8 °C Budapest

Friss toplista: úgy vesszük az autókat, mintha nem lenne holnap

2017. október 2. 20:00

Az előző év azonos időszakához képest 16,8 százalékkal több, 9607 új személyautót helyeztek forgalomba szeptemberben, az év első kilenc hónapjában 2016 január-szeptemberhez képest pedig 19,1 százalékkal több, 82 681 új autó került forgalomba.

A közlemény szerint a személyautók szeptemberi és az első háromnegyed évi forgalomba helyezési adatai azt mutatják, hogy a piac trendszerűen meghaladja a várakozásokat, ezért a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülte (MGE) megemelte éves előrejelzését, így a korábban várt 102 ezer helyett 112 ezer személyautó eladására számít az idén - közölte az MGE és a Carinfo.hu hétfőn az MTI-vel. 

Az MGE adatai alapján az exportált autók aránya nem változott. A magánvásárlók visszatérése folytatódik, arányuk már megközelítette a 40 százalékot.

A kishaszonjárművek eladása szeptemberben 6,5 százalékkal 1556-ra csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az év első kilenc hónapjában 14 százalékkal kevesebb, 13 311 új kishaszon járművet helyeztek forgalomba 2016 január-szeptemberhez képest. A visszaesés a tavalyi magas bázissal magyarázható, a közben beszüntetett növekedési hitelprogram (nhp) hatása jelentős volt. Ezeket figyelembe véve az MGE az éves előrejelzését 22 ezerről 19 ezerre csökkentette - közölték.

Szeptemberben 1,9 százalékkal több, 164 motorkerékpárt hoztak forgalomba. A motorkerékpár piac továbbra is gyenge, annak ellenére, hogy a január-szeptemberi időszakban 5,3 százalékkal, 2024-re nőtt a forgalomba helyezett motorok száma az előző év azonos időszakához képest. Ennek a járműfajtának az értékesítését fokozottan befolyásolja az időjárás. Az MGE szerint a helyzet javítása érdekében fontos lenne a robogóazonosítás megoldása és a regisztrációs adó kiigazítása a használati kétkerekűeknél, valamint könnyíteni kellene a robogókhoz szükséges B kategóriás jogosítvány megszerzését.

A nagyhaszon járműveknél az év eleji visszaesés megfordult és növekedést mutat az első kilenc havi adat: szeptember végéig 4167 jármű kelt el, 13,9 százalékkal több, mint a múlt év azonos időszakában. A szeptemberben forgalomba helyezett 532 nagyhaszon jármű 52,9 százalékkal haladja meg a tavaly szeptemberi eladásokat. 

A nehézpótkocsik forgalmazásának piaca szeptemberben mintegy 30 százalékkal, 365-re nőtt az elmúlt év azonos időszakához képest. A januári-szeptemberi időszakban 19,4 százalékkal, 3072-re bővült a tavalyi adatokhoz képest. Mindez az alacsony piaci kamatoknak, illetve a megnövekedett fuvarmegbízásoknak, és az új piaci szereplők megjelenésének köszönhető - áll az MGE közleményében. A Carinfo.hu tájékoztatása szerint a személygépkocsi típusok közül az év első kilenc hónapjában a legtöbbet, 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • 11 334-et a Fordból helyezték forgalomba, 
  • Suzukiból 10 765, 
  • Opelből 8213, 
  • Toyotából 7072, 
  • Skodából 7019 kelt el. 

Az előző év azonos időszakában is a Ford állt az élen, a második helyen az Opel volt, míg a harmadik, illetve a negyedik helyet a Suzuki, illetve a Volkswagen szerezte meg.  A motorkerékpár típusok közül az év első kilenc hónapjában a legtöbbet, 476-ot Hondából adtak el, Suzuki motorból 331, BMW-ből 326, Yamahából 234, a Piaggio-ból 161, a Kawasakiból 90 kelt el. Az előző év azonos időszakában is a Honda állt az első helyen, azt követte a Suzuki, a BMW, a Yamaha, a Piaggio és a Kawasaki.

Szintén mai hír, hogy elkészült az 500 ezredik Győrben gyártott Audi, a TT S modell viperazöld színű, kétliteres négyhengeres benzinmotor hajtja, s már úton van nagy-britanniai tulajdonosához - közölte az Aufi Hungária Zrt. az MTI-vel.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm