24 °C Budapest
Heroes Square without people in Budapest, Hungary

Kijött a 2024-es nagy boldogságtérkép: itt élnek a legkevesebb gonddal az emberek

2024. március 20. 10:05

A World Happiness Report legújabb kiadása szerint Finnország immár hét éve vezeti a világ legboldogabb országainak listáját, míg az északi országok továbbra is kiemelkedő eredményeket érnek el; a jelentés újdonsága, hogy korcsoportok szerint is rangsorol, rávilágítva egyes régiók fiataljainak csökkenő elégedettségére. Magyarország igencsak lemaradt a legboldogabbaktól.

A World Happiness Report legújabb kiadása szerint Finnország vezeti a világ legboldogabb országainak listáját, immár hét éve megtartva ezt a pozíciót. Az északi országok dominanciája továbbra is megfigyelhető, hiszen Dánia, Izland és Svédország az első öt helyezett között szerepelnek. A jelentés, amely több mint 140 országot vizsgál, az ENSZ nemzetközi boldogságnapja alkalmából került közzétételre.

Az idei jelentés újdonsága, hogy korcsoportok szerint is rangsorolja az országokat, rávilágítva néhány aggasztó tendenciára. Különösen Észak-Amerikában csökkent jelentősen a fiatalok boldogsága, ami hozzájárult ahhoz, hogy az Egyesült Államok kiesett az első 20 helyezett közül. Ez részben annak tudható be, hogy más országok, például kelet-európai államok javítottak helyzetükön.

A felmérés alapját a Gallup World Poll adatgyűjtése képezi, és kulcsfontosságú változót vesz figyelembe: Egy főre jutó GDP-t, társadalmi támogatást, várható egészséges élettartamot, szabadságot, nagylelkűséget és a korrupció megítélését. Finnország esetében kiemelték a magas színvonalú egészségügyi és oktatási lehetőségeket valamint azt, hogy milyen mértékben segítik az emberek egymást.

Az izraeliek helyezése - 5. hely - figyelemre méltó, ha azt nézzük, hogy jelenleg is háborúban állnak a Hamásszal. A jelentés szerzői szerint a hároméves átlag alapulása enyhíti az adott év eseményeinek hatását.

A fiatalabb generációk boldogságának csökkenése több nyugati országban is megfigyelhető volt. Kanadában és Ausztráliában is hasonló tendenciák mutatkoznak. John Helliwell, a jelentés alapító szerkesztője szerint ezek a változások nem az alacsonyabb végzettség vagy jövedelem következményei, hanem inkább attól függenek, hogyan látják saját életüket a fiatalok.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Pozitívumként említhető viszont, hogy globálisan javult a 15-24 évesek életelégedettsége 2006 és 2019 között. A pandémia ideje alatt pedig minden generációnál megfigyelhető volt egyfajta jóindulat növekedése. Az összesített listán Litvánia kiemelkedik mintegy pozitív példa: bár összesítettben a 19. helyen álltak idén, a 30 év alatti válaszadók körében az első helyre kerültek.

Az Egyesült Államok (23.) és Németország (24.) esetén más országok előrelépése miatt kerültek lejjebb a ranglistán. Az Egyesült Királyság pedig a top 20-ban található. A lista végén Afganisztán található továbbra is mint a világ egyik legalacsonyabb boldogsági indexű országa Libanon és Sierra Leone mellett szerepelnek az utolsó helyeken.

A Pénzcentrum nagy Boldogságfelmérése

A Pénzcentrum, 2021 és 2022 után, 2023-ban is elkészítette a Nagy Boldogságtesztjét, hogy kiderüljön, hogy érezzük magunkat a bőrünkben mi, magyarok, mennyire vagyunk elégedettek az életünkkel. A kutatás adatlapját itt találod, alább pedig a kutatásról megjelent elemzéseinket olvashatod:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem