2021. február 27. szombat Ákos, Bátor

Reagált Lázár János hadüzenetére a Coop: létkérdés a piaci viszonyok rendezése


Lázár János kormánybiztos december 3-án jelentette be, hogy a kormány jövőbeli tervei között szerepel a külföldi kiskereskedelmi láncok kiszorítása az országból, amelyhez nyíltan protekcionista politikát fognak folytatni. Az érintett kereskedelmi láncok még nem nyilatkoztak, viszont a hazai cégek üdvözölték a bejelentést. Bár csökkenhet az importtal szembeni kiszolgáltatottság, rés támadhat az alapkiszolgálásban.

A magyar cégek egy emberként üdvözölték Lázár János nyílt hadüzenetét a külföldi kiskerek ellen, amelyre az Országos Kereskedelmi Szövetség -melynek kötelékébe tartozik többek között, de nem kizárólag az ALDI, Lidl, Spar, vagy a Tesco, vagyis az érintett külföldi láncok egy része - szűkszavúan reagált. A Magyar Szakszervezeti Szövetség viszont aggodalmát fejezte ki a bejelentéssel kapcsolatban. Most a hazai érdekeltségű boltok is megszólaltak.

"Láttunk már arra példát, hogy a távozó külföldi láncok üzleteit magyar vállalatok vették át: többtucatnyi élelmiszerbolt került így nemzeti kézbe 2012-ben, amikor a francia Delhaize-csoport kivonulásával a Match és a Profi áruházakat a magyar tulajdonú CBA és a Coop vette át. Vannak tapasztalataink, és külföldön is több EU-konform modell létezik a tulajdonviszonyok harmonizálására" - mondta el Zs. Szőke Zoltán a Coop Szövetség elnöke a Magyar Nemzetnek.

Neubauer Katalin a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetségének főtitkára szintén arról számolt be, hogy a hazai üzletláncok üdvözlik a bejelentést és álláspontjuk szerint valóban létkérdés az élelmiszeripar megerősítése mellett a piaci viszonyok rendezése is.

Címlapkép: Getty Images

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

02.25-03.03
Országos

Spar

02.25-03.03
Országos

Aldi

02.25-03.03
Országos

Lidl

02.25-03.03
Országos

Interspar

02.24-03.31
Országos


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked