Forrás: Getty Images

Eldőlt a nagy sörcsata: döntöttek az emberek, hogy a Heinekent, Drehert vagy a Borsodit szeretik jobban

2024. június 23. 15:03

A Pénczenrum legfrisebb szavazásából az derült ki, hogy olvasóink legszívesebben a Heineken söreit fogyasztják, ám ettől nem sokkal maradt le a Dreher kínálata sem. A dobogó harmadik fokára a Borsodi állhatot, igaz ők már komoly lemaradásban vannak, nem is beszélve a Carlsbergről, amelynek kedvelőinél még a sört nem fogyasztók tábora is népesebb.

Mint ahogy arról korábban már beszámoltunk, meglehetősen felemás képet mutat a legnagyobb magyar sörgyártók 2023-as üzleti éve. Míg Magyarországon a Borsodi és a Heineken ”csak„ 6 százalékkal volt képes növelni a nettó árbevételét, addig hazai fronton a Dreher és a Carlsberg ennél jelentősen sikeresebb évet zárt – előbbi 19, utóbbi 16 százalékos emelkedést produkált 2022-höz képest.

Meglepetés, hogy Magyarországon idén először sikerült a Drehernek lenyomnia a Heinekent – igaz, export tekintetében a Heineken még mindig utcahosszal vezet.

Az adózás utáni eredményeket figyelembe véve 2023-ban a Dreher lett a legeredményesebb magyar sörgyár, hiszen majd' 2,7 milliárd forinttal tudta emelni az előző évben termelt adózott bevételét. Bár a Heineken ezen a téren visszaesést mutat 2022-höz képest, 4,5 milliárdos bevételük még így is pozitív mérlegnek számít. A népszerűségi verseny utolsó két helyezettje a hazai piacon való erősödés ellenére sem lehet boldog, hiszen az adózás után összességében mind a Borsodi, mind a Carlsberg veszteséges évet zárt.

Ezek voltak olvasóink kedvenc sörei

Az országos adatokhoz képest szavazásunk eredményei némi meglepetést okoztak, hiszen a Dreher előretörése ellenére olvasóink körében 43,33%-kal még mindig a Heineken a legnépszerűbb gyártó, és ezzel magabiztosan vezet. Őket tisztes távolságból, 32,46%-kal követi a Dreher, illetve a forgalmazó által gyártott egyéb sörök, úgy mint a Pilsner vagy a Kozel.

A harmadik legnépszerűbb gyártó a Borsodi, az ő söreiket olvasóink 17,37%-a kedveli a legjobban.

A Carlsberg-nél pedig, ugyan csak egy kicsivel, de még a sört nem fogyasztók tábora is nagyobb lett, hiszen ezt a márkát az olvasók 3%-a jelölte meg, kedvenceként, ezzel szemben 4%-ra tehető azoknak az aránya, akik bevallásuk szerint egyáltalán nem isznak sört.

Mutatjuk idén milyen áron lehet hozzájutni a legnépszerűbb sörökhöz:

Ahogy egyre jobban megyünk bele a nyárba, úgy a nyaralni vagy kikapcsolódni vágyóknak fontos kérdés lehet például az is, hogy átlagosan milyen áron juthatnak hozzá kedvenc söreikhez. Ezért ebben a cikkben – a legnagyobb üzletláncok árait összehasonlítva – igyekeztünk ennek is utána járni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Heineken fél literes világos sörét 349 forintért vehetjük le az áruházak polcairól, ugyanebből a típusból a gyártó másik népszerű söre, a Soproni 1895 ennél érzékelhetően drágább, 429 forintos áron kapható.

A Dreher esetében nagyobb eltérést mutat a különböző üzletláncok kínálata, hiszen egy Dreherhez már 349 forintért is hozzájuthatunk az Auchanban, a Spar-ban ezzel szemben 400 forintot kell érte fizetni, akárcsak a Kozel-ért, amelynek ára mindenhol ugyanennyi. Egyébként azok, akiknek az ár a legfontosabb szempont, a Kőbányait tudják legolcsóbban megvásárolni, átlagosan 290 forintért. A zsebünkbe leginkább akkor kell nyúlnunk, ha Pilsnert akarunk vásárolni, ugyanis 489 Ft-os árával ez számít a gyártó legnépszerűbb sörei közül a legdrágábbnak is.

A Borsodi akciók nélkül minden nagy üzletben 369 Ft-ért kapható, csakúgy, mint a szintén általuk gyártott, és szintén népszerű Staropramen is, amely 429 Ft-os egységáron a cseh söröknél a középmezőnyben foglal helyet.

A Carlsberg a Heinekenével megegyező, 349 Ft-os áron vehető meg legolcsóbban, mégpedig az Auchan-ban. Igaz, az általuk gyártott egyéb sörök már meglehetősen változatosak árak tekintetében is. A Blanc és Gimbergen Blonde egyaránt a prémium kategóriába tartoznak, amelyeknek az ára a sör fajtájától függően akár 600 Ft-ra is felmehet.

Hogyan kellene korlátozni a mobiltelefon-használatot az iskolában?

Az Országgyűlés nemrégiben egy új jogszabály-módosítást fogadott el, amely lehetővé teszi a diákok iskolai mobiltelefon-használatának korlátozását. A módosított törvény szerint a kormány jogosult lenne meghatározni azokat a tárgyakat, amelyeket tilos az iskolákba és kollégiumokba bevinni, illetve azokat, amelyeket csak igazgatói engedéllyel lehet az órákon használni. Ugyanakkor a kérdés egyelőre igencsak megosztja a szülőket, így most leginkább az ő véleményükre vagyunk kíváncsiak, hogyan is kellene rendezni a gyeremekek iskolai mobiltelefon-használatát. Kérjük, segítsd a munkánkat és töltsd ki az alábbi, anonim kérdőívünket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 23. kedd
Lenke
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 22. 19:14
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem