21 °C Budapest
Senior woman alone at home becouse of isolation Quarantine Coronavirus Covid 19

Közel a katasztrófa ezekben a magyar megyékben: óriási a kilátástalanság, sokan ezt már nem bírják

2024. január 5. 13:04

A Pénzcentrum idén is elkészítette Nagy Boldogságfelmérését, melyből kiderült, hogy érezzük magunkat a bőrünkben mi, magyarok, mennyire vagyunk elégedettek az életünkkel. A cikksorozat harmadik részében többek között azt néztük meg, milyen hatással van életünkre az infláció.

A Pénzcentrum oldalán idén év végén is elindítottuk szokásos felmérésünket, a Nagy Boldogságkutatást, hogy kiderüljön, az ország melyik részében élnek a legboldogabb magyarok. Elemzésünk első részében egy általános boldogságképet festettünk fel, megrajzoltuk a térképet, megnéztük, szubjektíven hogy értékelik olvasóink saját egészségügyi állapotukat és az anyagi helyzetüket. A második részben a társas kapcsolatok minőségét, az önmegvalósítás fokát és a karrier kérdéseit jártuk körül. A mostani befejező részbe pedig azt nézzük meg, mennyire frusztrál minket a politikai közbeszéd és a 2023-as áremelkedések mértéke.

Mennyire frusztrál a hazai politika és közbeszéd?

A politika és a politikai közbeszéd, ha bevalljuk, ha nem mindnyájunk életére hatással van, így vagy úgy, de befolyásolja a mindennapjainkat, ez elől nem lehet kitérni. A megkérdezettek 10-es skálán átlagban 6,8 pontot adtak, ami viszonylag magas szám, igaz úgy tűnik, valamivel jobb a helyzet, mint tavaly volt, akkor ugyanis 7-es lett az átlag.

Nem egyforma azonban az eloszlása, mindenki más mértékben frusztrált. Életkor szerinti megoszlásban leginkább a 64 év felettiek, legkevésbé pedig a 45 és 55 év közöttiek. Iskolai végzettség szerint azt találtuk, minél több időt töltött valaki az iskolapadban, annál érzékenyebben érinti a politika és a közbeszéd stílusa: míg a legfeljebb általános iskolát végzettek 5,8-as átlagértéket adtak erre a kérdésre, addig a legmagasabb tudományos fokozattal rendelkezők már 7,3-at, ami lényegesen magasabb

Foglalkozás szerint is megvizsgáltuk a kérdést: az jött ki, hogy legkevésbé a közmunkát végzőket, leginkább pedig a közalkalmazottakat és a nyugdíjasokat nyugtalanítja a jelenlegi helyzet.

Az áremelkedések milyen hatással vannak az általános hangulatodra?

Az előrejelzés szerint idén várhatóan a nettó nominális átlagkereset 13,8%-kal növekedhetett, viszont közben az infláció éves szinten 17,6% lehetett. Ennek következtében. A reálbérek 3,3%-kal csökkentek 2023-ban a kormány saját számításai szerint is – ez mindannyiunk életére hatással van.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A térképet nézve az látszik, hogy legkevésbé a fővárosiakat viseli meg az infláció, ők mindössze 6,6-os értéket nyomtak átlagosan – ez nem is csoda, hiszen Budapesten a legmagasabbak az átlagkereset. Második legelégedettebb vármegye, Békés, a harmadik pedig Győr-Moson-Sopron. Ahol a legjobban frusztráltak az emberek az pedig Tolna, Jász-Nagykun-Szolnok és Bács-Kiskun vármegye.

Legmagasabb iskolai végzettség szerint vizsgálva azt az eredményt kaptuk, miszerint a kevésbé iskolázottakat lényegesen jobban frusztrálja az áremelkedés, ők átlagosan 7,1 pontot adtak, csak úgy, mint a legfeljebb középiskolát végzők. Egyre több elvégzett iskolai évvel ez a szorongás valamelyest csökken.

Kor szerinti megoszlásban túl nagy különbség nincsen, de az jól látszik, legkevésbé a 25 év alattiakat, leginkább pedig a 64 év felettieket szorongatja az infláció.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem