11 °C Budapest

Itt a bizonyíték: kijátsszák a csalók a fordított áfát

Pénzcentrum
2013. március 7. 13:06

Csaknem 1,2 milliárd forint kárt okozott a költségvetésnek az a csoport, amely kijátszotta az uniós áfaszabályokat, majd a fordított áfa bevezetése után gabonáról repceolaj-kereskedelemre váltott. A szervezet tagjai a csaláshoz fantom cégláncolatot és fiktív számlákat használtak - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei vállalkozás Szlovákiában vásárolt nagy mennyiségű gabonát, illetve repceolajat. Mivel az áru uniós beszerzését fiktív számlákkal belföldi vásárlásnak álcázták, jogtalanul vonták le a valójában meg nem fizetett áfát. A valódi szlovák eladó és a vállalkozástól vásárló belföldi vevők közé több fantom céget ékeltek. Ezek a társaságok azonban csupán számlakiállítókként működtek, az áru nem került a birtokukba. Nem nyújtottak be adóbevallást, ügyvezetőik nyomtalanul eltűntek.

A NAV Észak-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatósága és Észak-alföldi Regionális Adó Főigazgatósága göngyölítette fel a bűncselekmény szövevényes szálait. A pénzügyi nyomozók és adórevizorok egyszerre 22 helyszínen tartottak házkutatást, illetve ellenőrzést. Megtalálták a bűncselekményt bizonyító okiratokat, amelyeket az elkövetők vagyontárgyaival együtt lefoglaltak. A két, egyenként tízmillió forint értékű szlovák rendszámú BMW, a több mint 15 ezer euró, a kétezer amerikai dollár, a 25 millió forintos bankszámla és a minimum 22 millió forintot érő ingatlanok a több hektár erdővel a költségvetést ért kárt hozzávetőleg 100 millió forinttal csökkentik.

Az akció átlagosnál is nagyobb kockázatát igazolja, hogy a szervezet vezetőinél fegyvert és lőszereket is találtak: egy engedély nélkül tartott 9 milliméteres Parabellumot 50 éles lőszerrel. Sőt nyolc gramm kábítószergyanús anyag is előkerült a házkutatáskor. A pénzügyi nyomozók három embert őrizetbe vettek, akiket a bíróság előzetes letartóztatásba helyezett. A különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerű, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt akár tíz évig tartó szabadságvesztés is kiszabható.

Fordított áfa: csak helyi érzéstelenítésre alkalmas

2012. július elsejétől a fordított adózás hatálya alá esnek a különböző gabona- és takarmányfélék (kukorica, búza, árpa, rozs, zab, triticale), valamint a napraforgómag, a repcemag és a szójabab. Ezeknél a termékeknél a beszerzőnek kell megfizetnie és bevallania az áfát. A különféle magvakból készült olaj után azonban a normál szabályok szerint az eladónak kell bevallania és megfizetnie a forgalmi adót.

A NAV Észak-alföldi Regionális Főigazgatósága által készített jelentés szerint tavaly júliusban 70 százalékkal visszaesett a gabonaszállítmány-forgalom az észak-alföldi régióban lévő két határátkelőhelyen, Ártándon és Csengersimán. A kivitel több mint 78 százalékkal, míg az import 57 százalékkal csökkent a megelőző év hasonló időszakához képest. Az adóhatóság meggyőződése, hogy a drámai zuhanás oka a július elsejétől bevezetett fordított áfa. A vásárlói lánc végén fizetendő áfa ugyanis lehetetlenné tett olyan típusú áfacsalásokat, amelyeket a termények fiktív utaztatásával valósítottak meg.

A Gabonatermesztők Országos Szövetsége is szerint is elérte a célját a két évre engedélyezett fordított áfafizetés a gabonakereskedelemben. Vancsura József, a szövetség elnöke is elismerte azonban korábbi nyilatkozataiban, hogy az adócsalók más árukkal dolgoznak, jellemzően műtrágyával és húsfélékkel, ezért a jövőben indokolt lenne kiterjeszteni a rendelkezést más árucsoportokra is.

A Pénzcentrum.hu korábbi cikkeiben szakértőkre hivatkozva több ízben felhívta a figyelmet arra, hogy a fordított áfafizetés csak azokról a területekről szorítja ki a csalókat, amelyeken az új szabályok szerint kell elszámolni a forgalmi adóval. A csalók viszont nem tűnnek el, csak áttelepülnek egy másik helyszínre, ha az élelmiszerágazat valamennyi területére kiterjesztik a fordított áfafizetést, akkor keresnek majd más terepet maguknak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fordított áfa bevezetése csak akkor lenne megfelelő eszköz a csalás visszaszorítására, ha minden területre ez a szabály lenne érvényes. Ameddig az Európai Unión belüli értékesítés áfamentes, azaz a fordított adózás szabályai szerint a közösségen belül csak a végső fogyasztó fizeti meg a forgalmi adót, ellenben a Magyarországon belül eladott termékek és szolgáltatások nagy része hagyományos módon adózik, mindig lesz olyan terület, ahol el lehet csalni az áfát. Ráadásul az unióban és világszerte is tetemesnek számító 27 százalékos áfakulcs igencsak nagy haszonnal kecsegtet.

Április 1-től ismét változik az áfatörvény: az állattenyésztők és a takarmányforgalmazók is bekerülnek a fordított áfás körbe. A jövő hónaptól a következő termékek esetében is a beszerzőknek kellene megfizetniük az áfát (vámtarifaszámmal (Vtsz.):

- Fajtiszta tenyészsertés (Vtsz.: 0103 1000)
- Háziasított sertés, 50 kilogrammnál kisebb súlyú (a fajtiszta tenyészsertés kivételével) (Vtsz.:0103 9110)
- Élő, háziasított koca, legalább egyszer ellett, legalább 160 kg súlyú (a fajtiszta tenyészsertés kivételével) (Vtsz.: 0103 9211)
- Élő, háziasított sertés, legalább 50 kilogramm súlyú (a legalább egyszer ellett, legalább 160 kg súlyú koca, valamint a fajtiszta tenyészsertés kivételével) (Vtsz.:0103 9219)
- Házi sertés egészben vagy félben, frissen vagy hűtve (Vtsz.: 0203 1110)
- Házi sertés egészben vagy félben, fagyasztva (Vtsz.: 0203 2110)
- Durva őrlemény, dara és labdacs (pellet) gabonából (Vtsz.:1103)
- Gabonafélék vagy hüvelyes növények szitálásából, őrléséből vagy más megmunkálása során keletkező korpa, korpás liszt és más maradék, labdacs (pellet) alakban is (Vtsz.: 2302)
- Szójababolaj kivonásakor keletkező olajpogácsa és más szilárd maradék, őrölve vagy labdacs (pellet) alakban is (Vtsz.: 2304)
- Növényi zsírok vagy olajok kivonásakor keletkező olajpogácsa és más szilárd maradék, őrölve vagy labdacs (pellet) alakban is, a 2304 vagy 2305 vtsz. alá tartozó termékek kivételével (Vtsz.: 2306)
- Állatok etetésére szolgáló készítmény a kutya- vagy macskaeledel kivételével (Vtsz.: 2309 90)

Az áfacsökkentés lehetne a legnagyobb ellenszere a csalásoknak

A március közepén esedékes kormányülésre terjeszti be a Vidékfejlesztési Minisztérium az áfa-csökkentési javaslatát és indítványát - értesült korábban kormányzati forrásokból a Magyar Hírlap és a Magyar Nemzet. "Nagyon fontos kormányzati lépés lenne az általános forgalmi adó csökkentése. Elősegítené például a feketegazdaság visszaszorítását. Nagyon remélem, hogy siker koronázza az erőfeszítéseinket, és a kormány elfogadja a tárca tervezetét" - mondta a Magyar Hírlapnak Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára. A közteher mérséklése több alapélelmiszert érinthet - közölte az államtitkár a Fiatal Gazdák Szövetségének konferenciáján.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem