Big Bunch of Corn Ears at Farmers Market

Kiárusítják a nemzet aranyát: máris fillérekért adja a mézédes nyári csemegét az Auchan, Lidl, PENNY

2023. július 13. 19:04

Minden évben a nagy dinnyeakciók árnyékában feltűnik a szórólapokon a csemegekukorica is, a nyár másik nagy kedvence. Idén a kedvezményt kínáló boltokban 200-250 forint egy cső mézédes csemege, tavaly 180-200 forintért adták, 2021-ben pedig még 150 forint volt az akciós csemegekukorica. Ha megnézzük a piaci átlagárakat, láthatjuk, hogy a 2023-as árszint igen magasról indult, az pedig még kérdés, hol állhat meg.

Meghirdették a már megszokott éves csemegekukorica akcióikat a boltláncok: az akciós újságok tanúsága szerint a Lidl és a Penny üzletekben is csütörtöktől, azaz mától darabja 249 forint lesz, a Tescóban 219 forint, az Auchanban pedig 198 forint. Egy helyen találtunk tehát idén 200 forintos darabárat akciósan, míg tavaly 180-200 forintos akciós áron adták a csöveket, tavalyelőtt pedig még a 150 forintos akciós ár volt általános.

Ha pedig megnézzük, a fogyasztói piacokon hogyan alakulnak a kukorica árak, látható, hogy 400 forint környékén mozgott a darabár a 27. héten. Az eddigi évek tapasztalatai szerint éppen a 28-29. hetek környékén szokott beállni a csemegekukorica ára egy szintre, onnan pedig alig mozdul el. Azt még nem tudjuk, idén hol lesz ez az ár, viszont a szupermarketek akciós árai mindig irányadók szoktak lenni ebben:

A tavalyi 200-300 forint közötti árakból kiindulva a következő hetekben idén 250-350 forintért vehetjük meg a csemegkoricát csövenként. Így valószínűleg nem egy család visz majd a strandra magával otthon megfőzött kukoricát - ahelyett hogy megvennék ott 600-800 forintért készen - vagy sokan fognak grillezéshez kukoricából is betározni.

A tökéletes főtt kukorica titka

Ahogy a legtöbb étel esetében, a főtt kukoricánál sem a "titkos összetevőn" múlik, hanem az alapanyag minőségén. Ha az megvásárol kukorica nem jó, főzhetjük akárhogy, nem leszünk elégedettek. Úgy érdemes vásárolni piacon, boltban főtt kukoricát, hogy még rajta van a héja (csuhéja) és a bajsza is. A főznivaló kukorica szemei nyersen halvány és világosabb sárgák, mint a főtt vagy a takarmány változaté. A szemek ránézésre legyenek egészségesek, teltek, a kukorica bajsza legyen friss, ne száraz. A friss kukoricának nyersen is kellemes illata van.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ha már megvettük a kukoricát, ne tartogassuk, főzzük meg minél előbb. Tisztítsuk meg a kukoricát és a csuhéjából is tartsunk meg az alsó leveleket. Egy lábast béleljünk ki megtisztított levelekkel, tegyük bele a kukoricát és öntsünk annyi vizet hozzá, hogy ellepje. A kukorica nem lóghat ki, ezért ha kicsi az edény, célszerű félbevágni a csöveket. Kezdjük el főzni, és forrástól számítva 10-15 perc múlva vegyük ki. Ha túlfőzzük, akkor megkeményednek a szemek.  Sózni nem főzés közben, hanem csak utána érdemes.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem