Sokan emiatt nullázzák most le magukat: a család anyagi biztonsága a tét

2020. április 11. 12:56

Több százezer magyar dolgozó lassan egy hónapja dolgozik otthonról, és már most megmutatkoznak ennek a hátulütői. Többek között az, hogy mivel túl sok időt töltünk képernyők előtt, online, sokkal nagyobb a kísértés, hogy az ember a neten vásárolgasson, mint valaha. Te már rendeltél valamit a karantén alatt, (amit megbántál)? Még nem vásároltad fel a fél internetet, de már csak egy hajszál választ el ettől? Éppen most is unalmadban böngészel? Akkor a Pénzcentrum tanácsai most neked szólnak!

Sokaknak, mivel hirtelen érte őket a kényszer home office, nincs kialakított munkaállomásuk otthon, emiatt például már napok, hetek óta küzdhetnek hátfájással. Másokat a rengeteg rájuk szakadt munka miatt a kiégés fenyeget, és rengeteg embernek jelent mentálisan kihívást az izoláció, főként hogy nem tudjuk hol a vége.

Azonban nem csak a fenti problémákat veti fel a home office: akár azért, mert ez eltereli a figyelmüket, akár azért, mert szeretnék megjutalmazni magukat, vagy egyszerűen csak unatkoznak, sokan vásárolgatnak a neten. Ez önmagában még nem lenne gond, csakhogy az emberek nemcsak szükséges dolgokat, nemcsak 1-2 régen kinézett holmit vesznek, amit egyébként is megérdemelnek most, hanem ésszerűtlenül, indokolatlanul, sőt felelőtlenül rendelnek.

Ez persze összefüggésben van a jelenlegi helyzettel: persze, vannak felelőtlen emberek, akik nem zavartatják magukat a járványtól sem, de a többség inkább szorongás és feszültség oldás miatt vásárolgat. Nem is olyan nehéz vásárlásfüggő válni, mint gondolná az ember - viszont a két hete tartó kijárási korlátozás alatt még nem váltak az emberek webbolt-kórossá.

Egyszerűen csak túl sokat vagyunk online. Túl sok hirdetést látunk. Rengeteg leárazás van a koronavírus és a tavasz miatt. Nem tudunk mit csinálni, böngészünk.

Most pedig nincs helye az ítélkezésnek - a karantén túlélési kézikönyv szerint mindenek előtt önmagunkkal kell megbocsátónak lenni, és mások felé is sokkal nagyobb empátiát tanúsítani a mostani helyzetben, hogy ne roppanjunk bele a bezártságba. Ez persze nem azt jelenti, hogy a szőnyeg alá kell söpörni a problémát.

Úgy érzed, sokkal nehezebben állsz ellen az online shoppingolásnak? Már rendeltél is vmit amit megbántál? Még nem vásároltad fel a fél internetet, de már csak egy hajszál választ el ettől? Akkor a Pénzcentrum tippjei neked szólnak!

Állíts fel időkorlátokat

Ahelyett, hogy órákat töltenél böngészéssel a napodból, vagy minden órában rákukkantanál az online piacterekre mi került fel, szabj meg egy vásárlási időt magadnak. Mivel most sokan szinte 0/24-ben online vannak, sokkal nagyobb a csábítás is. Viszont ha kijelölsz egy idősávot, amikor intézed, és intézheted a vásárlásokat, sokkal könnyebb a vágyakat, és az unaloműző shoppingolást is kordában tartani.

Hogyha neked úgy könnyebb, akár napokra is beoszthatod, mikor vásárolsz, és mikor tabu a shoppingolás, vagy akár csak a böngészés is. Mondjuk heti egyre korlátozd le, mikor rendelhetsz, és mondjuk a böngészés is csak pl. keddi és csütörtöki program legyen. A többi napon foglald le máshogy magad - játssz valamivel, takaríts ki, tornázz, olvass, nézz filmeket, stb.

Hogyha nehezen veszed rá magad, hogy ne böngéssz - sokszor önkéntelenül is odatéved az ember egy cipőbolt, lakberendezési bolt, sportszer bolt, horgászbolt, minden-amit-csak-a-Földön-venni-lehet-és-még-olcsó-is bolt honlapjára - akkor végső esetben le is tilthatod az oldalt. Ez olyan önkorlátozás, amely később bármikor feloldható, de könnyedén vissza lehet vele szorítani a kialakulóban lévő boltkórosságot.

Várj 24 órát, mielőtt rányomsz a rendelés gombra

Az online boltok éppen úgy vannak kialakítva, hogy minél egyszerűbben és gyorsabban jusson el a vásárló a fizetésig. Ha valami már a kosaradban van, a felület próbálja úgy alakítani, hogy a Megveszem gomb egy hatalmas figyelemfelkeltő, általában színes, hívogató külsőt kapjon, a pici ikszet pedig minél jobban elrejteni, amivel ki lehet törölni tételeket a kosárból.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ez van, így működik az online marketing. Ha viszont tudatosabbak szeretnénk lenni, és nem összevásárolni a fél internetet heteken belül, akkor érdemes betartani egy egyszerű szabályt: sose vegyél meg valamit azonnal. Hogyha valóban vágysz rá, kell neked, akkor még holnap is kelleni fog, tehát nem nagy áldozat várni. Viszont ezzel a módszerrel elkerülheted az impulzusvásárlást, mikor olyasmit veszel, ami ott és akkor tetszik, aztán rájössz, hogy

kellett a fenének még egy unikornisos zokni, egy Jean-Claude Van Damme DVD, a túlárazott teaválogatás, az újabb kertiszerszám (csak le kéne szedni a régiről a rozsdát), az a kerámia bevonatú sütőforma, amit megint egy évig nem veszel elő. Valld be, te is tudnál hasonlót mondani.

Ezt az utólagos kellemetlen érzést, hogy feleslegesen költöttük a pénzt, és most bűntudatunk van miatta, plusz nem is tudunk örülni a rendelésünknek... rém egyszerű elkerülni. Annyit kell csak tenned, hogy semmit sem veszel meg azonnal. Ne dőlj be a marketing trükköknek. Várj. Egy napot. Gyorsan eltelik.

Találd meg a legjobb ajánlatot, keress, kutass

Ez a tanács talán ellentétesnek tűnhet az elsővel, hogy korlátozd le a böngészési idődet, de valójában nem az. Hiszen ez a tanács akkor érvényes, ha kinéztél már valamilyen konkrét terméket. Szembejött egy hirdetésben éppen az a csodálatos turmixgép, amire ezeréve vágytál, és éppen türkizben, a kedvenc színed. Esetleg egy hihetetlenül menő gamer-billentyűzetbe botlottál, ami hét nyelven beszél és még ördögien vörösben világít is...

Sose felejtsd el megnézni máshol is. Egyrészt mert lehet, hogy megtalálod olcsóbban ugyanazt a terméket máshol, és akkor ugye mennyit spóroltál. Másrészt egy konkrét célzott hirdetésnek mindig könnyebb bedőlni, mintha megnézed az egész kínálatot. Lehet, hogy az a turmix pont illene a konyhádba, de a legtöbb boltban még három csillagos értékelést sem kapott. Lehet, hogy nagyon menőnek néz ki a gamer-billentyűzet, de valójában végtelenül idegesítő a vörös fény, ahogy játék közben a szemedbe világít. Aztán nem is használnád - ez derül ki a kommentekből.

Még az is lehet, hogy valami még nagyobb kincsre bukkansz, miközben utána nézel A Dolognak, Amit Meg Kell Venni. Valójában mindegyik tanács egy irányba mutat - állj tudatosabban a vásárlásaidhoz.

Mielőtt rányomsz a Megrendelés, Fizetés, Shut up and take my money gombokra, állj meg egy percre.

Mielőtt a fél napot online shoppingolással töltenéd el, állj meg egy percre, és gondolj bele. Kell ez nekem? Nem azok a dolgok, amiket megrendelnél, hanem maga a tevékenység. Jobban érzed tőle magad? Kevésbé szorong? Tényleg nem unatkozol közben? Tetszik amit látsz, vagy sehol nem jön szembe egy jó ajánlat sem? Akkor hagyd abba, tedd le a telefont, csukd le a laptopot, kapcsold ki a gépet. Takard el a szemed. Teljesen mindegy, hogyan, de zárd ki a shoppingolást.

Fontos, hogy nem azt ajánljuk, hogy egyáltalán ne vásárolj a karanténban. Vásárolj nyugodtan, csak ésszerűen. Viszont ismerd fel a káros mechanizmusokat, ne dőlj be a trükkös hirdetéseknek, ne válj zombivá, aki órákon át csak böngészik, miután hazaesett a munkából. Szabadítsd fel magad, és csinálj ehelyett olyasmit, ami tényleg oldja a karanténszorongást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem