21 °C Budapest
Cottbus, 2024. január 11.Olaf Scholz német kancellár a német állami vasúttársaság, a Deutsche Bahn új, nagy sebességû ICE-vonatokat elõállító gyárának avatóünnepségén Cottbusban 2024. január 11-én.MTI/EPA/Filip Singer

Súlyos szankciókat vetnek ki a kínai elektromos autókra? Keményen megfenyegette Pekinget Olaf Scholz

2024. április 15. 13:44

Olaf Scholz német kancellár Kínában hangsúlyozta a tisztességes verseny és a külföldi vállalatokkal szembeni korrekt bánásmód fontosságát, figyelmeztetve Pekinget, hogy az európai aggályok figyelmen kívül hagyása esetén Brüsszel kereskedelmi védelmi intézkedéseket fog fokozni - írta meg a Bloomberg.

Olaf Scholz, Németország kancellárja, figyelmeztetéseket fogalmazott meg a kínai tisztviselők felé, hogy foglalkozzanak az ipari túlkapacitással és javítsák a külföldi vállalatokkal való bánásmódot. Ez az állásfoglalás összhangban van Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter korábbi pekingi látogatásán elhangzott észrevételekkel.

Scholz Sanghajban, egyetemi hallgatóknak szólva hangsúlyozta: "A versenynek tisztességesnek kell lennie". Kiemelte, hogy fontos az egyenlő versenyfeltételek biztosítása és a vállalatok előtti akadályok megszüntetése, különösen a dömping, a túltermelés és a szerzői jogok megsértésének kontextusában.

Scholz útján olyan jelentős német vállalatok vezetőivel utazott Kínába, mint a Siemens, a BMW és a Mercedes-Benz Group. Célja, hogy világossá tegye Peking számára: ha nem veszik komolyan az európai aggodalmakat a diszkriminatív üzleti gyakorlatokkal kapcsolatban, Brüsszelnek nincs más választása, mint erősíteni a kereskedelmi védelmi intézkedéseket.

A német kancellár várhatóan felveti Oroszország ukrajnai konfliktusát is, sürgetve Kínát, hogy gyakoroljon nyomást Moszkvára a helyzet rendezése érdekében. Scholz bírálata Peking iparpolitikájával kapcsolatban tovább erősíti Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter által közvetített üzenetet arról, hogy Kína gyártókapacitása globális problémát jelent.

Hszi Csin-ping elnök azt tervezi, hogy országának hatalmas feldolgozóiparát állítja gazdasági növekedés újjáélesztésének középpontjába. Azonban Peking törekvése azon zöld ágazatok ösztönzésére, amelyeket Európa és Amerika is fejleszteni kíván, feszültséghez vezetett a legfontosabb kereskedelmi partnerekkel.

Scholznak ez már második látogatása Németország legfontosabb kereskedelmi partnerénél. A német delegációnak Csungking délnyugati város pártfőtitkárival folytatott megbeszélésein felmerült a túltermelés kérdése is. A tárgyalás résztvevője szerint a kínai oldal elutasította ezeket az aggályokat "álproblémák" címén.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Németországnak fontos lenne biztosítani vállalatainak jogait Kínában, garantálni tisztességes versenyfeltételeket mindenki számára és hozzájutást biztosítani közbeszerzési pályázatokhoz - mondta Scholz újságíróknak.

Az Európai Unió már hivatalosan is vizsgálódik Kínából származó elektromos járművekkel kapcsolatosan állami támogatások miatt. Peking viszont vitatja ezeket az állításokat. Továbbá az EU vizsgálata alatt állnak a kínai orvosi eszközök beszerzése is annak fényében, hogy Peking politikája előnyben részesítheti hazai beszállítókat. Ez lehet az első alkalom az EU nemzetközi közbeszerzési eszköze (IPI) alkalmazásánál.

Címlapkép: Filip Singer, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm