12 °C Budapest

Érik az országos tortabotrány: méregdrága, de vállalhatatlan?

2018. augusztus 7. 15:30

Akár 900 forintba is kerülhet az idei ország tortája, ugyanakokr nem biztos, hogy sikerül hozni neki az előző évek alapján elvárt minőséget. Már most vannak körülötte viták: megosztja a cukrász szakmát.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete tizenkettedik alkalommal hirdette meg a pályázatot, melyben az államalapításhoz kapcsolódva az ország legfinomabb tortáját keresik, egyfajta születésnapi ajándékként. Annak idején Zila László a Madártej tortája érdemelte ki az első elismerést, de azóta kóstolhattunk már Pándi meggyest, szilvásgombócost, sárgabarackpálinkás-karamellást és habos mogyorós süteményeket is. Idén 29 induló közül került ki a nyertes a szakmai zsűri három körös döntése alapján a

Komáromi Kisleány, Sztaracsek Ádám, a komáromi Jánoska Cukrászda cukrászának alkotása lett a nyertes.

A mézes-diós alapon citromos és gyömbéres körtekompót pihen vilmoskörte likőrös és fahéjas-diós rétegek között, vaníliás-fehércsokoládés mascarpone krém alatt. "A dió, a méz, a fahéj és a gyömbér ízei a családi ünnepek asztalának édességeit idézik, melyek tökéletesen harmonizálnak a körte, a csokoládé és a vaníliás krém üdítő frissességével" - olvasható Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének közleményében. "A Komáromi Kisleánnyal az alkotó szűkebb hazájára, Komárom városára hívja fel a figyelmet, bízva abban, hogy a népdalbéli kislányról elnevezett torta a város egyik büszkeségévé válik, és által viszi a hírét a Dunán."

Kisleány a cukrászdákban

Ugyan majd csak Magyarország születésnapján, az augusztus 20-i hétvégén kóstolhatjuk meg a Komáromi Kisleányt először, de már mindenki nagyon várja. Hogy mennyibe fog kerülni, azt egyelőre nem lehet még tudni, csupán az előző évek alapján következtethetünk: biztos, hogy olcsóbb nem lesz. A tavalyi nyertes, a SUGAR! Design Cukrászda Balatoni habos mogyorósából idén pélául a budapesti Krisztina Cukrászdában 670 forintba kerül egy szelet,

de nem ritka, hogy 900 forintot kérnek érte.

Az ára azért is magasabb, mint egy szelet hagyományos tortáé, mivel a recept, amit a cukrászok megkapnak pontosan meghatározza, milyen alapanyagokat kell felhasználni az édesség elkészítésekor, és ezek gyakran kifejezetten drága, minőségi hozzávalók.

Az új slágertorta ára valószínűleg egy kicsit magasabb lesz, mint tavaly, pár százalékos áremelkedés várható, emellett persze az újdonság varázsa és az emberek kíváncsisága is tornázza felfelé az árát.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kritikus hang

Ám nem mindenki elégedett. Szücs Árpád, akit a szakma csak "az etalonnak" becéz, és a Four Seasons Hotel éttermének főcukrásza egy augusztus 2-i Facebook bejegyzésben komoly kritikával illette az ország tortáját: szerinte szakmailag vállalhatatlan ez a sütemény. Ugyan még nem kóstolta, de kifogásolta a kinézetét, és azt, hogy nincs szépen kidolgozva, nincs jól megcsinálva: az alapoktól kezdve minden rossz benne.

Ha valakinek megmutatjuk külföldön, hogy nálunk milyen az Ország tortája - nem hiszi el.

"Igen is kritikával illetem azokat, akik azt gondolják, hogy nincs más lehetőség ebben a szakmában 2018-ban csak fosból fost csinálni. Többek között én sem tudok MAGYAR CUKRÁSZKÉNT ezzel azonosulni" - mondja Szücs Árpád.

Nem mindenkinek osztja azonban ezt a véleményt, sikerült beszélnünk egy szintén kiváló, díjnyertes cukrásszal, aki szerint sok igazság van abban, amit Szücs leírt a posztban, de attól függetlenül egy finom, harmonikus ízű tortáról van szó.

Szerinte a gond inkább az, hogy néhány cukrász "lebutítja" az eredeti receptet, azaz nem teszik bele a szükséges, adott esetben drágább alapanyagokat, nyilván, hogy olcsóbban kijöjjön és ne kelljen vele annyit vesződni.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem