20 °C Budapest

Vége a trükközésnek a készpénzes számlákkal?

Pénzcentrum
2013. február 13. 13:33

Január 1-től szigorodtak a készpénzben teljesíthető fizetésekre vonatkozó szabályok. A számlanyitásra kötelezett adózók, vagyis lényegében mindenki, aki adószám kiváltására kötelezett, 1,5 millió forintnál nagyobb összegű számlát csak átutalással egyenlíthet ki - hívja fel a figyelmet honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Nem egyenlíthetik ki készpénzben a 1,5 millió forintnál nagyobb összegű számlákat a pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózók egy másik, szintén pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózónak - áll az adózás rendjéről szóló törvény 38. § (3a) bekezdésében. Az értékhatárba - a szerződésben meghatározott szolgáltatás vagy termékértékesítés általános forgalmi adóval növelt ellenértéke alapján - az egy naptári hónapban, egymás között teljesített kifizetéseket kell beszámítani. A beszámításnál csak az ugyanazon szerződésből eredő készpénzszolgáltatásokat kell figyelembe venni, függetlenül attól, hogy az a felek között létrejött, vagy pedig egy másik jogalannyal megkötött szerződésen alapul. 

A pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózók körét az Art. 38. § (2) bekezdése határozza meg. E szerint legalább egy belföldi pénzforgalmi számlával kell rendelkeznie a belföldi jogi személynek, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságnak, az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélynek, ideértve az egyéni vállalkozót is.

A korlátozás kizárólag a vállalkozási tevékenységhez (adóköteles tevékenységhez) kapcsolódó vagy azt szolgáló ügyletekre vonatkozik - hangsúlyozza az adóhatóság. Így például egy általános forgalmi adó fizetésére kötelezett egyéni vállalkozó által - hiába pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett és rendelkezik is pénzforgalmi számlával - a családja számára vagy saját magának (mint magánszemélynek) beszerzett termék tekintetében nem áll fenn a pénzforgalmi számláról történő fizetési kötelezettsége, hanem ezen ellenértéket készpénzfizetéssel is jogszerűen teljesítheti.

További szigorítást fogalmaz meg az Art. 38. § (3b) bekezdése, amely szerint az ugyanazon felek között megkötött több szerződésből fakadóan ugyanazon pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózó részére teljesített kifizetéseket egy szerződés alapján teljesített készpénzszolgáltatásnak kell tekinteni, ha kétséget kizáróan megállapítható, hogy a felek azért rögzítették több szerződésben a jogügyletet, hogy kikerüljék a rendeltetésszerű joggyakorlást.

A törvényben foglalt előírások megsértése esetén 2013. január 1-jétől, ha a kifizetés teljesítője valamint, ha a szabálytalan kifizetést elfogadja, akkor a kifizetés jogosultja is, a készpénzszolgáltatásnak az 1,5 millió forintot meghaladó része után 20 százalék mértékű mulasztási bírságot fizet.

Mi számít készpénzes fizetésnek?

Csak a bankjeggyel és érmével történő fizetés számít készpénzfizetésnek - hangsúlyozza a NAV. Nem minősül készpénzfizetésnek, ha a fizetés következményeként legalább az egyik félnél megvalósul a bankszámla jóváírás vagy -terhelés. Ennek megfelelően nem minősül készpénzfizetésnek például, ha az ügyfél bankszámlájára szóló készpénz-átutalási megbízással (csekkel), vagy az ügyfél bankszámláját vezető banknál az ügyfél bankszámlájára történő befizetéssel egyenlítik ki a számlát. Az sem számít készpénzfizetésnek, ha a banknak adott rendelkezés alapján az adózó bankszámlájáról az ügyfél részére készpénzben fizeti ki a pénzintézet a számla összegét - magyarázza a NAV. Amennyiben a kifizetést teljesítő adózó az ellenérték egy részét készpénzfizetéssel, a fennmaradó részt pedig átutalással teljesíti, akkor az átutalás útján teljesített összeget nem veszi figyelembe az adóhatóság a szankcionálás során.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mi számít egy szerződésnek?

Az eset összes körülménye alapján állapítható meg, hogy több, pénzben kifejezhető ellenértékkel rendelkező szolgáltatás nyújtása mennyiben tekinthető egy szerződésnek. Ha a különböző jogügyletek gazdasági céljukat tekintve, vagy a szerződéskötés körülményeit figyelembe véve szerződéses egységet mutatnak, úgy azokat a készpénzfizetési korlátozás szempontjából egy szerződésként kell figyelembe venni.

Ha például az autószerelő több különböző alkatrészhez kötődően végez a gépjárművön egyidejűleg szerelési munkát, az az általános jogfelfogás szerint egy szerződésnek minősül,holott akár alkatrészenként külön-külön is értelmezhető szolgáltatásról van szó. Ugyanígy, bár 1 mázsa alma kilogrammonként is megvásárolható lenne, mégis ha valaki egységes elhatározással ugyanazon alkalommal, ugyanazon eladótól összesen egy mázsa almát szerez be, az az általános megítélés szerint egy szerződést kötött - érvel az adóhatóság.

Szintén egy jogügyletet jelent, ha a felek szerződéses akarata értelmében, egy megállapodás kötése útján kerül sor előre meghatározott mennyiségű áru - akár rendszeres, több részletben történő - leszállítására, előre meghatározott összegű ellenértéken. A visszáru következtében teljesített készpénzfizetés, illetve egyes vevőknek a megrendelt árumennyiség függvényében adott utólagos visszatérítés viszont önálló pénzügyi tranzakciónak minősül, mivel ez esetben az eladó teljesít kifizetést a vevőnek. A keretszerződésen belüli szerződéseket is önállóan kell megítélni.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem