18 °C Budapest
Over the shoulder view of young Asian woman receiving an incoming suspected call from unknown caller on her smartphone and rejecting the call at home. Device screen showing warning sign as detected by the network provider. Phone scam and fraud concept

Ezekkel a módszerekkel cserkészik áldozataikat az online csalók: észnél kell lenni!

2024. március 28. 15:03

A csalási kísérletek 2024-ben is folytatódnak. Fontos, hogy felismerjük az árulkodó jeleket, A CIB Bank összeállítsából mutatjuk, hogy mire érdemes figyelni és hogyan lehet kivédeni ezeket.  

„Banki” hívás- a csalók a „bank nevében” álindokkal (pl.: gyanús online tranzakcióra hivatkozva) telefonálnak. A kijelzőn a bank (akár saját, akár másik pénzintézet) „valós” telefonszáma vagy neve fog megjelenni, mert a csalók már a hívószámot is képesek módosítani. Fontos, hogy másik pénzintézet (ha ott nincs bankszámlája) nem ismerheti a telefonszámunkat és nem kapcsolhatóak egymás között a különböző bankok ügyfélszolgálatai sem. Hiába kérik, ne adjuk meg banki adatainkat és ne telepítsünk idegen alkalmazást (pl.: AnyDesk, RustDesk, TeamViewer). 

Online nyereményjátékok

Ez a csalási mód a közösségi oldalakon küldött üzenetekben vagy telefonhívásban a leggyakoribb. A csalók azzal keresnek meg, hogy  „nyertél”, de a véglegesítéshez szükség van a banki adatainkra vagy arra, hogy egy meghatározott kódot SMS-ben elküldjünk. Megtévesztő lehet, hogy a visszaélők sokszor influencerek vagy nagyobb követőtáborral rendelkező oldalak profiljait másolják le. Fontos infromáció, hogy utalás megadásához nem kell semmit letölteni, jóváhagyni és jóváhagyó kódot sem kell megadni. 

Hamis online adás-vétel

Ma már sokféle webáruház létezik, így fontos, hogy mindig ellenőrizzük azt a weboldalt, ahol vásárolunk vagy eladunk: kiemelten a cég nevét, a székhelyét a “rólunk” szóló részt és az ÁSZF-et is. Legyen gyanús, ha ezek hiányoznak vagy magyartalanul fogalmazták meg, az ügyfélszolgálat nincs rendesen feltüntetve, vagy csak valamilyen űrlapon lehet kapcsolatba lépni az áruházzal, továbbá nincs lehetőség többféle fizetési módra (pl.: utánvét). A meglévő weboldalakat is másolják,  webcímet, a fizetési hitelesítőben az összeget és a kedvezményezett cég nevét mindig nézzük meg.

Ha eladunk, a legfontosabb, hogy a számlaszámán kívül más személyes azonosítóra nincs szüksége a vevőnek!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

„Hatalmas hozamú” megtakarítások

A csalók azt használják ki, hogy mindenki szeretné megtalálni azt a befektetést, amivel a legtöbb hozamot éri el. Ezért sokszor adják ki magukat befektetési tanácsadónak, üzletkötőnek. Legyen gyanús, ha „csábítóan nagy hozammal” kecsegtető, „rövid távon nagy nyereséget” biztosító, sokszor ismert ember nevével fémjelzett befektetést ajánlanak. Ne telepítsünk idegen alkalmazást és ne utaljunk regisztrációs díjat.

Mit tehetünk, hogy elkerüljük? 

  • Ne adjuk meg a banki adatainakt, inkább hívjuk fel a bankunk telefonos ügyfélszolgálatot
  • Ne cselekedjünk gyorsan, ne engedjünk a „nyomásnak”.
  • Ne telepítsünk idegen alkalmazást (pl.: AnyDesk, RustDesk, TeamViewer) a számítógépére vagy okoseszközre!
  • Ne adjunk meg telefonon, e-mailben vagy SMS-en keresztül az online fizetéshez, valamint átutaláshoz szükséges fizetési adatot: bankszámlaadatok, internet vagy mobilbanki belépéshez szükséges felhasználói azonosító, belépési és jóváhagyói PIN kód.
  • Ne indítsunk el online fizetést, átutalást és ne kezdjük el programok letöltését SMS-ben vagy e-mailben kapott linkre kattintva.
  • Fontos, hogy másik pénzintézet nem ismerheti a telefonszámod (ha ott nincs bankszámlája) és nem kapcsolhatóak egymás között a különböző bankok ügyfélszolgálatai sem.
  • Bármi gyanúsat tapasztalsz, mobilalkalmazásában* állítsd azonnal az összes limitet 0 Ft-ra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem