Unrecognizable man signing new home purchase agreement with wife. Young couple buying first home together. First time owners signing contract. Real estate concept.

Vagyonszerzési illeték 2024: mennyi a vagyonszerzési illeték autó, ingatlan vásárlás esetén?

2024. április 7. 11:05

Életünk meghatározó pillanatai közé tartozik, amikor olyan nagyértékű vagyontárgyat szerzünk, mint a gépjármű vagy az ingatlan – ezek, legyen szó akár vásárlásról, ajándékozásról vagy öröklésről, minden esetben kiemelt értékű vagyontárgyaknak minősülnek, éppen ezért a tulajdonátruházás bizonyos eseteiben illetéket kell fizetnünk a megszerzésükért. Cikkünkben a vagyonszerzési illeték 2024 évi tudnivalóit járjuk körül: tudd meg, mi az a vagyonszerzési illeték és mennyi a vagyonszerzési illeték autó, lakás vásárlása esetén!

A vagyonszerzési illeték 2024 kalkulátor idén is változatlan módon számítja ki, hogy mennyi a vagyonszerzési illeték autó és ingatlan vásárlása esetén. Járjunk utána, mi a vagyonszerzési illeték lényege, a vagyonszerzési illeték mikor fizetendő, mik az ingatlan vagyonszerzési illeték fizetési kötelezettség szabályai és mennyi a vagyonszerzési illeték autó vásárlása esetén. Amellett, hogy eláruljuk, a gépjármű vagyonszerzési illeték mikor kell fizetni, azt is megtudhatod, hogy milyen esetekben mentesülhetünk a vagyonszerzési illeték 2024 évi kötelezettsége alól, illetve, hogy hogyan számol a vagyonszerzési illeték kalkulátor 2024 évében!

Mi az a vagyonszerzési illeték?

Mindenekelőtt tisztázzuk, hogy mégis mi az a vagyonszerzési illeték, kinek és mikor kell ezt a tehertípust megfizetni! A vagyonszerzési illeték egy olyan általános tehertípus, ami mindannyiunkat érint, jellemzően akkor kell megfizetnünk, amikor olyan nagyértékű vagyontárgyat szerzünk, mint a gépjármű és az ingatlan. Az illeték nem ugyanaz, mint az adó: a kettő közötti különbség abban rejlik, hogy míg az adóért cserébe nem jár közvetlen szolgáltatás, addig az állam az illetékekből származó jövedelmeket az állami szolgáltatások finanszírozására fordítja.

Amikor egy ilyen vagyontárgy kereskedelmi úton cserél gazdát, azaz valaki elad egy ingatlant vagy gépjárművet, azt „visszterhes vagyonátruházásnak” nevezzünk – az ilyen tranzakciók során vagyonszerzési illetékfizetési kötelezettség keletkezik (a vagyonszerzési illeték mentesség és a kedvezmények eseteire a későbbiekben térünk ki). A vagyonszerzési illeték arányossági alapon megadott (%-ban kifejezett) mértékű teher, ami azt jelenti, hogy minél nagyobb értékű vagyontárgy cserél gazdát, annál több a vagyonszerzési illeték 2024 évében (a vagyonszerzési illeték kalkulátor segítségével előre kiszámíthatjuk, mennyi a vagyonszerzési illeték például egy ház, autó esetében).

Vagyonszerzési illeték mikor fizetendő? Ki fizeti?

A gépjármű vagyonszerzési illeték autó és egyéb gépjármű vásárlása esetén fizetendő, az ingatlan vagyonszerzési illeték pedig a lakásokat, házakat és a nem lakhatási célú ingatlanokat (pl. raktár, termőföld) terheli. Vagyonszerzési illeték fizetési kötelezettség keletkezik továbbá értékpapír megszerzése esetén, orvosi praxis megszerzésénél, illetve belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező cégben szerzett részesedés, részvény, részjegy szerzése esetén is.

Az ingatlan vagy autó vagyonszerzési illeték, illetve az egyéb vagyonszerzési illeték fizetési kötelezettségek mindig akkor keletkeznek, amikor az adott vagyontárgy gazdát cserél, azaz megtörténik pl. a lakás vagy az autó tulajdonjogának átruházása. A vagyonszerzési illeték mindig a vagyonosodó felet terheli, azaz a vagyonszerzési illeték megfizetése nem az eladó, hanem a vevő (a vagyonosodó, vagyont megszerző fél) kötelezettsége. A vagyonszerzési illeték egy általános teher, és mivel jelentős, akár többmillió forintos tételt is jelenthet egy adásvételnél, a NAV biztosítja a vevőnek a vagyonszerzési illeték részletfizetés vagy halasztás lehetőségeit.

Nézzük, mennyi a vagyonszerzési illeték autó és ingatlan vásárlása esetén, mik a gépjármű vagyonszerzési illeték tudnivalói és mennyi a vagyonszerzési illeték ingatlan vásárlása esetén! Mit ír a vagyonszerzési illeték 2024 kalkulátor?

Gépjármű vagyonszerzési illeték 2024

Mivel a két leggyakrabban előforduló vagyonszerzési illetékfizetési eset közül az autóvásárlás az egyszerűbb eset, elsősorban nézzük meg, mennyi a vagyonszerzési illeték autó esetében, hogyan számol a gépjármű vagyonszerzési illeték kalkulátor! Ahogy a fentiekben is jeleztük, a vagyonszerzési illeték mértéke 2024 évében is attól függ, hogy milyen értékű vagyontárgyhoz jutunk.

A gépjármű vagyonszerzési illeték kalkulátor a jármű kora és teljesítménye alapján számítja ki, hogy mennyi a vagyonszerzési illeték autó esetében.

A minimális vagyonszerzési illeték gépjármű esetében kb. 20.000 Ft körül mozog, de általánosságban elmondhatjuk, hogy egy 70-100.000 Ft közötti tétellel kell számolnunk, nem beszélve a gépjármű átírás és a gépjárműadó 2024 évi költségeiről. Gépjármű vagyonszerzési illeték mentesség vonatkozik az elektromos autók vásárlására, a hibridek esetében pedig csökkentett vagyonszerzési illetéket számolnak. A pótkocsik esetében nem a teljesítmény, hanem a pótkocsi tömege alapján kerül kiszámításra a vagyonszerzési illeték.

Gépjármű vagyonszerzési illeték mikor kell fizetni?

A vagyonszerzési illeték fizetési kötelezettség abban a pillanatban megszületik, ahogy új gazdára talál az autó, haszonjármű, motorkerékpár vagy bármilyen más gépjármű. A vagyonszerzési illeték megfizetésének még a tulajdonjog átírása előtt eleget kell tennünk, a területi alapon illetékes kormányablakban (ez készpénzzel és bankkártyával is egyszerűen megtehető). Ne feledkezzünk meg arról se, hogy a gépjárművek (külföldi és belföldi járművek esetében egyaránt) adásvétele, cseréje is bejelentéskötelezett, a tranzakciót követő 15 napos határidővel!

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ingatlan vagyonszerzési illeték 2024

A gépjármű vagyonszerzési illeték kalkulátor működésénél egy fokkal bonyolultabb folyamat az ingatlan adásvételhez kapcsolódó illetékszámítás, legfőképpen a különféle vagyonszerzési illeték kedvezmények és vagyonszerzési illeték mentességi esetek miatt. Nos, az ingatlan vagyonszerzési illeték 2024 kalkulátor esetében elmondhatjuk, hogy:

Az illetéktörvény 2024 évében is rögzíti az ingatlan visszterhes vagyonátruházás speciális eseteire vonatkozó szabályait, melyek szerint a sztenderd vagyonszerzési illeték 1 milliárd Ft forgalmi értékű ingatlan megszerzéséig 4%, azt meghaladó forgalmi értékű ingatlanok esetében pedig 2%, de maximum 200 millió Ft. Az ingatlan vagyonszerzési illeték természetesen a tulajdoni hányadunknak megfelelő arányban terhel minket, azaz több tulajdonos között azok tulajdoni hányadával arányosan oszlik meg a vagyonszerzési illeték költsége.

Az ingatlanvásárlást nem terheli vagyonszerzési illeték abban az esetben, ha a vagyonátruházás szűk családi körben (pl. házastársak, közeli hozzátartozók) történik, vagy ha egy házasság felbontásakor történő vagyonmegosztásról van szó (pl. a férj kivásárolja a feleség tulajdoni hányadát). Szintén vagyonszerzési illetékmentes, ha olyan telket vásárlunk, amelyen 4 éven belül építkezni fogunk, és akkor sem kell vagyonszerzési illetéket fizetni, ha állami/önkormányzati tulajdonú ingatlant vásárlunk, illetve a CSOK-os ingatlanvásárlásra is érvényesíthető a vagyonszerzési illeték mentesség.

Ingatlan vagyonszerzési illeték 2024: speciális esetek

  • Belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaságban fennálló vagyoni betét megszerzése esetén a vagyonszerzési illeték 2024 évi mértéke a vagyonszerzési illeték kalkulátor szerint ingatlanonként 1 milliárd Ft-ig 4%, a forgalmi érték ezt meghaladó része után 2%, de ingatlanonként legfeljebb 200 millió Ft lehet.
  • Vagyoni értékű joggal (pl. haszonélvezeti jog) terhelt ingatlan megszerzése esetén a vagyoni értékű jog értékével csökkentett forgalmi értékből az 1 milliárd Ft olyan hányadára kell alkalmazni a 4%-os vagyonszerzési illetéket, illetve a vagyonszerzési illeték törvény szerint a 200 millió Ft olyan hányadát kell figyelembe venni, amilyen arányt a tulajdonjog értéke képvisel.
  • Amennyiben ingatlanhoz kapcsolódó vagyoni értékű jog megszerzése merül fel, a vagyonszerzési illetékalapból az 1 milliárd Ft olyan hányadára kell alkalmazni a 4%-os vagyonszerzési illeték 2024 évi fizetési kötelezettséget, illetve a 200 millió Ft olyan hányadát kell figyelembe venni, mint amilyen arányt a vagyoni értékű jog értéke képvisel az ingatlan forgalmi értékében.
  • Belterületbe vont ingatlannal rendelkező társaság vagyoni betétje esetén a fentiek szerint megállapított különbözet, illetve az értékesített vagyoni betét összes vagyoni betétben képviselt arányának szorzata után 90% a vagyonszerzési illeték alapja. Belterületbe vont ingatlan esetén az ingatlan NAV által megállapított szerzéskori – megállapítás hiányában a szerzés időpontjára utólagosan megállapított – forgalmi értéke és a NAV által az átruházás időpontjára megállapított forgalmi értéke különbözete után 90%-kal számol a vagyonszerzési illeték 2024 kalkulátor.
  • A vagyonszerzési illeték törvény kitér továbbá az illetékfizetési kötelezettség egyéb speciális eseteire is: az ingatlanforgalmazási célú ingatlanszerzés vagyonszerzési illeték mértéke 2-3%; ingatlanalap ingatlanszerzése esetén a vagyonszerzési illeték 2%, a hitelintézetek ingatlanszerzése során a vagyonszerzési illeték 2024 évében is 2%, a szabályozott ingatlanbefektetési társaságok esetében pedig 2% a vagyonszerzési illeték mértéke 2024 évében.

Vagyonszerzési illeték törvény 2024: az ingatlan vagyonszerzés szabályai

Így, hogy ismerjük, mi alapján számol a vagyonszerzési illeték 2024 kalkulátor, nézzük meg azt is, hogy az ingatlan vagyonszerzési illeték kalkulátor milyen egyéb speciális eseteket, vagyonszerzési illeték kedvezményeket vesz még figyelembe, mi mindent érdemes tudnunk a vagyonszerzési illeték törvény által rögzített ingatlanvásárlási szabályokról!

  • Lakástulajdon vásárlása esetén, amennyiben a magánszemély vevő egy másik lakástulajdonát a vásárlást megelőző 3 éven belül, vagy a vásárlást követő 1 éven belüli eladja, akkor a vagyonszerzési illeték mértéke a két lakás értékének különbözete után kerül megállapításra 4%-os mértékben, ingatlancsere esetén pedig az elcserélt lakások értékének különbözete után számítják a 4%-os vagyonszerzési illetéket. Magánszemély lakástulajdon cseréje és vásárlása esetén, ha a másik lakástulajdont a vásárlást megelőző 3 éven belül vagy az azt követő 1 éven belül eladja, és a szerzett lakástulajdon forgalmi értéke az elcserélt, eladott lakástulajdon forgalmi értékénél kisebb, akkor vagyonszerzési illeték mentességre lesz jogosult.
  • Több lakástulajdon cseréje esetén, illetve a vásárlást megelőző 3 éven belül vagy a vásárlást követő 1 éven belül több lakástulajdon vásárlása vagy értékesítése esetén, szintén magányszemélyek esetében, az illeték alapját képező értékkülönbözet megállapításánál minden egyes lakáscserével, lakásvásárlással szemben a vagyonszerzési illeték megfizetésére kötelezett személy számára kedvezőbb illetékalapot eredményező (egyetlen) cserét, értékesítést lehet figyelembe venni. Abban az esetben, ha a magánszemély a további lakáscseréivel, lakásvásárlásaival szemben az előbbi vagyonszerzési illeték feltételeknek megfelelő, további lakáscserét, lakásértékesítést nem tud igazolni, akkor a fentiekben részletezett lakáscserék, lakásszerzések vagyonszerzési illetékkötelezettsége az általános vagyonszerzési illeték szabályok szerint alakul.
  • Szintén előnyös, ha tudjuk a vagyonszerzési illeték 2024 kalkulátor és a vagyonszerzési illeték 2024 törvény szempontjából, hogy abban az esetben, ha egy magánszemély legkésőbb a lakásvásárlás vagyonszerzési illetékkiszabásra történő bejelentéséig nyilatkozatot tesz arról, hogy a lakásvásárlást követő 1 éven belül a másik lakástulajdonát értékesíteni fogja, és kéri, hogy a NAV a vagyonszerzés után járó illetéket a cserét pótló vétel szabályainak alkalmazásával állapítsa meg, akkor a NAV a vásárolt lakás forgalmi értékét megállapítja, és a döntés közlése nélkül felfüggeszti a kiszabási eljárást.
  • Amikor a magánszemély igazolja, hogy a nyilatkozatának megfelelően járt el, a felfüggesztett eljárás folytatásra kerül, így a vásárolt és az eladott lakás forgalmi értékének különbözete alapján állapítják meg a fizetendő vagyonszerzési illeték 2024 évi összegét. Ha nem sikerül igazolnia a vásárlást követő 13. hónap utolsó napjáig a másik lakástulajdona értékesítését, akkor a vásárolt lakás után megállapított vagyonszerzési illetéken felül az adóhatóság pótilletéket szab ki rá, amelyet a jegybanki alapkamat kétszeresével számítanak.

Ingatlan vagyonszerzési illeték kedvezmények 2024

Így, hogy tudjuk, mi az a vagyonszerzési illeték, mi a vagyonszerzési illeték lényege, a vagyonszerzési illeték mikor fizetendő, ki mentesül alóla és mennyi a vagyonszerzési illeték autó, lakás vásárlása esetén, nézzük, milyen egyéb speciális vagyonszerzési illeték kedvezmények érvényesíthetők az ingatlanvásárlással kapcsolatban!

  • A „fiatalok vagyonszerzési illetékkedvezménye” szerint azok a 35 év alatti ingatlanvásárlók, akik az első lakásukat szeretnék megvenni, 15.000.000 Ft összérték alatti összegnél 50%-os vagyonszerzési illetékkedvezményben részesülnek (a 4%-os ingatlan vagyonszerzési illeték 2%-ra csökken). Tulajdoni hányad megszerzésére is vonatkozik a kedvezmény.
  • Újépítésű ingatlan vásárlása esetén, amennyiben az építtetőtől vásároljuk a lakást, 15.000.000 Ft-ig nincs vagyonszerzési illeték. Amennyiben ennél magasabb összegről van szó, a 4%-os vagyonszerzési illeték 2024 évében is a 15.000.000 Ft fölötti többletre vonatkozik, maximum 30.000.000 Ft értékű ingatlanig. Ez a 2024 vagyonszerzési illeték kedvezmény a lakóépület bővítésére, átépítésére és a nem lakóház jellegű ingatlanok átalakítására is érvényesíthető.
  • Cserepótló vétel vagyonszerzési illetékkedvezmény: abban az esetben, ha az utóbbi 3 évben eladtuk ingatlanunkat és most újat szeretnénk vásárolni, akkor a két ingatlan árának különbsége után számolja ki a vagyonszerzési illeték kalkulátor a vagyonszerzési illeték 2024 évi összegét.
  • Vagyonszerzési illeték részletfizetés: amennyiben a vagyonszerzési illeték összege túl nagy terhet jelent a vevőnek, a NAV-tól kérhet 12 hónapos részletfizetést.
  • Vagyonszerzési illeték csúsztatás: ha egy lakástulajdonosnak el kell adnia régi ingatlanját ahhoz, hogy újat vásárolhasson, a vagyonszerzési illeték 2024 törvény lehetővé teszi a vagyonszerzési illeték csúsztatását, 12 hónapos türelmi idővel.

A vagyonszerzési illeték mellett gyakran találkozhatunk az örökösödési illeték 2024 és az ajándékozási illeték 2024 fogalmaival is, amelyeket a hatályos, 2024 évi illetéktörvény összegez.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm