23 °C Budapest
Cottbus, 2024. január 11.Olaf Scholz német kancellár a német állami vasúttársaság, a Deutsche Bahn új, nagy sebességû ICE-vonatokat elõállító gyárának avatóünnepségén Cottbusban 2024. január 11-én.MTI/EPA/Filip Singer

Súlyos szankciókat vetnek ki a kínai elektromos autókra? Keményen megfenyegette Pekinget Olaf Scholz

2024. április 15. 13:44

Olaf Scholz német kancellár Kínában hangsúlyozta a tisztességes verseny és a külföldi vállalatokkal szembeni korrekt bánásmód fontosságát, figyelmeztetve Pekinget, hogy az európai aggályok figyelmen kívül hagyása esetén Brüsszel kereskedelmi védelmi intézkedéseket fog fokozni - írta meg a Bloomberg.

Olaf Scholz, Németország kancellárja, figyelmeztetéseket fogalmazott meg a kínai tisztviselők felé, hogy foglalkozzanak az ipari túlkapacitással és javítsák a külföldi vállalatokkal való bánásmódot. Ez az állásfoglalás összhangban van Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter korábbi pekingi látogatásán elhangzott észrevételekkel.

Scholz Sanghajban, egyetemi hallgatóknak szólva hangsúlyozta: "A versenynek tisztességesnek kell lennie". Kiemelte, hogy fontos az egyenlő versenyfeltételek biztosítása és a vállalatok előtti akadályok megszüntetése, különösen a dömping, a túltermelés és a szerzői jogok megsértésének kontextusában.

Scholz útján olyan jelentős német vállalatok vezetőivel utazott Kínába, mint a Siemens, a BMW és a Mercedes-Benz Group. Célja, hogy világossá tegye Peking számára: ha nem veszik komolyan az európai aggodalmakat a diszkriminatív üzleti gyakorlatokkal kapcsolatban, Brüsszelnek nincs más választása, mint erősíteni a kereskedelmi védelmi intézkedéseket.

A német kancellár várhatóan felveti Oroszország ukrajnai konfliktusát is, sürgetve Kínát, hogy gyakoroljon nyomást Moszkvára a helyzet rendezése érdekében. Scholz bírálata Peking iparpolitikájával kapcsolatban tovább erősíti Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter által közvetített üzenetet arról, hogy Kína gyártókapacitása globális problémát jelent.

Hszi Csin-ping elnök azt tervezi, hogy országának hatalmas feldolgozóiparát állítja gazdasági növekedés újjáélesztésének középpontjába. Azonban Peking törekvése azon zöld ágazatok ösztönzésére, amelyeket Európa és Amerika is fejleszteni kíván, feszültséghez vezetett a legfontosabb kereskedelmi partnerekkel.

Scholznak ez már második látogatása Németország legfontosabb kereskedelmi partnerénél. A német delegációnak Csungking délnyugati város pártfőtitkárival folytatott megbeszélésein felmerült a túltermelés kérdése is. A tárgyalás résztvevője szerint a kínai oldal elutasította ezeket az aggályokat "álproblémák" címén.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Németországnak fontos lenne biztosítani vállalatainak jogait Kínában, garantálni tisztességes versenyfeltételeket mindenki számára és hozzájutást biztosítani közbeszerzési pályázatokhoz - mondta Scholz újságíróknak.

Az Európai Unió már hivatalosan is vizsgálódik Kínából származó elektromos járművekkel kapcsolatosan állami támogatások miatt. Peking viszont vitatja ezeket az állításokat. Továbbá az EU vizsgálata alatt állnak a kínai orvosi eszközök beszerzése is annak fényében, hogy Peking politikája előnyben részesítheti hazai beszállítókat. Ez lehet az első alkalom az EU nemzetközi közbeszerzési eszköze (IPI) alkalmazásánál.

Címlapkép: Filip Singer, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 23. csütörtök
Dezsõ
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 22. 20:53
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem