13 °C Budapest

Kifakadt a lottómilliárdos: ez a legrosszabb dolog, ami valaha történt velem

2018. augusztus 18. 13:01

1 milliárd 250 millió forint keresi gazdáját ma este az Ötöslottón, a sorsolást ezúttal is élőben közvetítjük a Pénzcentrumon. Bizonyára sokan eljátszanak a gondolattal, mihez kezdenének ennyi pénzzel. Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a lottónyertesek élete csodás, nincs többé semmi gondjuk, nincs több stressz, végre anyagi jólétben élhetnek és ezzel a problémák nagy része meg is van oldva. De valóban így van ez?

Milliók izgulnak ma Magyarországon, hiszen az Ötöslottó 33. játékhetében 1 milliárd 250 millió forint keresi gazdáját. Ha te is lottózol, fogadjunk, hogy már a szelvény megvásárlásakor elgondolkodtál azon, hogy mit vennél a nyereményből, hova utaznál, hogy mondanál fel a munkahelyeden, milyen mesés jövő vár rád, persze csak ha elviszed a főnyereményt. Ha ez így van, akkor sajnos van egy nagyon rossz hírünk:

aki az anyagiakkal kapcsolatban a szerencsében bízik, az bizony jó eséllyel pénzügyileg sérülékeny

- mondta el korábban a Pénzcentrumnak Németh Erzsébet egyetemi tanár, a Budapesti Metropolitan Egyetem professzora, akinek az egyik kutatási területe a pénzügyi kultúra. Az említett sérülékenységre pedig számos nemzetközi és hazai példát is találni.

Inkább a halált választotta

Sokan azt gondolják, csak pénz kell ahhoz, hogy boldogok legyen. Akkor kerül minden a helyére az életükben, akkor dőlhetnek hátra, ha megvan a nagy ház, az új autó, a drága holmik. De sok lottónyertes példája mutatja, nem feltétlenül csak erre van szükség a jólétünkhöz. Jó példa erre annak a walesi nőnek a története, aki vonat elé vetette magát néhány évvel ezelőtt.

Az emberek azt gondolják, folyamatosan boldognak kéne lennem, mivel megnyertem a lottót. De pénzen nem vehetsz egészséget és boldogságot

- mondta a súlyos depresszióval küzdő nő, mielőtt öngyilkos lett.

Andraschek László és Varga Zsolt kálváriája

Andraschek László hajléktalanból lett lottómilliomos, 630 milliót nyert néhány éve. A pénzből nyitottak egy cukrászdát, vettek családi házat, balatoni nyaralót, viszont ma már nyoma sincs a fényűzésnek. A cukrászda becsődölt, a nyaralót eladták.

Annak ellenére is megtalálnak bennünket a kéregetők, hogy elterjedt rólunk: elszegényedtünk. Ha tehetném, visszaforgatnám az idő kerekét, mindent másképp csinálnék. Még a saját rokonaimnak sem árulnám el, hogy nyertünk

- mondta idén februárban a Lokálnak Andraschek Lászlóné Anikó. A férje a nyeremény után alkoholproblémákkal küzdött, Anikónak pánikbetegsége és pajzsmirigygondjai is vannak. Most van egy kis kertes házuk, ahol állatokat gondoznak, művelik a kertet.

Hasonló kálváriát élt át Varga Zsolt is, aki tavaly nyert 47 millió forintot a Skandináv lottón. Előtte közmunkásként és raktárosként dolgozott, de a hirtelen jött pénz felforgatta az életét. Vett egy házat, felújította, viszont a pénz a feleségét is a kettőjük kapcsolatát is megváltoztatta. A nő két kézzel szórta a pénzt, és el is hagyta a férjét. Jött a válás, a procedúra is sok pénzt emésztett fel.

A házon, amit vettem, a mai napig pereskedünk, oda beköltözni nem tudok. Mivel azonban pénzem sincs, így az albérletemből is el kellett jönnöm. A gyerekeket elvette a gyámügy, most nevelőszülőknél vannak. A barátok is elkoptak, persze a pénzemmel együtt

- nyilatkozta Zsolt még májusban a Sonline.hu-nak.

Négy év alatt égette el a giganyereményt

Andrew Jackson Whittaker Jr. vagyonát rablók és kaszinó-perek vitték el. Az építési vállalkozótól először 545 ezer dollárt loptak el tolvajok, ezt a pénzt amúgy az autójában rejtegette, majd egy évvel később szintén így veszített el 200 ezer dollárt. Később a Caesar’s Atlantic City perelte be, mert 1,5 millió dolláros csekkeket váltott be. Négy év alatt eltűnt a teljes vagyona.

Magának akarta, nem jött össze

Denise Rossi 1,3 millió dollárt nyert a kaliforniai lottón, ezt a hírt viszont megtartotta magának, és bejelentette a férjének, hogy el akar válni. A válóper során sem említette a hatalmas nyereményt, majd két évvel később, amikor véletlenül kiderült az igazság, az elhagyott férj beperelte a nőt, amiért eltitkolta a nyereményt. A bíró úgy határozott, hogy minden centet a férfi kapjon. Ha az asszony tisztességesen járt volna el, az óriási nyeremény felét megtarthatta volna, így viszont végül egy centet sem tarthatott meg.

Álom maradt a gazdagság

A 33 éves brit Martyn Tott és a 24 éves felesége 5 millió dolláros lottónyereményről csúszott le azért, mert elveszítették a lottószelvényt. Az Egyesült Királyság nemzeti lottóját "futtató" Camelot Group 7 hetes vizsgálata során kiderült, hogy valóban igaz az állításuk, hogy nyertek, csak elvesztették a jegyet. A slusszpoén viszont az, hogy 30 nap áll rendelkezésre, hogy jelentkezzenek a nyereményért, a vizsgálat viszont 7 hetet vett igénybe, így a lottótársaságnak nem kellett kifizetnie a nyereményt.

Válás lett a vége

Lara és Roger Griffiths 2005-ben nyert 2,76 millió dollárt az amerikai lottón. A nyereményből vettek egy egymillió dolláros házat és egy Porschét, utazgattak: jártak Dubajban, Monacóban és Mallorcán is. Csakhogy 2010-ben leégett a házuk, nem sokkal később pedig a férfi elhajtott a kocsival, miután a nő meggyanúsította, hogy viszonya van valakivel. Végül 14 évnyi házasság után elváltak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem tudott nemet mondani

Billy Bob Harrell Jr. imái is meghallgatásra találtak, amikor 1997-ben megnyerte a 31 millió dolláros Texas-i jackpotot. Először nagyon jó élete volt, felmondott a munkahelyén, Hawaiira utazott, farmot nyitott, házakat és autókat vásárolt. Emellett pedig 480 pulykát adományozott a szegényeknek. Az egyetlen probléma az volt, hogy nem tudott nemet mondani, amikor az emberek segítséget kértek tőle. Később elvált, és öngyilkosságot is megkísérelt.

a lottónyeremény a legrosszabb dolog, ami valaha történt velem.

- mondta röviddel halála előtt egy pénzügyi tanácsadónak.

Újra dolgozik, busszal jár

Sharon Tirabassi 2004-ben nyerte meg a kanadai lottó 10 millió (kanadai) dolláros főnyereményét. A gyermekeit egyedül nevelő, segélyen élő nő vett egy nagy házat, luxuskocsikat, designer ruhákat vásárolt magának, menő partikat adott, exotikus utakra fizetett be, e mellett segítette anyagilag a barátait és családját is. Alig tíz év alatt elverte minden pénzét: dolgozik, munkahelyére busszal jár és nincs saját lakása, bérli az ingatlant, amiben él. A gyerekei jövőjére viszont gondolt: félretett valamennyi pénzt számukra, amihez 26 éves korukban férhetnek hozzá.

Lakókocsi parkban él

Evelyn Adams 1985-ben és 1986-ban is megnyerte a főnyereményt az amerikai lottón, összesen 5,4 millió dollárt hozott neki a dupla szerencse. A nyereményből a családtagoknak és a barátainak is adott, a maradékot pedig eljátszotta. Állítólag Atlantic City kaszinóiban verte el a pénzt. Hogy most mi van vele, nem tudni. A 2000-es évek elején egy lakókocsi parkban élt.

Állandó buli, nők, drog, alkohol

Gerald Muswagon 1998-ban nyert tízmillió dollárt a lottón Kanadában. Szórta a pénzt rendesen: vett magának és a barátainak is néhány jó kocsit, vett egy házat, ami igazi partifészek lett: állandó buli, nők, drog, alkohol. Sajtóbeszámolók szerint volt olyan, hogy egy este nyolc, nagyképernyős tévét vásárolt a haverjainak. Befektetett egy fakitermeléssel foglalkozó cégbe, de az üzlet nem ment jól. Hamarosan egy barátja farmján találta magát, kemény fizikai munkát végzett. Végül 2005-ben a szülei garázsában felkötötte magát.

Megpróbált lelépni a közös nyereménnyel

Ahogy sokan mások, Americo Lopez is azonnal felmondott a munkahelyén, miután tudomást szerzett a nyereményről. Csakhogy ő nem hozta nyilvánosságra, mekkora szerencséje volt. Egy sürgős lábműtétre hivatkozva lépett ki a munkahelyéről. A kollégáit sem értesítette a nyereményről, holott együtt játszották meg a számokat és közösen fizették a lottót. Miután világossá vált számukra, hogy Lopes nem a lábműtét, hanem az eltitkolt nyeremény miatt vált köddé, beperelték a férfit. A bíróság végül úgy ítélkezett, hogy Lopesnek ki kell fizetni a kollégáknak járó részt a 17 millió 434 ezer dolláros, adózott nyereményösszegből.

Pszichológusok, szociológusok, boldogságkutatók

A fenti történetek ismeretében nem nagy meglepetés, hogy pszichológusok, szociológusok, boldogságkutatók és pénzügyi szakemberek egyaránt régóta tanulmányozzák, milyen hatással lehet valakire a váratlan gazdagság. Az interneten számos esetleírást találhatunk, ezek általában pontosan arra világítanak rá, hogy hiába a vagyon, végeredményben egyáltalán nem hoz boldogságot. A szakemberek többsége azon a véleményen van, hogy

a hirtelen jött gazdagság nemhogy nem teszi boldoggá azt, akinek az ölébe hullik, hanem éppen hogy tönkreteszi az életét.

Magyarországon a külföldi példákkal ellentétben legtöbb esetben nem lát napvilágot, ki viszi haza a lottóötöst. Az pedig, hogy valaki bujkálni kényszerül, csak nehezebben feldolgozhatóvá teszi ezt a lelkileg is megterhelő helyzetet. Az amerikai felmérések pedig azt mutatják, hogy a lottónyertesek többségénél alig telt el egy év, és az érintettek már semmivel sem érezték magukat boldogabbnak és szerencsésebbnek, mint a nyeremény előtt.

Hogyan fektessem be?

A kutatók azt is rendre megállapítják, hogy a hirtelen jött pénzt eleve nehéz jól felhasználni, hisz jobban megbecsüljük azt, amiért megdolgozunk. Pénzügyi személyiségteszteken például gyakori az az eredmény, hogy azoknak van nyomasztóan nagy adóssága, akik szeretik kockáztatni a szerencséjüket. Felmerül tehát a kérdés, hogy mit tegyen az, aki mégis jól szeretné felhasználni a nyereményét. Németh Erzsébet, a Budapesti Metropolitan Egyetem professzora szerint

  • használja a józan eszét,
  • szerezze meg a pénzügyi döntésekhez szükséges információkat és
  • beszélje meg a döntéseit a családjával és szakemberekkel, ugyanis a fiatalokra és a pénzügyileg sérülékeny emberekre igaz leginkább, hogy egyedül vagy a televízióban látottak alapján döntenek pénzügyi kérdésekben.

"Aki olyanba fektet, ami nem hozza a pénzt, hanem viszi, mondjuk vesz egy jachtot, akkor az a pénz garantáltan el fog fogyni, a nyeremény gyakorlatilag felemészti önmagát" - mondta el korábban a Pénzcentrumnak az egyetemi tanár.

KATTINTS! Friss hírek, nyerőszám kereső ÖTÖSLOTTÓ aloldalunkon

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm