Portrait of tired business woman working at computer. Stressed casual businesswoman having headache at work. Overworked woman working late at night and holding her head in hands.

Érik a katasztrófa a magyar munkahelyeken: ezzel kevesen számoltak idén, brutális a következmény

2024. január 4. 10:04

A tavalyi és a tavalyelőtt évhez hasonlóan a Pénzcentrum idén is elkészítette Nagy Boldogságfelmérését, melyből kiderült, hogy érezzük magunkat a bőrünkben mi, magyarok, mennyire vagyunk elégedettek az életünkkel. A cikksorozat második részében a társas kapcsolatokat vizsgáltuk meg és a munkához fűződő viszonyainkat. 

A boldogságnál kevés illékonyabb dolog van, de elégedettek talán lehetünk az életünkkel, ami már majdnem ugyanaz. A tavalyi év végén heteken át futó kérdőívünkkel arra kerestük a választ, Magyarország lakossága hogy érzi magát, kérdéseinkkel igyekeztünk lefedni egy átlagos élet minden szegmensét: munka, magánélet, közélethez való viszony. A tavalyi, tavalyelőtti év után idén is felmérjük, boldog nép-e a magyar. 1-10-es skálán vártuk a válaszokat, ahol az egyes a legrosszabbat, a 10-es pedig a legjobbat jelöli.

A kiértékelés első részében vizsgáltuk még a szubjektív egészségi állapotot, az anyagi helyzet értékelését, a mostani részben szó lesz a társas kapcsolatok minőségéről, a mindennapi önkifejezés, önmegvalósítás lehetőségeiről, valamint a munkához fűződő viszonyunkról.

Mennyire vagy elégedett a társas kapcsolataid minőségével: párkapcsolat, családtagok, barátok, közvetlen munkatársak?

A pszichológusok szerint az anyagi biztonságnál adott esetben még fontosabb a társas kapcsolataink megléte, minősége az egyéni boldogságunk szempontjából. "Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a minőségi kapcsolatok sokat hozzáadnak a jóllétünkhöz. Ha gyakran élhetjük meg más emberek társaságában a kölcsönös bizalom, megértés, jóindulat légkörét, akkor boldogabbak leszünk, ráadásul a boldogság fertőző: ha boldog emberekkel vagyunk körülvéve, a környezetünk reakciói felerősíthetik bennünk is a pozitív érzéseket és a problémákkal is könnyebben birkózunk meg" – nyilatkozta korábban a Pénzcentrumnak Michaletzky Luca, pszichológus.

Társas kapcsolataik minőségére 10-ből 6,4 pontot adtak a kitöltők, a nők valamivel kevesebbet, mint a férfiak.

Ezt a kérdést két szempontból érdemes talán vizsgálni: legmagasabb iskolai végzettség és a kapcsolati státusz. A végzettség azért nagyon érdekes, hiszen nem is hinnénk, de minél iskolázottabb valaki, annál elégedettebb a kapcsolatai minőségével. Ennek az oka viszonylag kézenfekvő:

Az iskolázottság számos egyéni és társadalmi előnnyel jár, melyek közül a kutatásokban munkaerőpiaci előnyök (magasabb foglalkoztatottság és magasabb bérek) a leghangsúlyosabbak. A képzettség szintje ugyanakkor a munkaerőpiaci és bérelőnyök mellett összefüggést mutat a várható élettartammal, az egyéni egészségi állapottal, az elégedettséggel, a társas kapcsolatok minőségével, a társadalmi és intézményi bizalommal, a politikai részvétellel, társadalmi szinten pedig hozzájárul a gazdasági fejlődéshez

 - olvasható az Iskolázottság és szubjektív jóllét című korábbi tanulmányban.

A másik eredmény, amelyet vizsgáltunk, már nem annyira meglepő: legkevésbé az egyedülállók és az elváltak, leginkább pedig a házasok és a kapcsolatban élők elégedettek kapcsolataik minőségével.

A mindennapokban mennyire tudod kifejezni, megvalósítani önmagadat?

Hogy miért olyan fontos az önkifejezés a társadalmunkban. arról Christian De la Huerta egy a Huffpostban megjelent cikke nyújt rövid, de lényegre törő áttekintést: azt állítja, hogy az önkifejezés az életben való kiteljesedés egyik létfontosságú darabja, mert lehetővé teszi számunkra, hogy a legjobb önmagunkat megtaláljuk, elérjük a lehető legteljesebb potenciálunkat, és értékes tagjai legyünk annak a világnak, amelyben élünk.

A hiteles önkifejezés része, hogy elfogadjuk azt, akik vagyunk, kezdve a felszínen megjelenő pozitív tulajdonságainktól és cselekedeteinktől egészen önmagunk sötétebb és kevésbé értékes részeiig, amelyeket sokan mélyen eltemetünk magunkban. Mint írja:

az idegtudomány is arra tanít minket, hogy az "önkifejezés" lehet az egyik - ha nem a legfontosabb módja annak, hogy az emberek kapcsolatba lépjenek egymással, eligazodjanak és növekedjenek együtt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Innen talán már jobban megérthető, miért fontos része az életünknek az önkifejezés. Válaszadóink átlagban 5,9 pontot adtak erre, ami szintén nem túl magas érték.

Legmagasabb végzettség szerint vizsgálva az látszik, minél több évet töltött valaki az iskolapadban, annál eredményesebben tudja kifejezni magát: óriási a különbség a legalacsonyabb és a legmagasabb képesítéssel rendelkezők között. Nyilván minél többet tanul valaki, annál többet tud meg önmagáról is.

Foglalkozás szerint toronymagasan a vállalkozók „nyertek”, ők átlagosan 6,9-es értéket adtak erre a kérdésre, azok, akiknek jelenleg nincs munkájuk, pedig mindössze 4,1-et. Ebből is látszik, milyen fontos az egyén életében, hogy értelmesen tudja eltölteni a mindennapjait.

Életkor szerint vizsgálva az derült ki, hogy minél idősebb valaki, annál sikeresebben tudja megvalósítani magát, így tehát nem csak a tanulás, a munka minősége fontos, hanem a tapasztalat is, a megélt évekből levont tanulság.

Mennyire vagy elégedett a munkáddal, hivatásoddal?

Az utolsó kérdés, amit a kiértékelés második részében vizsgálunk, hogy olvasóink mennyire elégedettek a munkájukkal, hivatásukkal, hiszen a teljes élethez az is hozzátartozik, hogy szubjektív mércével mérve ki mennyire végez értelmes munkát.

A válaszokat ezúttal térképre raktuk, hiszen a munka minősége azért nagyban függ az országrésztől, ahol a kitöltő él. 6,4-es, a legjobb átlagot adták erre a kérdésre Veszprém, Győr-Moson-Sopron, Vas és Baranya vármegyében élők, legrosszabbat pedig a nógrádiak, a somogyiak és a csongrádiak.

Foglalkozás szerint vizsgálva ismét a vállalkozók végeztek az első helyen 7,4-es átlagpontszámmal, míg leghátul a munkanélküliek vannak.

Iskolai végzettség szerint vizsgálva a válaszokat erre a kérdésre ismét egy egenletesen emelkedő oszlopsort látunk a grafikonon: minél többet tanult valaki fiatalkorában, annál elégedettebb a munkájával, hivatásával.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm