6 °C Budapest
Close-Up Shot of Veggies beautifully arranged on Farmers Market Stalls. Horizontal Composition.

Lakat alatt őrzött titkát fedte fel a Tesco: ezt minden vásárlónak tudnia kell, aki burgonyát vesz

2024. augusztus 1. 17:32

Sokan szembesülnek azzal, hogy hiába próbálnak nagy kiszerelésben, jó előre betárazni burgonyából, az idővel megpuhul, csírázni kezd. A Tesco megmutatta, hogy lehet elkerülni, hogy rengeteg krumpli (és persze pénz) a kukában landoljon.

A háztartások egyik alapvető élelmiszere a burgonya. Ez a gyökérzöldség többféleképpen is elkészíthető, így gyakran kerül az asztalra. Egy zsák burgonya ráadásul hosszú ideig kitart, ami különösen előnyös lehet azok számára, akik szeretnék minimalizálni kiadásaikat.

Azonban sokan szembesülnek azzal a problémával, hogy mielőtt elfogyasztanák az összes burgonyát, azok megpuhulnak vagy csírázni kezdenek. Erre közölt most megoldást a Tesco egy egyszerű és hatékony tipp formájában - írja az Express.

A burgonya ugyan jól eláll egy sötét, hűvös szekrényben. Ha azonban túl sok van belőle, amit még azelőtt fel kellene használni, hogy elkezdene kihajtani, akkor érdemes lefagyasztani.

Íme a lépések:

  1. Hámozás és darabolás: Hámozzuk meg és vágjuk fel a burgonyát.
  2. Blansírozás: Blansírozzuk (forró vízbe mártva rövid ideig főzzük) addig, amíg éppen csak megfő.
  3. Fagyasztás előkészítése: Terítsük szét egy tálcán úgy, hogy a szeletek ne érjenek egymáshoz.
  4. Fagyasztás: Fagyasszuk le addig, amíg meg nem szilárdul.
  5. Tárolás: Borítsuk át egy fagyasztózacskóba - így bármikor készen állnak például pörkölt készítésére.

A banánnal, naranccsal is gond lehet

Korábban már beszámoltunk róla, hogy sokaknál berögzült szokás, hogy nem mossák meg a banánt, narancsot evés előtt, gondolván, úgyis meghámozzák - ennél nagyobbat nem is tévedhetnek! Ezek esetén is fontos, hogy fogyasztás előtt megmossuk őket - hívta fel a figyelmet akkor Tamika Sims, a Nemzetközi Élelmiszer Információs Tanács élelmiszer-technológiai kommunikációs vezető igazgatója.

Ugyanis akadnak olyan szennyeződések, melyek szabad szemmel is jól kiszúrhatóak, de nem ezek jelentik az igazi kockázatot, mivel ezektől általában megszabadítjuk a fogyasztani kívánt ételt. Azonban vannak olyan mikroorganizmusok és szennyeződések, melyek nem láthatóak, de mégis megtalálhatóak a héjon.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Emellett fontos információ, hogy gyakran kezelik kémiai anyagokkal is a gyümölcsöket, hogy segítség az érést, és ezek elfogyasztása sem feltétlenül egészséges. A banánhéj, az avokádóhéj és más, vastag külsővel rendelkező termékek ugyanúgy hajlamosak arra, hogy baktériumok legyenek rajtuk, mint a puhább, finomabb héjú gyümölcsökön és zöldségeken.

Korábban az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal mintát vett egy avokádó külső héjáról, és azon kimutatható volt a listéria és szalmonella baktérium is.

Így amikor felvágunk egy avokádót vagy banánt, a kés a baktériumokat az ehető részre viheti át, ami fertőzést okozhat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2025. december 10. szerda
Judit
50. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?