalkotók minden esetben a legszigorúbb büntetést alkalmazzák. Mint a grafikonon látható, az ittas vezetések száma 2014 óta folyamatosan nőtt, a bódult állapotú sofőrök száma viszont csak 2017-től kezdett rohamosan nőni.

Ha valaki bódult állapotban vezet, a Btk. szerint legkevesebb két évig terjedő szabadságvesztéssel számolhat. A büntetés bűntett miatt

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

  • három évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény súlyos testi sértést,
  • egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást vagy tömegszerencsétlenséget,
  • két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény halált,
  • öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény kettőnél több ember halálát okozza, vagy halálos tömegszerencsétlenséget okoz.

Ittas vezetés esetén a szankció függ attól, hogy a mért alkoholszint alapján büntető- vagy szabálysértési eljárás indul (lásd fenti táblázat). A törvény alapesetben kétévi szabadságvesztés kiszabását is lehetővé teszi, gyakori büntetés az akár több százezres pénzbüntetés és járművezetéstől eltiltás, de emellett bűncselekmény miatt közlekedési büntetőpontokat is kap a jogsijába az elkövető. Ugyanakkor, ha az ittas személy balesetet okoz, akkor súlyos büntetésre számíthat:

  • három évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény súlyos testi sértést,
  • egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást vagy tömegszerencsétlenséget,
  • két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény halált,
  • öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény kettőnél több ember halálát okozza, vagy halálos tömegszerencsétlenséget okoz.

Itt kapták el a legtöbb ittas, bódult sofőrt

A megyei adatokat nézve nem meglepő, hogy az ország legnépesebb régiójában, Pest megyében és Budapesten volt a legtöbb ittas vezetés 2020-ban. Harmadik helyen a szintén elég nagy Bács-Kiskun megye áll.

A legkevesebb esetet Vasban, Nógrádban és Zalában regisztrálták. A bódult vezetés esetében bár Budapest vezet, de Pest megye csak aharmadik, a kéttő közé Győr-Moson-Sopron ékelődött be.

A legkevesebb eset Békés megyében történt, második helyen hármas holtversenyben Zala, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok áll, a képzeletbeli dobogó harmadik helyén Tolna megye áll.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 21. vasárnap
Dániel, Daniella
29. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 20. 19:21
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem