Élesedett az új rendszer: így kaphatsz ingyen 2,5 milliós támogatást az államtól

Élesedett az új rendszer: így kaphatsz ingyen 2,5 milliós támogatást az államtól

2020. május 20. 11:12

Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára ismertette szerdai tájékoztatóján az elektromos autók új támogatási programjának részleteit. Ennek lényege, hogy az új támogatási rendszer sávos lesz: 11 millió forintos autóbeszerzési ár alatt akár 2,5 millió forintos támogatás is járhat, a 11 és 15 millió forintos vételár között 0,5 millió forintos támogatást kaphatnak a vásárlók, 15 millió forint felett pedig nincs támogatás. Új eleme a programnak a mikromobilitás erősítése (futárcégeknek elektromos robogók beszerzésének támogatatása) és a taxisok is nagyobb támogatást kaphatnak, akár a teljes vételár 55%-át is megkaphatják. Az új pályázat ma jelenik meg és a továbbiakban is az IFKA lesz a lebonyolító. Arról is beszélt az államtitkár, hogy a zöld rendszám szabályozásának felülvizsgálata előrehaladott állapotban van, a kormányelőterjesztés készül ezzel kapcsolatban.

Ma jelenik meg az új pályázat

Az államtitkár azzal kezdte tájékoztatóját, hogy az ITM a mai napon meghirdeti a megfizethető árú elektromos autó és segédmotoros kerékpár pályázati kiírását. Emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor és Palkovics László ismertette korábban a klímavédelmi terveket, ennek a keretében valósul meg a mostani program. 

A mai bejelentés bizonyítéka annak, hogy a kormány hiteles klímapolitikát folytat - mondta.

Húzóágazat a magyar járműipar a gazdaságban. Nem titkolt célunk, hogy a gazdaság újraindítása környezettudatos és zöld módon valósuljon meg a lehetőségekhez képest - magyarázta. 18 ezer zöld rendszámos autó futott az utakon az első negyedévében - ismertette. 2022-től a városi közlekedésben csak elektromos buszokat lehet üzembe helyezni, erre 36 milliárd forintot fordít a kormány.

Emlékeztetett arra, hogy idén februárban zárult le a forrás kimerülése miatt az előző pályázat.

Ezek a részletek

A várhatóan ma megjelenő új pályázat fontosabb pontjai:

 • Szélesebb kör számára biztosít elérhetőséget az új pályázat.
 • Jelentősen növekszik a támogatás mértéke bizonyos kategóriákban.
 • Tisztán elektromos motorkerékpárok és robogók vásárlását is támogatja a kormány.
 • A taxi használatú járművek magasabb támogatást kapnak mint korábban.
 • Egyszerűsödik az adminisztráció és gyorsítanak az elbírálás és kifizetés időszakán.
 • A vissza nem térítendő támogatás összege a 11 millió forintos beszerzési ár alatt: elérheti a 2,5 millió forintot. Az eddigi 1,5 millió forinttal szemben.
 • 11-15 millió forintos áru autók esetén pedig 0,5 millió forint a támogatás mértéke.
 • 15 millió forint felett tehát nincs egyáltalán támogatás.
 • A személyszállítás céljából beszerezni kívánt tisztán elektromos gépjárművek esetében a beszerzési ársáv 1 és 15 millió forint lehet és itt a támogatási arány akár 55% is lehet.
 • Az államtitkár szerint pizzafutár komponense is lesz a pályázatnak. Ennek keretében az elektromos robogóknál a pályázat csak nem természetes személyek számára érhető el. 100 ezer és 1 millió forint közötti vételárú járműveknél a támogatás mértéke elérheti az 55%-ot. Később egy válaszában kifejtette, hogy a hobbi használatra vásárolt elektromos robogók támogatását nem tartotta volna a minisztérium hatékonynak.
 • Újdonság, hogy a pályázat benyújtását követően saját felelősségre az elektromos jármű megrendelhető, azonban a jármű továbbra sem vehető át a támogatói okirat nélkül. Ez egy lényeges változás a rendszerben Kaderják Péter ismertetése szerint.
 • A dokumentumokat ügyfélkapus és cégkapus azonosítást követően lehet csak benyújtani, elektronikus formában.
 • A pályázat 2020. június 15. reggel 8 órakor nyílik meg és 2022 június 1. éjfélig fut vagy az összeg kimerüléséig.
 • A pályázati keret 5 milliárd forint. A taxi alprogram 2 milliárd forintot tehet ki legfeljebb. Később kérdésre válaszolva úgy pontosított, hogy ha ez az összeg nem lesz kihasználva, akkor a fennmaradó összeg várhatóan átcsoportosítható a többi pályázó számára. Ez a taxis kiemelt pályázói kör nem lépheti túl a maximális 2 milliárd forintos keretet.
 • Továbbra is az IFKA-n keresztül bonyolítja a kormány a programot.
1000 új magáncélú e-autó vásárlását támogatják ezzel

Úgy becsülte az itm, hogy a taxis keretből 240 jármű beszerzése valósulhat meg, a fennmaradó részből pedig 1000 körüli új beszerzést támogatnak, amiben benne vannak a gépjárművek és a motorok. Emlékeztetett arra, hogy a korábbi e-autó támogatási program keretében körülbelül 1050 autó vásárlását támogatta az állam.

Megerősítette: 15 millió forint felett nem lesz egyáltalán támogatás. A szigorú támogatási plafonokkal az volt a cél, hogy a megfizethetőbb árú elektromos autók felé tereljük a keresletet és az alacsonyabb árkategóriában erősödjön a verseny - fogalmazott egy kérdésre válaszolva Kaderják Péter.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A pályázati forrás a zöld gazdaság finanszírozási rendszerből jön, a szénd-dioxid kvótabevételekből érkezik - fejtette ki.

Arra a kérdésre, hogy az új értékesítési és támogatási számok hogyan csengenek össze a korábban kitűzött, elektromos autó számokra vonatkozó tervekkel, Kaderják Péter kifejtette: ezek tervek voltak, amiket az élet felülírhat. Sok tényező miatt térhet el a tényleges szám a tervtől - mondta, majd elismerte, hogy összességében az elektromos autók értékesítési száma a terv alatt van. 

Inkább a tendenciát tartom nagyon biztatónak. A tiszta elektromos meghajtású gépjárművek értékesítésének növekedése látványos volt az elmúlt időszakban Magyarországon és Európában is - hangsúlyozta a kérdés kapcsán az ITM államtitkára.

Arról is beszélt az államtitkár, hogy az akcióterv másik része a zöld rendszám szabályozásának átalakítása, amelyen jelenleg is dolgozik a minisztérium. A kormányelőterjesztés ezzel kapcsolatban már előrehaladott állapotban van, ennek eleme a zöld rendszám ügye, többek között az elektromos motorkerékpárok esetében is - fejtette ki egy másik kérdésre az államtitkár. Reményeink szerint egy következő lépésben rendeződik ez - tette hozzá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 13. vasárnap
Antal, Anett
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 13. 16:08