20 °C Budapest
Close up of womans hand holding empty wallet

Messze elkerülhetik a magyarok az ilyen boltokat karácsony előtt: mégis, mitől ijedtek meg?

2023. november 29. 09:22

Novemberben a fogyasztók kissé borúlátóbban, az üzleti világ viszont valamelyest optimistábban tekint a közeljövőre, mint az előző hónapban - ez derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. által, az Európai Unió támogatásával végzett felmérésből.

Az idei esztendőben a fogyasztói bizalmi index egyértelműen egy javuló trendet mutatott, a novemberi romlás nem több, mint egy kis korrekció - mondta el Karsai Gábor, a GKI vezérigazgató-helyettese az InfoRádiónak.  A gazdasági szakember szerint a visszaesés nem változtat a javuló trenden, bár hozzátette, a konjunktúraindex még mindig nagyon alacsony.

A vezérigazgató- helyettes azt is hangsúlyozta, hogy a fogyasztók, bár egyre kevésbé, de azért elég pesszimisták. A szakértőt a jelenlegi időszak a Covid-járvány mélypontja utáni időszakra emlékezteti, mikor az emberek úgy gondolták, valamelyest emelkedett a munkanélküliség veszélye. Viszont kiemelte, hogy mindenképpen pozitív hír az inflációs várakozások csökkenése. Úgy véli, ez a hétköznapi tapasztalatok alapján érthető, hiszen az infláció az utolsó hónapokban valóban jelentősen csökkent.

Ezek a jelenségek nagy részben magyarázhatóak azzal, hogy az emberek úgy érezték októberre kevesebb pénzük maradt, és mindebből arra is lehet következtetni, hogy nagyon nagy karácsonyi vásárlásra már nem lehet számítani idén. 

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 28. 09:03
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm