34 °C Budapest
Hikers walk to Everest Base Camp during Everest Base Camp trekking in Nepal.

Ilyen még sosem fordult elő a Mount Everesten: még a legedzettebb hegymászók is elképedve állnak a történtek előtt

2024. május 29. 14:16

Phunjo Lama 24 óra és 26 perc alatt, alvás nélkül megdöntötte a Mount Everestet leggyorsabban megmászó nők világrekordját. A nepáli mászónő teljesítményével új mérföldkövet állított fel a hegymászás történetében - számolt be a CNN.

Phunjo Lama, nepáli hegymászó, új világrekordot állított fel a Mount Everest leggyorsabb női megmászójaként: 24 óra és 26 perc alatt sikerült feljutnia a csúcsra. Az alaptábortól a csúcsig tartó útja 14 óra 31 percet vett igénybe, míg a csúcsról való leereszkedést további 9 óra 18 perc alatt kivitelezte. Lama május 23-án délután indult el és másnap reggel már el is érte el a csúcsot.

Éjjel mászott, hogy elkerülje a tömeget

A Mount Everest mászószezonja korlátozott ideig tart, emellett a hegymászási körülmények is kihívást jelentenek. A csúcsra vezető úton gyakran hosszú sorok alakulnak ki, ami jelentős várakozási időt okozhat  – éppen ezért, Lama az éjszakai mászást választotta stratégiájaként, hogy elkerülje a tömeget. Becslése szerint május 21. és 22. között mintegy 6700 ember tartózkodott a kettes és négyes tábor között.

Lama három hetet töltött az alaptáborban akklimatizálódással, mielőtt nekivágott volna a csúcs meghódításának. Hegymászótársa, Samantha McMahon is vele tartott, aki azt tűzte ki céljául, hogy ő lesz az első ausztrál nő, aki megmássza a világ összes 8000 méter feletti csúcsát.

Korábban is állított már fel világrekordot

A Guinness World Records szerint Lama először 2018-ban állított fel rekordot az Everestre való fel- és lejutás idejével kapcsolatban - amit később Ada Tsang döntött meg -, azonban a hegymászónő mostani teljesítménye jelentős javulást mutat korábbi eredményéhez képest.

Lama a gyermekkorát egy jakpásztor közösségben töltötte a nepáli Tsum-völgyében, csak tinédzserként tanult meg nepáliul és angolul beszélni - hegymászószenvedélyét is a korai éveiben szerezte. Felnőttként a hegymászással kapcsolatos nemi alapú egyenlőség elérését tűzte ki céljául: jelenleg az ügyfeleinek körülbelül a háromnegyede férfi és a negyede nő, azonban Lama azt szeretné, ha ez az arány kiegyenlítődne 50-50%-ra.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A 2024-es mászószezon változásokat is hozott: ezévtől minden hegymászónak nyomkövető chipet kell viselnie, hogy könnyebben megtalálhassák őket, ha eltévednek. Előírták továbbá az emberi hulladék műanyag zacskókba való csomagolását is annak érdekében, hogy ne szaporodjon tovább a turisták növekvő számával együtt járó szemétprobléma.

Te mit gondolsz a saját márkás termékekről?

A következő hetekben a Pénzcentrum és a Debreceni egyetem közös, nagymintás felmérést végez, hogy kiderüljön, hogyan vélekednek a hazai vásárlók az ún. kereskedelmi/saját márkás, illetve a gyártói márkás termékekről. Az alábbiakban arra szeretnénk megkérni, hogy töltsd ki a kérdőívet, ezzel segítve munkánkat. Köszönjük!

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 19. szerda
Gyárfás
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem