5 °C Budapest
Delicious chocolate Easter bunny, eggs and sweets on rustic backgroundDelicious chocolate Easter bunny and eggs on rustic background

Jövőre jöhet az édességkatasztrófa: sok magyar nem áll készen arra a drágulásra, ami most jön

2025. december 22. 14:32

Az édességpiacon kettős trend figyelhető meg: a fogyasztók egyszerre keresik a hagyományos ízeket és a különleges, prémium termékeket, miközben az iparág komoly kihívásokkal néz szembe az alapanyagárak és a munkaerőköltségek emelkedése miatt - közölte a Magyar Édességgyártók Szövetsége.

A vásárlói szokások egyre költségtudatosabbak, de a minőségből továbbra sem engednek az édességfogyasztók. Két fő trend rajzolódik ki: egyrészt erős a nosztalgia a klasszikus ízek iránt, amit jól mutat a zselés szaloncukor töretlen népszerűsége, amely a nyolcvanas évek óta vezeti az eladásokat. A szaloncukor kategóriája évente stabilan 3.000-3.500 tonna közötti mennyiséget ér el, míg csokimikulásból évente körülbelül nyolcmillió darab talál gazdára.

Másrészt egyre keresettebbek a különleges, magas hozzáadott értékű termékek: a magas gyümölcstartalmú, alkoholos jellegű, valamint a prémium olajos magvakkal készült édességek. A fiatalabb generációk az újdonságokat és a fenntarthatósági jellemzőket keresik, miközben a kézműves, kis szériában készült termékek iránti érdeklődés is stabil.

Bár 2025-ben a kakaó ára korrigált a korábbi csúcsokhoz képest, még mindig kétszerese a néhány évvel ezelőtti szintnek. A gyártók 6-12 hónapos beszerzési ciklusokkal dolgoznak, így a világpiaci ármérséklődés hatása csak 2026 elején-közepén jelentkezhet a beszállítói árakban, és csak akkor, ha a kakaó ára tartósan alacsony marad. Más alapanyagoknál – cukor, glükózszirup, tejpor, csomagolóanyag – enyhébb volt a nyomás, de az árak továbbra is magasabbak a korábbi évekhez képest.

A munkaerőköltségek emelkedése, a strukturális munkaerőhiány és a kötelező béremelések különösen érzékenyen érintik a munkaintenzív édességgyártást. Az iparág válaszként gyors ütemben fordul az automatizálás felé: sok helyen jelentek meg robotizált csomagoló-, dobozoló- és raklapozó rendszerek.

A következő év sem lesz kihívásoktól mentes. A cégeknek a hatékonyság és a versenyképesség fenntartása érdekében folytatniuk kell az automatizációt, robotizációt, termékfejlesztést, valamint a gyártási, logisztikai és üzleti folyamatok digitalizálását. A magyar édességgyártók számára kulcskérdés lesz a folyamatos alkalmazkodás a változó körülményekhez, miközben a tradicionális fogyasztói igényeket is szem előtt kell tartaniuk.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

2025 legfontosabb eredménye, hogy a vállalatok fenntartották gyártási kapacitásaikat, fejlesztettek és automatizáltak, továbbra is magas minőségű termékekkel szolgálva ki a fogyasztókat.

Jövőre is a legjobb ár-érték arányú termékeket keresik majd a vásárlók, és a szezonális édességek iránti igény erős maradhat, bár az emelkedő árak miatt összességében valószínűleg kevesebb termék kerül majd a kosarakba.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
A kommentkezelési szabályzatot itt találod.
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2025. december 22. hétfő
Zénó
52. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2025. december 22. 19:29