2020. április 6. hétfő Vilmos, Bíborka

Így betegít meg a home office: ezt a legtöbb dolgozó elrontja, és kész a baj


A koronavírus-járvány miatt magyarok egy jelentős része rengeteg időt tölt most otthon, és ez komolyabb problémákat is a felszínre hozhat, hiszen ha nincs otthon megfelelő, gerinckímélő szék, vagy íróasztal, egészségügyi kockázatnak tesszük ki magunkat.

Már több mint egy hete annak, hogy a miniszterelnök megkérte a magyar cégvezetőket, amennyiben lehetséges, engedélyezzék az otthoni munkavégzést a dolgozóiknak.

A budapesti cégek egyharmada home office-ba vonult - a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara múlt héten rögtönzött felmérése szerint, sőt, a nagyvállalatoknál ez az arány a 80 százalékot is eléri. Ez azt jelenti, hogy csak a fővárosban több tízezer ember van most otthon a nap 24 órájában, elősegítve ezzel, hogy ne terjedjen olyan sebesen a vírus, mint például Olaszországban.

Az otthoni munkavégzésnek azonban ára van, hiszen a legtöbben azok közül, akik tényleg csak alkalmakként dolgoznak otthonról, nem vásároltak be olyan extra, gerinctámaszos irodai székekből, mint amilyenekkel az iroda kényezteti őket - és ezek hiányát már sokan érzik is.

Rengetegen panaszkodnak a hát és gericfájdalmakra, már csak azért is, mert a napi gyaloglás, jövés-menés, esetleg a sport is kimarad most az életükből.

Ez így nem lesz jó

Aki abban a szerencsés helyzetben van, hogy munkáját otthon is folytathatja, az biztosan rájött pár nap után, hogy a háta ugyanúgy "beszakad", mint az irodában, ha nem figyel oda a gerinchigiéniára. Ezzel kapcsolatban kértük ki Almásy Csilla gerincterapeuta gyógytornász, a Gerinckoncepció vezetőjének véleményét, aki most - személyes tornák és kezelések hiányában - maga is sokat ül a számítógép előtt.

"Az egyik legfontosabb az otthoni irodázás közben is az, hogy a statikus testhelyzeteket szakítsuk meg gyakran, mozduljunk meg, váltsunk testhelyzetet, álljunk fel vagy nyújtózzunk egyet. Ezt talán otthon még könnyebb megoldani, hiszen nem feszes kosztümben, elegáns öltönyben ülünk a géphez, hanem valami kényelmes otthoni ruhában. Ráadásul a kollégák sem néznek furcsán, ha az asztalra téve a kezünket hátratoljuk magunkat és nyújtózunk egyet, mint a macskák szunyókálás után. A szöveteink legnagyobb ellensége ugyanis a mozdulatlanság. Ekkor összetapadnak, kiszáradnak és elkezdik akadályozni a helyes mozgásokat, ami pedig hosszútávon fájdalom és betegség forrása lehet, akár a gerincünk esetében is.

A másik dolog, amire felhívnám a figyelmet, ami szintén fontos a gerincünknek, az a testhelyzet, amiben dolgozunk. Éppen az előbb említett otthoni kényelem miatt előfordulhat, hogy mindenféle furcsa pózt veszünk fel (lábak magunk alatt, kanapén lecsúszva hason a laptop stb.). Ezek nem feltétlenül gerincbarát helyzetek. Sem a deréknak, sem a nyaknak nem tesz jót, ha a természetes ívétől eltérő helyzetben tartjuk sokáig. Igyekezzünk otthon is asztalnál dolgozni, kényelmes széken és helyes, a gerinc természetes vonalát megőrző pozícióban ülni. Vagy akár állva, ha megtehetjük. Még jobb, ha váltogatjuk a testhelyzeteket, a korábbi javaslatok miatt."

 

Címlapkép: Getty Images

Mi az a koronavírus?

A 2019-nCoV (SARS-CoV-2) névre keresztelt vírus a koronavírusok közé tartozik. Ma "mindössze" 7 olyan koronavírusról tudunk, ami az embereknél is képes betegséget okozni - súlyosságukat tekintve nagyon változatos problémákkal: az egyszerű náthától a súlyos légúti problémákig. Aki nem tudná, ugyanez a vírustörzs (koronavírus) felelős a néhány éve feltűnt SARS-ért és MERS-ért. A vírus okozta megbetegedés hivatalos neve COVID-19.

Hogyan terjed a koronavírus?

A COVID-19 főként cseppfertőzéssel terjed, de a kutatók által az sem zárható ki, hogy a fertőzött széklettel való érintkezés során is megfertőződhetünk.

Kik kaphatják el a koronavírust?

Ahogy más, a légutakat érintő vírusfertőzést, úgy a koronavírust is gyakorlatilag bárki elkaphatja. Viszont erre is fogékonyabbak lehetnek a krónikus betegségekben szenvedők, a legyengült immunrendszerűek, a kisgyerekek és az idősebbek. A betegség lefolyása náluk súlyosabb tünetekkel járhat, és a szövődmények is gyakoribbak.

A koronavírus tünetei

A koronvírus lappangási ideje a jelenlegi tudásunk alapján 2-14 nap. A tünetek súlyossága egyénenként nagyon eltérő lehet, vannak, akik kb. teljesen tünetmentesek, míg mások csak enyhe tüneteket tapasztalnak. Ez is hozzájárul a COVID-19 gyors terjedéséhez. A koronavírus a légutakat támadja meg. A fertőzés tünetei kezdetben hasonlítanak az influenza vagy egyéb légúti fertőzés tüneteihez:

  • száraz köhögés
  • láz
  • gyengeség, fáradékonyság
  • légzési nehézségek
  • légszomj
  • hasmenés
  • torokfájás (ritkábban)
  • orrfolyás (ritkábban)

A COVID-19 okozta fertőzés az esetek nagyjából kb. 80 százalékában enyhe vagy közepesen súlyos tünetekkel jár együtt, míg a jelenelgi statisztikák szerint az érintettek negyedénél volt súlyos a betegség. Az elsődleges, influenzaszerű tünetek után a betegség továbbterjedhet a tüdőre, súlyos légzési nehézségeket okozva. A koronavírus szövődménye tüdőgyulladás, akut légzőszervi distressz szindróma (ARDS), szeptikus sokk, veseelégtelenség, végső esetben pedig halál is lehet. A kórházi kezelésre szorulók többsége a fertőzés előtt egészséges volt. A halálos áldozatok azonban azok közül kerültek ki, akik a fokozott rizikójú csoportokba tartoztak, például krónikus betegségeik, szívproblémáik, cukorbetegségük volt vagy idősebbek voltak.

Minden a koronavírusról a Pénzcentrum tematikus mellékletében - KATT!

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

04.02-04.07
Országos

Interspar

04.02-04.11
Budapest

Spar

04.02-04.11
Országos

Tesco

04.02-04.06
Budapest

Auchan

04.02-04.08
Országos

Praktiker

04.02-04.12
Országos

Aldi

04.01-04.08
Országos

Auchan

Húsvét
03.12-04.11
Országos

  Ajánlatunk