2020. augusztus 13. csütörtök Ipoly

Érik az országos tortabotrány: méregdrága, de vállalhatatlan?


Akár 900 forintba is kerülhet az idei ország tortája, ugyanakokr nem biztos, hogy sikerül hozni neki az előző évek alapján elvárt minőséget. Már most vannak körülötte viták: megosztja a cukrász szakmát.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete tizenkettedik alkalommal hirdette meg a pályázatot, melyben az államalapításhoz kapcsolódva az ország legfinomabb tortáját keresik, egyfajta születésnapi ajándékként. Annak idején Zila László a Madártej tortája érdemelte ki az első elismerést, de azóta kóstolhattunk már Pándi meggyest, szilvásgombócost, sárgabarackpálinkás-karamellást és habos mogyorós süteményeket is. Idén 29 induló közül került ki a nyertes a szakmai zsűri három körös döntése alapján a

Komáromi Kisleány, Sztaracsek Ádám, a komáromi Jánoska Cukrászda cukrászának alkotása lett a nyertes.

A mézes-diós alapon citromos és gyömbéres körtekompót pihen vilmoskörte likőrös és fahéjas-diós rétegek között, vaníliás-fehércsokoládés mascarpone krém alatt. "A dió, a méz, a fahéj és a gyömbér ízei a családi ünnepek asztalának édességeit idézik, melyek tökéletesen harmonizálnak a körte, a csokoládé és a vaníliás krém üdítő frissességével" - olvasható Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének közleményében. "A Komáromi Kisleánnyal az alkotó szűkebb hazájára, Komárom városára hívja fel a figyelmet, bízva abban, hogy a népdalbéli kislányról elnevezett torta a város egyik büszkeségévé válik, és által viszi a hírét a Dunán."

Kisleány a cukrászdákban

Ugyan majd csak Magyarország születésnapján, az augusztus 20-i hétvégén kóstolhatjuk meg a Komáromi Kisleányt először, de már mindenki nagyon várja. Hogy mennyibe fog kerülni, azt egyelőre nem lehet még tudni, csupán az előző évek alapján következtethetünk: biztos, hogy olcsóbb nem lesz. A tavalyi nyertes, a SUGAR! Design Cukrászda Balatoni habos mogyorósából idén pélául a budapesti Krisztina Cukrászdában 670 forintba kerül egy szelet,

de nem ritka, hogy 900 forintot kérnek érte.

Az ára azért is magasabb, mint egy szelet hagyományos tortáé, mivel a recept, amit a cukrászok megkapnak pontosan meghatározza, milyen alapanyagokat kell felhasználni az édesség elkészítésekor, és ezek gyakran kifejezetten drága, minőségi hozzávalók.

Az új slágertorta ára valószínűleg egy kicsit magasabb lesz, mint tavaly, pár százalékos áremelkedés várható, emellett persze az újdonság varázsa és az emberek kíváncsisága is tornázza felfelé az árát.

A kritikus hang

Ám nem mindenki elégedett. Szücs Árpád, akit a szakma csak "az etalonnak" becéz, és a Four Seasons Hotel éttermének főcukrásza egy augusztus 2-i Facebook bejegyzésben komoly kritikával illette az ország tortáját: szerinte szakmailag vállalhatatlan ez a sütemény. Ugyan még nem kóstolta, de kifogásolta a kinézetét, és azt, hogy nincs szépen kidolgozva, nincs jól megcsinálva: az alapoktól kezdve minden rossz benne.

Ha valakinek megmutatjuk külföldön, hogy nálunk milyen az Ország tortája - nem hiszi el.

"Igen is kritikával illetem azokat, akik azt gondolják, hogy nincs más lehetőség ebben a szakmában 2018-ban csak fosból fost csinálni. Többek között én sem tudok MAGYAR CUKRÁSZKÉNT ezzel azonosulni" - mondja Szücs Árpád.

Nem mindenkinek osztja azonban ezt a véleményt, sikerült beszélnünk egy szintén kiváló, díjnyertes cukrásszal, aki szerint sok igazság van abban, amit Szücs leírt a posztban, de attól függetlenül egy finom, harmonikus ízű tortáról van szó.

Szerinte a gond inkább az, hogy néhány cukrász "lebutítja" az eredeti receptet, azaz nem teszik bele a szükséges, adott esetben drágább alapanyagokat, nyilván, hogy olcsóbban kijöjjön és ne kelljen vele annyit vesződni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Így spórolnak a tanévkezdésen 10 ezreket az élelmes szülők: érdemes kivárni?
Soka úgy gondolják, tesicuccot, őszi cipőt venni most felesleges.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.