17 °C Budapest

Óriási változás jön a pénzátutalásnál: ez minden magyar számlatulajdonost érint

MTI
2020. február 11. 08:28

Forradalmi változást hoz az azonnali fizetés márciusi elindulása Patai Mihály, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke szerint, ami az ország versenyképességének is további lökést ad majd.

Patai Mihály az MTI-nek adott interjúban kiemelte: forradalmi változást hoz az új rendszer a magyar pénzforgalomban, ami az ügyfeleknek minőségi ugrást jelent a pénzügyekben. Hozzátette: a rendszer folyamatosan üzemel majd, tehát az év minden napján, a nap minden percében, pár másodpercen belül jóváírják a belföldi átutalást a kedvezményezett számláján. Az összeghatár 10 millió forint lesz, amely a mostani lakossági átutalások 99 százalékát lefedi.

A rendszert már tavaly ősz óta aktívan tesztelik és gyakorlatilag minden szereplő teljesítette a rendszer bevezetésének technikai feltételeit, valamint a GIRO központi rendszere is teljesen készen áll az elindítására - mondta. Az ügyfelek számára másik fontos fejlemény a másodlagos azonosítók bevezetése lesz, amely lehet e-mail cím vagy mobiltelefonszám, így már nem szükséges megjegyezniük egy hosszú bankszámlaszámot - tette hozzá a jegybank alelnöke.

A fejlesztés eredményeként hosszabb távon megnő az elektronikus fizetések aránya a teljes fizetéseken belül, ami a magyar lakosság esetén jelenleg 16-17 százalék körüli. Ennek következtében a készpénzforgalom jelentősen csökkenhet.

Patai Mihály elmondta, hogy a rendszerrel felgyorsul a pénz forgási sebessége, ami a magyar gazdaságnak további lökést ad, nagyobb teljesítményt és ezáltal versenyképesebb gazdaságot tesz lehetővé. Ez a tervezett növekedési pályán fogja tartani a gazdaságot - mutatott rá.

Az MNB hosszú távú célja, hogy új digitális fejlesztések valósuljanak meg a pénzügyi rendszerben. Az azonnali fizetési rendszer alapinfrastruktúra lesz Magyarországon, modernizációt hoz és további szolgáltatások épülnek majd rá, mint például a mobilfizetés - jelezte. A rendszer lehetőséget ad a bankoknak arra is, hogy csökkentsék az átutalások költségeit, ezzel is hatékonyabbá válhatnak a pénzügyi szolgáltatásaik, így aktívan tudnak reagálni a fintech-kihívásra.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Elmondta: a világban nagyjából két tucat országban alkalmaznak azonnali átutalást, Magyarország azonban úttörő, hiszen minden piaci szereplőnek kötelező az alkalmazása. A tapasztalatok szerint a legtöbb országban, ahol bevezették, az elektronikus fizetéseken belül rövid idő alatt 25-30 százalékot ért el az azonnali fizetések aránya, és jelentősen csökkent a készpénzhasználat.

Az MNB célkitűzése, hogy 2030-ig az összes lakossági fizetés fele elektronikusan bonyolódjon le. Patai Mihály jelezte, hogy a tranzakciós költségek csökkentése terén a magyar bankrendszernek van még tennivalója. A magyar bankok pénzforgalmi költségei európai összehasonlításban drágának számítanak, különösen az átlagjövedelmekhez képest - hívta fel a figyelmet az MNB alelnöke.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem