20 °C Budapest
Gépjárműadó 2024: hol és mikor történik a NAV gépjárműadó befizetés?

Gépjárműadó 2024: hol és mikor történik a NAV gépjárműadó befizetés?

2024. február 24. 21:02

Minden gépjárművel rendelkező magyar állampolgár alapkötelezettségei közé tartozik a NAV gépjárműadó befizetés, amelyet évről évre fix időpontban kell megtennünk. Járjunk utána, mi mindent érdemes tudni a gépjárműadó 2024 évi szabályairól: mi a gépjárműadó lényege, történt-e változás a gépjárműadó törvényben, mennyi a gépjárműadó 2024 évében és hogyan zajlik a gépjárműadó lekérdezés, ha meg akarjuk tudni, a gépjárműadó mennyi lesz a mi autónk esetében!

Cikkünkben a gépjárműadó 2024 évi szabályainak jártunk utána: eláruljuk, a gépjárműadó mikor kell fizetni, avagy mikor van a gépjárműadó befizetési határidő 2024 évében, a gépjárműadó fizetése hol történik és hogyan zajlik a NAV gépjárműadó befizetés. Mennyi a gépjárműadó összege, a jármű mely tulajdonságai befolyásolják a gépjárműadó mértékét? Mi a gépjárműadó lényege, mikor történik a gépjárműadó befizetése, hogyan számol a gépjárműadó lekérdezés során a gépjárműadó kalkulátor 2024 évében?

Gépjárműadó törvény 2024: mi a gépjárműadó lényege?

Magyarországon a gépjárműadó törvény (1991. évi LXXXII. törvény a gépjárműadóról) rögzíti, hogy az országban minden, hatósági rendszámmal ellátott gépjármű és pótkocsi után kötelesek vagyunk az éves gépjárműadó befizetésére (ez igaz a Magyarország területén közlekedő, külföldi nyilvántartású tehergépjárművekre is). Nem csak a magáncélra használt járművek, hanem a céges járművek esetében is nyilvántartást vezetnek a hazai gépjárművekről – ezek után a cégautó adó befizetésére vagyunk kötelezettek.

A gépjárműadó befizetése 2024 évében változatlanul a Nemzeti Adó- és Vámhivatal irányában történik. Fontos, hogy mindig legyünk tisztában a NAV gépjárműadó befizetés határidőkkel és egyéb tudnivalókkal kapcsolatban, ugyanis bizonyos gépjárművekre gépjárműadó mentesség is vonatkozhat. Nézzük, kinek a költsége a gépjárműadó 2024 évi befizetése, milyen gépjárművekre nem kell gépjárműadót fizetni, illetve milyen gépjárművekre vonatkozik a NAV gépjárműadó befizetés!

Gépjárműadó 2024: kinek a költsége a gépjárműadó befizetése?

  • A gépjárműadó 2024 évi befizetése, illetve az időarányos gépjárműadó fizetése mindig a gépjármű tulajdonosának vagy a gépjármű üzembentartójának a feladata, attól függően, hogy ki szerepel a magyar járműnyilvántartásban az év első napján.
  • Amennyiben több üzembentartó vagy tulajdonos szerepel a nyilvántartásban, az kötelezett a gépjárműadó 2024 évi befizetésére, akinek a neve a jármű forgalmi engedélyén szerepel.
  • „E” és „P” ideiglenes rendszámtáblával ellátott gépjármű esetén az a személy a gépjárműadó kötelezettje, akinek a nevére az ideiglenes rendszámtáblát kiállították (ilyen esetben a NAV egyszeri határozatot küld a gépjárműadó 2024 évi befizetése kapcsán).
  • Amennyiben a jármű életében tulajdonosváltás történik, a NAV határozatot küld a gépjárműadó fizetési kötelezettségről. A későbbiekben, ha nincs a gépjárműadó szempontjából változás, csak sima tájékoztatás fog érkezni.
  • Forgalomból kivont gépjármű forgalomba való visszahelyezése esetén a következő hónap első napjától az átruházó már nem minősül adóalanynak.
  • Amennyiben a gépjármű tulajdonjogát átruházzák, az átruházó félnek ezt az eseményt 15 napon belül jeleznie kell a NAV-nál. Ha a tulajdonjog átruházás bejelentése nem történik meg időben, akkor a tulajdonátszállás bejelentésének az évének az utolsó napjáig az előző tulajdonos a gépjárműadó alanya.
  • A gépjármű tulajdonosának elhalálozása vagy a gépjárművet tulajdonló cég megszűnése esetén, ha az év első napján még mindig a volt tulajdonos van bejegyezve, akkor a gépjárműadó fizetési kötelezettség átszáll a nem üzembentartó tulajdonosra, annak hiányában pedig arra, akit a nyilvántartásban elsőként tulajdonosnak bejegyeztek.

Milyen gépjárművek után kell gépjárműadót fizetni?

A gépjárműadó 2024 évében változatlanul egységesen kötelező minden személyszállító gépjárműre; autóbuszra, lakókocsira, lakópótkocsira a hatósági nyilvántartásban feltüntetett saját tömege alapján, illetve tehergépjárműre hatósági nyilvántartásban feltüntetett saját tömege alapján, növelve a terhelhetősége (raksúlya) 50%-ával. Vonatkozik továbbá a 2024 gépjárműadó nyergesvontatóra is (a gépjárműadó törvény szerint a nyergesvontató saját tömegének kétszerese számít, növelve a nyergesvontatóval vontatható, átmenőfékes vontatmány megengedett legnagyobb össztömege és a nyergesvontató saját tömege pozitív különbözetének felével).

Milyen járművekre vonatkozik gépjárműadó mentesség?

Nem kell gépjárműadót fizetni 2024 évében a lassú jármű után, a lassú jármű pótkocsija után, munkagépek után és magyar rendszámtáblával ellátott mezőgazdasági vontató után sem, továbbá nincs gépjárműadó a CD, CK, DT, OT és Z betűjű rendszámtáblával ellátott gépjárművekre, a méhesházas gépjárműre, a négykerekű segédmotoros kerékpárra, illetve olyan külföldi nyilvántartású tehergépjárművekre sem, amelyek valamelyik EU tagállamban nyilván vannak tartva.

A gépjárműadó befizetése alól mentesülnek a környezetkímélő gépkocsik (elektromos autók), a költségvetési szervek járművei, az egyesületi és alapítványi járművek, az egyházi személyek járművei és a fegyveres erők gépjárművei is. Gépjárműadó mentesség vonatkozik továbbá azokra az autóbuszokra, amelyeknek a nettó jövedelmének minimum 75%-a helyi/helyközi tömegközlekedésből származik. Mentes a gépjárműadó alól a súlyos mozgáskorlátozottat vagy egyéb fogyatékossággal élő személyt rendszeresen szállító, maximum 100kW teljesítményű gépjármű is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Gépjárműadó kalkulátor 2024: mennyi a gépjárműadó összege?

Azt, hogy a gépjárműadó mennyi 2024 évében, minden esetben a gépjármű egyedi tulajdonságai határozzák meg. A gépjárműadó kalkulátor szempontjából a gépjármű teljesítménye és súlya számít (régen a gépjárműadó „súlyadó” néven volt ismert). A gépjárműadó lekérdezés ügyfélkapus bejelentkezéssel, a NAV eBEV portáljáról is elérhető, de bármilyen ingyenes gépjárműadó kalkulátor oldal pillanatok alatt kiszámolja nekünk, hogy mennyi a gépjárműadó a mi járművünk esetében. A gépjárműadó 2024 évi befizetése szempontjából a következő gépjármű tulajdonságokat kell figyelembe vennünk:

Gépjárműadó 2024: mennyi a gépjárműadó a gépjármű gyártási éve szerint?

  • A gépjármű gyártási évében és az azt követő 3 naptári évben 345 Ft/kW;
  • a gépjármű gyártási évét követő 4-7. naptári évben 300 Ft/ kW;
  • a gépjármű gyártási évét követő 8-11. naptári évben 230 Ft/ kW;
  • a gyártási évet követő 12-15. naptári évben 185 Ft/ kW;
  • a gépjármű gyártási évet követő 16. naptári évben és az azt követő naptári években 140 Ft/ kW.

Gépjárműadó 2024: mennyi a gépjárműadó a gépjármű súlya szerint?

  • Az előző pont alá nem tartozó tehergépjármű, nyergesvontató, autóbusz esetén 1.380 Ft;
  • a légrugós vagy az azzal egyenértékű rugózási rendszerű tehergépjármű, nyergesvontató, autóbusz esetén 850 Ft.
  • az "E" betűjelű ideiglenes rendszámtáblával ellátott személyszállító gépjármű után 10.000 Ft, a tehergépjármű után pedig 46.000 Ft;
  • "P" betűjelű ideiglenes rendszámtábla kiadása esetén 23.000 Ft.

A NAV gépjárműadó fizetése hol történik?

A gépjárműadó 2024 évében változatlanul befizethető banki átutalással, levélben mellékelt csekkel (2024 gépjárműadó befizetés postán), személyesen a NAV ügyfélszolgálaton, vagy az EFER-en keresztül is. A gépjárműadó befizetése történhet továbbá NAV-mobil applikáción és a NAV Ügyfélportálon keresztül is.

NAV gépjárműadó mikor kell fizetni?

A gépjárműadó befizetése minden évben ugyanúgy történik: Friss változás, hogy 2024-től az adózó - az évközi adókötelezettség keletkezésének, vagy változásának kivételével - az adót egy részletben április 15-ig fizeti meg. A gépjárműadó 2024 évében természetes személyeknek már öthavi pótlékmentes részletben is fizethető. Évente egyszer, június 30-ig lehet illetékmentesen részletfizetési kérelmet benyújtani a
Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem