23 °C Budapest
Ajándékozási illeték 2024: hány százalék az ajándékozási illeték ingatlan, gépjármű ajándékozás esetén?

Ajándékozási illeték 2024: hány százalék az ajándékozási illeték ingatlan, gépjármű ajándékozás esetén?

2024. március 30. 17:02

Életünk során számos alkalommal előfordulhat, hogy egy nagyobb értékű vagyontárgyat szeretnénk ajándékba adni, vagy mi magunk kapunk ajándék gyanánt például egy ingatlant vagy egy olyan nagyértékű ingóságot, mint a gépjármű. Ezeket az értéktárgyakat viszont nem szokás „csak úgy” odaajándékozni: ilyenkor tipikusan ajándékozási szerződés megkötésével tudjuk ezt megtenni. Kevesen tudják viszont azt, hogy az ajándékozás során bizonyos esetekben ajándékozási illeték fizetési kötelezettség is keletkezik – járjunk utána, mi az ajándékozási illeték lényege, hány százalék az ajándékozási illeték 2024 évében!

Cikkünkben az ajándékozási illeték 2024 évi szabályait járjuk körül: tudd meg, mi az az ajándékozási illeték, mi az ajándékozási illeték lényege és mikor keletkezik ajándékozási illeték fizetési kötelezettség! Mit ír a gépjármű ajándékozási illeték kalkulátor, mennyi ajándékozási illetéket kell fizetni autó ajándékozása esetén, illetve mennyi az ingatlan ajándékozási illeték 2024 évében? Hány százalék az ajándékozási illeték mértéke, változik-e az ajándékozási illeték törvény 2024 évében?

Az ajándékozás hivatalos menete

Családi és baráti kapcsolataink alakulása során rendszeresen előfordul, hogy ajándékot adunk egymásnak: legyen szó egy csokor virágról, egy drágább ékszerről, telefonról, vagy akár egy új autóról, relatív, hogy kinek mi számít „szokványos mértékű” ajándéknak. Hogy a határt valahol mégis meghúzzuk, az illetéktörvény rendelkezései szerint a gépjárművek és az ingatlanok minden esetben a nem szokványos mértékű ajándékok közé sorolandók, ami egyet jelent azzal, hogy ezek tulajdonjogának átruházása bizonyos esetekben illetékfizetési kötelezettséggel járhat.

Az ajándékozást, mint családi vagy baráti eseményt alapvetően nem kötelező hivatalos keretek közé szorítani, egyetlen eshetőséget kivéve, ami nem más, mint az ingatlan ajándékozása. Ingatlan ajándékozás esetén kötelező ajándékozási szerződést kötni, ugyanis ez a vagyontárgy – az ajándékozó és az ajándékozott anyagi helyzetétől függetlenül is – kimagasló értékű vagyontárgynak számít. Ajándékozási szerződést egyébként bármilyen esetben köthetünk, amennyiben az ajándékozás mivoltát hivatalos keretek közé szeretnénk illeszteni, vagy ha például lehetőséget szeretnénk teremteni magunknak egy ajándék visszakövetelésére.

Mikor keletkezik ajándékozási illeték fizetési kötelezettség?

Az ajándékozás hivatalos szabályai szerint akkor keletkezik ajándékozási illeték fizetési kötelezettség 2024 évében, ha valamilyen vagyontárgyat ajándékozási szerződés megkötése mellett adunk át az ajándékozottnak. Az ajándékozási szerződés megkötése alapvetően csak az ingatlan ajándékozása esetén kötelező, viszont bármilyen vagyontárgyat (pl. műszaki cikket, ékszert stb.) átadhatunk ajándékozási szerződés megkötése mellett.

Azzal számoljunk viszont, hogy amennyiben hivatalosan, ajándékozási szerződés megkötésével adunk át egy ajándékot, akkor ajándékozási illeték fizetési kötelezettség keletkezik. Az ajándékozási illeték törvény persze itt is megszab egy értékhatárt, amely szerint 150.000 Ft-os vagy azt meghaladó becsült értékű ajándék esetén kötelező az ajándékozási illeték befizetése – a megadott értékhatár alatt az ajándékozási illeték 2024 évében változatlanul nem elvárt teher.

Kit terhel az ajándékozási illeték 2024 évében?

Az illetéktörvény kimondja, hogy mind a gépjármű ajándékozási illeték, mind az ingatlan ajándékozási illeték (és egyéb vagyontárgyak esetében az ajándékozási illeték) mindig a vagyonosodó felet, azaz a megajándékozott személyt terhelik, azaz az fizet, akit megajándékoznak. Természetesen nem minden esetben kötelező az ajándékozási illeték megfizetése: az ajándékozási illeték 2024 évi szabályai alól kivételt képez a szűk családi körben történő ajándékozás (pl. férj és feleség vagy szülő és gyerek között történő ajándékozás).

Ajándékozási illeték terheli viszont a távolabbi rokonok, barátok, ismerősök irányában történő ajándékozást: ha a szűk családi körön kívül adjuk vagy kapjuk az ajándékot, kötelező a gépjármű és az ingatlan ajándékozási illeték 2024 évi megfizetése is. Az ajándékozásra vonatkozik továbbá egy tilalom, mely szerint csak nagykorú, cselekvőképes személy ajándékozhat vagyontárgyat – ellenkező esetben (pl. ha egy kiskorú személy odaajándékoz valakinek egy értéktárgyat) a család visszakövetelheti azt.

Az ajándékozási szerződésről dióhéjban

Az ajándékozási szerződés megkötése gyakorlatilag ugyanúgy történik, mintha adásvételi szerződést kötnénk: rögzítjük benne az elajándékozásra szánt vagyontárgy adatait és becsült értékét, illetve az ajándékozás feltételeit is – például, hogy milyen esetekben formálunk jogot az ajándék visszakövetelésére. Az ügyvéd által készített, közjegyzői hitelesítéssel ellátott ajándékozási szerződést a végén aláírják a felek – ezzel hivatalossá teszik az ajándékozást, a vagyontárgy tulajdonjoga átszáll a megajándékozottra – és bizonyos esetekben megszületik az ajándékozási illeték fizetési kötelezettség is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az ajándékozási szerződéssel átadott „meg nem érdemelt” ajándék – ha rögzítettünk ilyen feltételeket a dokumentumban – bizonyos esetekben visszakövetelhetővé válhat. Ahogy ez bármilyen szerződésre igaz, az ajándékozási szerződésben is rögzíthetünk egyedi feltételeket, természetesen az észszerűség és teljesíthetőség keretein belül. A lényeg: ha a megajándékozott fél nem tartja be az ajándékozási szerződésben rögzített ajándékozási feltételeket, az ajándékozó egyszerűen visszakérheti az ajándékot.

Hány százalék az ajándékozási illeték 2024 évében?

Az ajándékozási illeték 2024 évi szabályai alapvetően nem változtak, sem az ajándékozás menetét, sem az ajándékozási illeték 2024 évi mértékét illetőleg. Az ajándékozási illeték mértéke arányossági alapon kerül meghatározásra, azaz, minél nagyobb értékű vagyontárgyat ajándékozunk, annál magasabb az ajándékozási illeték összege is. Nézzük, mennyi az ajándékozási illeték mértéke, azaz hány százalék az ajándékozási illeték 2024 évében!

1. Ingatlan ajándékozási illeték kalkulátor 2024

Az ingatlan minden esetben a kiemelkedő értékű ajándékok közé tartozik, attól függetlenül, hogy az ajándékozó, ajándékozott milyen anyagi helyzetben van. Amennyiben az ingatlan ajándékozása nem szűk családi körben történik, az ajándékozási illeték mértéke lakhatási célú ingatlanok (pl. lakács, családi ház) esetében 9%, nem lakhatási célú ingatlanok esetén (pl. termőföld, raktárhelyiség, garázs) pedig 18% az ingatlan ajándékozási illeték 2024 évében.

2. Gépjármű ajándékozási illeték kalkulátor 2024

A gépjármű ajándékozási illeték – autó és egyéb gépjármű esetében is – változatlanul 18%, vagyis igen jelentős mértékű ajándékozási illeték terheli az efféle ingóságokat. Amennyiben ajándékozási illeték mentesség nem érvényesíthető, számoljunk azzal az eshetőséggel, hogy például egy 1.000.000 Ft értékű gépjármű után 180.000 Ft gépjármű ajándékozási illeték terheli az ajándékot.

3. Ajándékozási illeték egyéb vagyontárgy esetében

Az ajándékozási illeték mértéke minden egyéb ingóság esetében a gépjármű ajándékozási illeték mértékéhez hasonlóan 18%, feltéve, ha az ajándékot ajándékozási szerződés megkötése fejében adjuk át, hivatalos keretek között, illetve, ha az ajándék becsült értéke átlépi az illetéktörvényben meghatározott 150.000 Ft-os értékhatárt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erősen kezdi a hetet a forint

Az év eleje óta a forint 2,3 százalékkal gyengült az euróval, 5,2 százalékkal a dollárral szemben, de 2,7 százalékkal áll erősebben a svájci frank ellenében.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 1. 13:15
Somos Andrást, az ATV tizennégy év után, néhány hónapja távozó műsorvezetőjét hívta meg a Media1 e h...
Bankmonitor  |  2024. május 1. 11:51
Napvilágot láttak az új otthonfelújítási támogatás pályázati feltételei, amelyből számos olyan részl...
Holdblog  |  2024. május 1. 09:06
A HOLD Alapkezelő vezérigazgatója, Szabó Balázs vendégeskedett a ShiwaForce podcastjában, az Epic St...
Buxelliott  |  2024. április 30. 13:34
Elérte a várt célzónát az arany (link), majd a csatornatetőt, ahonnan lefordulás indult meg. Érkezik...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 1. szerda
Fülöp, Jakab
18. hét
Május 1.
A Munka ünnepe
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem