16 °C Budapest

Kiderült a C-vitamin titok: ezt jobb, ha tudod a filléres, bolti tablettákról

2020. október 31. 07:01

Minden ősszel fontos, hogy még azelőtt feltöltsük szervezetünk vitamin raktárait, mielőtt az influenza és a nátha terjedni kezdene, idén pedig a pandémia második hullámában, amely szakértők szerint az elsőnél súlyosabb lefolyású lesz - különösen figyelni kell az immunrendszer erősítésre. A Nemzeti Népegészségügyi Központ is kiemelten ajánlja a C-vitamin bevitelt a járványra való tekintettel. Azonban nem mindegy, hogy a párszáz forintos tablettát vesszük meg a kisbolt kasszájában, vagy a gyógyszertári ellenőrzött készítményeket. A Pénzcentrum most utána járt a titoknak: milyen C-vitamint érdemes szedni? Érdemes méregdrága pirulákra kiszórni a pénzt?

A Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője emlékeztetett, az őszi, téli és tavaszi időszak nagyon kedvező a légúti fertőzéseknek, ezért fontos a friss zöldségek, gyümölcsök, valamint a D és C-vitaminok fogyasztása. Erre természetesen minden évszakban, amikor támadnak a szezonális kórokozók, fel szokták hívni a lakosság figyelmét, azonban a koronavírus világjárvány idején még a csapból is ez folyik. Arról azonban kevesebb szó esik, milyen formában vigyük be a hasznos vitamint.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) adatbázisában 128 darab aszkorbin sav, vagyis C-vitamin tartalmú gyógyszernek minősülő tétel található. Ez azonban csak látszólag sok: valójában ebből rengeteg nem külön termék, csak mondjuk ugyanaz a 200 mg-os C-vitamin tabletta, 10-es, 20-as, 50-es, 100-as, stb. kiszerelésekben. Van köztük árukapcsolás: tabletta és immunerősítőcsepp. Azokat a készítményeket - ezek nagy számban italporok - melyek tartalmaznak más főhatóanyagot, mint pl. a paracetamol, kihagytuk a számításból. A termékhiánnyal érintett tételeket szintén.

Így, amennyiben a más-más kiszereléseket és a különféle kombinációkat nem tekintjük külön termékeknek, akkor máris látható: mindössze 7 féle filmtabletta, 4 féle pezsgőtabletta, 2 féle csepp, 3 féle tabletta, 2 féle (kemény) kapszula, 3 rágótabletta, 1 szopogatótabletta és 1 injekció van forgalomban, amelynek fő hatóanyaga a C-vitamin és gyógyszernek minősül. Ezzekkel a készítményekkel találkozhatunk a patikákban.

Minden más termék ezeken túl nem gyógyszerként, hanem étrend-kiegészítőként van számontartva.

Étrend-kiegészítőt pedig a közértben, benzinkúton, drogériában, stb. ugyanúgy vehetünk, és jellemzően olcsóbban, mint a gyógyszerként nyilvántartott termékeket. Az OGYÉI bejelentett étrend-kiegészítők listájából 2265 termék esetén említenek C-vitamintartalmat - ez az összes nyilvántartott termék 11,4 százaléka - azonban ezek között bőven akad kombinált vitaminkészítmény.

A listában többek között 91 filmtabletta, 675 tabletta/pirula, 609 kapszula, 7 tabletta és kapszula, 14 pasztilla, 145 gumi- vagy rágótabletta, 16 szopogató tabletta, 185 pezsgőtabletta, 4 gumivitamin, 20 gumicukor/cukorka/drazsé, 198 (ital)por vagy granulátum, 289 folyadék, szirup, gép vagy zselé állagú készítmény található. (De van például C-vitaminos szívószál is.)

Tehát ha a különféle tabletták, kapszula, pirula kiszereléseket nézzük, akkor azt látjuk, hogy a bejelentett készítményeknek mindössze 1 százalékát tennék ki a gyógyszernek minősülő C-vitamin tabletták, kapszulák. A forgalombahozataltól eltiltott készítmények listájában minössze 20 olyan terméket találhatunk, amely tartalmaz C-vitamint, ez az arányon nem változtat, viszont arról nincs tudomásunk, a gyártói részről mely termékek forgalmazását hagyták abba a bejelntés óta. Mindenesetre feltételezhető, hogy 1 százaléknál ez az arány valamivel több a gyakorlatban.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Étrend-kiegészítőt, vagy gyógyszert érdemes szedni?

Lapunk a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége szakmai igazgatójának, dr. Marjai Tamásnak a véleményét kérte korábban arról, hogy mindenképp érdemes-e a gyógyszernek minősülő, tehát ellenőrzött készítményeket választani, vagy egy - jellemzően olcsóbb és több helyen beszerezhető - étrend-kiegészítő is megteszi-e, ha immunerősítésről van szó.

Általánosságban elmondható, hogy a gyógyszerek minőségét a hatóságok sokkal szigorúbban ellenőrzik, mint az étrend-kiegészítőkét. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lennének jó minőségű C-vitamin étrend-kiegészítő készítmények a piacon. A gyógyszerkészítményeket mindenképpen tudjuk ajánlani, az étrend-kiegészítők közül pedig érdemes a jól ismert és megbízható gyártókat keresni

- tájékoztatta lapunkat a szakember, és hozzátette: lehetőleg kerüljük az ismeretlen forrásból származó, gyanúsan olcsó készítményeket. Tehát nem feltétlenül az számít, hogy gyógyszernek vagy étrend-kiegészítőnek minősül-e egy-egy készítmény, hanem hogy minőségi termék legyen és megbízható gyártótól származzon.

Azon túlmenően, hogy a szakember szerint leginkább az egyéni igényeknek megfelelően érdemes kiválasztani, hogy milyen formában visszük be a C-vitamint - valamely esetben a csak C-vitamint tartalmazó gyógyszerkészítmény, más esetben egy étrend-kiegészítőnek minősülő kombinált multivitamin, vagy pezsgőtabletta lehet a jó megoldás - fontos a hatóanyagtartalom.

A C-vitamin fokozottabb bevitele bizonyítottan segíthet csökkenteni az enyhe légúti megbetegedések tüneteit. A szakirodalomi ajánlások alapján betegség esetén napi 500-1000 mg-ra emelhetjük az aszkorbinsav adagját. Retard készítményekkel ezt napi egyetlen kapszulával vagy tablettával megoldhatjuk, nem retard készítményeknél vegyünk be reggel és este 250-500 mg-os adagokat

- mondta el lapunknak korábban Marjai Tamás, és kiemelte: a betegség ideje alatt sem tanácsos a napi C-vitamin kiegészítés szintjét 2000 mg fölé emelni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem