17 °C Budapest

Fontos változás élesedhet a bankkártyáknál: a magyarok kétharmada ennek nem fog örülni

2021. március 12. 11:05

A Pénzcentrum olvasóinak kétharmada nem szeretné, hogy visszatérjen az 5000 forintos érintési limit, ha a boltban bankkártyájával fizet. A 15000 forintos megemelt limitet még 2020 márciusában, járványvédelmi okokból vezették be a szolgáltatók, azóta csak az efeletti összegek esetén kér PIN-kódot a terminál. Az intézkedésnek nem veszítette hatályát azóta sem, pedig az ügyfelek egy része szerint ez időszerű lenne. Lapunk annak is utána járt, okoznak-e jelentősebb problémákat fizetéskor az elfelejtett PIN-kódok.

A járvány rákényszerítette a magyarokat, hogy a készpénz helyett a bankkártyát használják gyakrabban, ezt a szokást viszont sokan azután is megtartanák, hogy megszabadulunk a koronavírustól - derült ki egy kártyahasználati szokásokat feltáró kutatásból. A válaszadók 82 százaléka nyilatkozott úgy, hogy havonta legalább egyszer kártyával fizet, de 56 százalékuk ennél is gyakrabban, hetente többször vásárol plasztikkal.

A kártyahasználók többsége (53%) ahol csak tud, érintésmentesen fizet, 36 százalékuk a pandémia kitörése óta gyakrabban tesz így. Kiderült az is, hogy 90 százalék tud a megemelt érintésmentes fizetési limitről (15000 forint), a többség (53%) pedig meg is tartaná ezt és nem ért egyet azzal, hogy a korábbi, 5 000 forintos limit térjen vissza.

Nem szeretik a vásárlók az alacsony limitet

A pandémia előtt az érintési limit 5000 forint volt, ha afelett volt a fizetendő összeg, akkor a terminál PIN-kódot kért. Ennek célja elsősorban, hogy ha a kártyát ellopják, akkor ne lehessen vele nagyobb összegeket kifizetni a boltokban. Másrészt volt egy másik hatása is ezen túl: a saját költésekre nézve is volt egy visszafogó ereje, figyelmeztető hatása.

A járvány megfékezése érdekében hozott egyik legkorábbi intézkedés az volt, hogy ezt a limitet 15 ezer forintra emelték. Egyrészt, hogy ne kelljen olyan sok esetben fizikailag megérinteni a terminált, ezzel is csökkentve a felületeket a vírus átadására, másrészt a fizetési folyamat felgyorsításával ennyivel is kevesebb időt kellett a boltban eltölteni.

A felmérést kitöltői közül a többség (47,7%) megtartaná az új, 15 ezer forintos limitet, viszont 42,3 százalék szerint vissza kellene térni az 5000 forintos összeghatárhatárhoz. A Pénzcentrum kikérte olvasói véleményét is a kérdésben: szavazásunkból az derült ki, hogy az olvasóink kétharmada szerint akár örökre is maradhatna a 15 ezer forintos limit.

Mindössze 3,3 százalék válaszolta, hogy nem tudott a megemelt limitről, 4,1 százalékot pedig azért nem érint ez a kérdés, mert készpénzzel szokott fizetni. A válaszadók negyede szerint viszont vissza kéne állítani az 5 ezer forintos érintési limitet. 16,9 százalék szerint amint lehet, ezt meg kellene tenni, 8,9 százalék szerint pedig a járvány lecsengése után kellene csökkenteni a limitet 5000-re.

Problémát okozhatnak az elfelejtett PIN-kódok

Lehetséges, hogy a bankkártya használók annyira elszoknak a PIN-kódjuk használatától a megemelt limit miatt, hogy el is felejtik azt használni. Lapunk körbekérdezte a hazai bankokat, tapasztaltak-e a POS-termináloknál növekedés az elutasított tranzakciók számában elrontott PIN-kód miatt. A válaszokból sokkal inkább az derült ki, hogy ezeknek az eseteknek a száma inkább csökkent, mint nőtt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az OTP Bank által üzemeltetett POS-terminálkon kezdeményezett fizetéseknél a hibásan megadott PIN-kód miatti elutasítások aránya az összes tranzakcióhoz képest az elmúlt évben nem emelkedett, sőt kis mértékben csökkent - tájékoztatták lapunkat. A Raiffeisentől is azt a visszajelzést kaptuk: nincs számottevő változás POS-terminálos fizetések esetén az elutasítások számában. A K&H bank is azt jelezte vissza számunkra: a magasabb limit javulást hozott, ennek köszönhetően nem érzékelték az elutasítási arány növekedését.

Arról nincs információnk, hogy tervben lenne a limit visszaállítása 5000 forintra, viszont azt tudjuk, hogy a Bankszövetség a visszaélésektől való félelem miatt gondolkodott abban, hogy tízezer forint legyen a határ. Tavaly júniusban azonban a jegybank ügyvezető igazgató, Bartha Lajos azt mondta: Magyarország európai összehasonlításban is a sor végén áll a bankkártyás visszaéléseket tekintve, nagyon alacsony azok száma a forgalomhoz képest. Így tehát ez nem indokolja, hogy visszaálljon a limit - és eddig nem is nagyon pedzegették, hogy más okból meglépnék ezt.

Egyre több a bankkártya, kevesebb a hitelkártya

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint egyre több a hazai kibocsátású betéti kártyák és egyre kevesebb a hitelkártyák száma. 2010 első félévében még 7 millió 455 ezer betéti és 1 millió 434 ezer hitelkártya volt forgalomban, 2020. első félévére már 8 millió 323 ezer betéti kártya volt a magyar lakossági és üzleti ügyfeleknél - míg a hitelkártyák száma 1 millió 238 ezerre csökkent. Az elmúlt 5 évben is azt lehetett látni, hogy összességében nőtt a hazai kibocsátású fizetési kártyák száma, ezzel egyidejűleg a hitelkártyák száma fokozatosan csökkent.

Általában a hitelkártyák, vásárlási kártyák nagy előnyének azt szokták tekinteni - ezzel is reklámozzák - hogy bizonyos vásárlások után nagy kedvezményeket, visszatérítést, jóváírást kaphat az ügyfél. A hátránya persze, ha valaki nem tölti vissza a hitelkeretből elköltött forintokat időben, azok után kemény kamatokat kell fizetni.

Azt viszont kevesen tudják, hogy a bankok betéti kártyákhoz is kínálnak hasonló kedvezményeket - emiatt kevés ügyfél él a lehetőséggel. Miközben egy év alatt több tízezer forint is megspórolható a 2-20%-os kedvezményekkel, és különféle kártyás akciókkal. Az egyes bankoknál igénybe vehető kedvezményekről korábbi cikkünkben olvashatsz:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm