26 °C Budapest
Antarctica Icebergs floating on the Antarctic Ocean close at the Antarctic Coast in a Glacier Bay - Lagoon under overcast skyscape. Coastal Icebergs reflecting and mirroring in the calm antarctic coastal waters.. Antarctica, Antarctica Ocean

Brutális, 3 méteres tengerszint-emelkedés jöhet: összeomlás szélén a Végítélet-gleccser?

2024. május 21. 16:29

A Thwaites-gleccser, másnéven a "Végítélet-gleccser" alá nyomuló óceáni vizek mérföldeken át történő behatolása fokozza az olvadást egy friss kutatás szerint - írja a CNN. Ez az eddig becsültnél magasabb globális tengerszint-emelkedéshez vezethet, mely katasztrofális kockázatot jelent a gleccser és a part menti közösségek számára.

A Thwaites-gleccser, amelyet gyakran "Végítélet-gleccsernek" neveznek, kritikus szerepet játszik a globális tengerszint-emelkedésben. Egy friss kutatás szerint az óceán vize mérföldekkel behatol a gleccser alá, ami fokozza annak olvadását és potenciálisan alábecsült hatást gyakorolhat a tengerszintre. A tanulmány rámutat arra, hogy a sós, meleg óceáni víz erőteljes olvadást okoz a gleccser alatt.

A Thwaites-gleccser, amely Florida méretű és az Antarktisz egyik legsebezhetőbb gleccsere, jelenleg 4%-kal járul hozzá a globális tengerszint-emelkedéshez. Tudósok becslése szerint teljes összeomlása akár 3 méteres tengerszint-emelkedést is okozhatna. Az Irvine-i Kaliforniai Egyetem tudósai által vezetett kutatócsoport műholdas radaradatok segítségével vizsgálta meg a gleccsert, és megfigyelte, hogy az árapályok hatására a tengervíz több mérföldön át nyomul be a gleccser alá.

Ez a felfedezés új fényt vet arra, hogy milyen mechanizmusok befolyásolják a Thwaites-gleccser olvadását. A kutatók szerint ezeket a folyamatokat eddig nem vették figyelembe a modellekben, ami felgyorsíthatja a jégvesztés ütemét. A tanulmány arra is rávilágított, hogy még sok ismeretlen tényező van ezzel kapcsolatban és további kutatásra van szükség annak megértéséhez, hogy ezek az eredmények mit jelentenek a Thwaites jövőjére nézve.

Egy másik tanulmányban, amely szintén hétfőn jelent meg, a Brit Antarktiszkutató Intézet kutatói azt vizsgálták, mi okozta az Antarktiszt körülvevő tengeri jég tavalyi rekordalacsony szintjét. Megállapították, hogy ez rendkívül valószínűtlen lett volna az éghajlatváltozás hatása nélkül. Ez azt sugallja, hogy az Antarktisz egyre inkább kiszolgáltatottá válik az éghajlati válság hatásaival szemben.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Összességében ezek a kutatások rámutatnak arra, hogy sürgős cselekvésre van szükség az éghajlatváltozás hatásainak kezelése érdekében. Az Antarktisz jövője és annak globális következményei komoly aggodalomra adnak okot mind tudományos mind politikai körökben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem